StoryEditorOCM
S mora i krajaBEZ LABORATORIJA

Lukavi Imoćani napravili potez koji je ogorčio susjede: ‘Oteli su nam stručnjakinju, vadit ćemo krv 100 km daleko!‘

Piše Stanislav Soldo
1. veljače 2024. - 09:36

Medicinski laboratorij Doma zdravlja Metković ostaje bez magistre medicinske biokemije koja odlazi raditi u laboratorij u Imotski, o čemu smo nedavno pisali OVDJE, pa zdravstvena ustanova u dolini Neretve gubi uvjete za vađenje krvi pacijenata i izdavanje nalaza.

Drugim riječima, krv će se moći i dalje vaditi u metkovskom laboratoriju, ali neće imati tko očitati i potpisati nalaze što je nužno za formalno-pravno funkcioniranje medicinskog laboratorija. Nedavno smo pisali da Dubrovkinje dolaze u Metković na mamografije i rendgensku dijagnostiku, a sada će, čini se, Metkovci i Neretvani na vađenje krvi u Dubrovnik.

U dolini Neretve djeluju dva doma zdravlja - u Metkoviću i Pločama. Već odavno su Ploče ostale bez inženjera medicinske biokemije pa su nalazi za građane obrađivani u Metkoviću.

Tako je više od 26 tisuća stanovnika cijele doline Neretve tijekom posljednjih godina bilo orijentirano prema zdravstvenoj instituciji u Metkoviću. Dio stanovnika je osobno dolazio na vađenje krvi ili su tehničari vadili krv u Pločama, a uzorke su donosili u Metković.

Problem medicinsko-biokemijskih laboratorija prisutan je u cijeloj Dalmaciji, pa najnoviji metkovski slučaj nije izoliran. Nedavno smo pisali da je dugogodišnja voditeljica laboratorija u Imotskom otišla u mirovinu, pa su se uzorci krvi i urina od pacijenata "vozili" na analizu u Split.

Tako je bilo vrlo kratko vrijeme. Imoćani su svoj problem riješili, dolazi im biokemičarka iz Metkovića. Na jednom mjestu se problem riješi, a na drugom zakomplicira. Kao da su Metković i Imotski u svjema različitim regijama, da ne kažemo državama.,

Na problem funkcioniranja medicinskog laboratorija u Metkoviću na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća upozorio je dr. Nikica Hajvaz, specijalist radiologije i zaposlenik Doma zdravlja. Pitao je što je Grad učinio da zadrži mladu biokemičarku i koje su alternative za buduće funkcioniranje laboratorija.

image

Dr. Nikica Hajvaz: ‘Problem laboratorija u Metkoviću trebalo je odavno rješavati‘

Cropix

Dr. Hajvaz je također upozorio da više od 26 tisuća stanovnika doline Neretve uskoro ostaje bez odgovarajuće zdravstvene zaštite, dok je Imotski svoj problem riješio.

Gradonačelnik Dalibor Milan naglasio je da je upoznat sa situacijom oko laboratorija i dodao da je obavljen razgovor s magistrom medicinske biokemije te da su joj bili ponuđeni još i bolji uvjeti kako bi ostala u Metkoviću, ali i da "uvjeti rada očito nisu razlog njezina odlaska".

- Grad je u okviru sredstava koje izdvaja za zdravstvenu zaštitu ponudio povećanje plaće, ali ona na to nije pristala, jer očito ima neke privatne razloge za odlazak - pojasnio je Milan i dodao da "ne očekuje značajnije probleme oko rada laboratorija".

Prema njegovim riječima, rješenje je u zapošljavanju mladih biokemičara koji su pred završetkom studija.

- Imamo u planu dvije osobe koje za nekoliko mjeseci trebaju diplomirati. Znamo da više nije potrebno stažiranje i oni odmah mogu početi raditi.

Prema raspoloživim informacijama, spremni su doći u Dom zdravlja i preuzeti posao tako da to baš neće biti tako veliki problem. Grad Metković je spreman magistra biokemije podržati u novčanom smislu. Novac i stambeno pitanje neće biti problem - zaključio je gradonačelnik.

Problemi medicinsko-biokemijskog laboratorija u Metkoviću počeli su prije pet godina, kada je umrla inženjerka medicinske biokemije koja je bila višegodišnja voditeljica. Krvni uzorci najprije su se slali na obradu u Kaštela, da bi se kasnije postigao dogovor s privatnom poliklinikom iz Dubrovnika koja je "posuđivala" svog inženjera medicinske biokemije.

U međuvremenu je Dom zdravlja uspio zaposliti voditeljicu laboratorija bez koje uskoro ostaje. Voditelj laboratorija –magistar medicinske biokemije ili specijelist medicinske biokemije mora imati završen integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij medicinske biokemije - farmaceutsko-biokemijski fakultet, specijalistički ispit iz medicinske biokemije i laboratorijske medicine, te odobrenje za samostalan rad.

image

Gradonacelnik Dalibor Milan

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:15