StoryEditorOCM
S mora i krajaljepota koja očarava

Kakvo priznanje Štimčevom biznisu! Evo na kakvoj se top listi na našao, a čak 3 od 10 naljepših u Europi su u Dalmaciji

Piše Dalmacija SD
11. srpnja 2024. - 14:44

Da uzgoj grožđa i prirodne ljepote često idu ruku pod ruku, govori top lista koju je složio trajektni operater DFDS analizirajući nevjerojatnih 20.000 Google recenzija vinograda, u potrazi za riječima kao što su "prelijepo" i "slikovito", a svakoj je dodijeljena ocjena ljepote.

Na prvom mjestu, s 97,9 od 100, našao se vinograd vinarije Rizman. Obiteljska vinarija Rizman, u vlasništvo je Damira Štimca, brata proslavljenog nogometaša Igora Štimca, smještena je na pola puta između Splita i Dubrovnika, a iz nje puca prekrasan pogled na Pelješki most, organske maslinike, vinograde i more. Sam vinograd nalazi se na predjelu Komarna.

image
Denis Jerković/Cropix


Osim vinograda vinarije Rizman, na listi najljepših vinograda u Europi našla su se još dva Hrvatska vinograda. Riječ je o vinogradima vinarije kaštel Sikuli u kaštel Novom te vinogradu Vinarije Vitis iz Lumbarde na Korčuli.

Nije iznenađujuće da Italija zauzima mjesta dva i tri, s vinarijom Poggio del Moro Boutique i vinarijom San Giorgio a Lapi, obje u središnjoj Italiji između Firence i Rima. S druge strane, Francuska se ne pojavljuje sve do mjesta broj pet s Château de la Crée, a odmah nakon nje slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo s English Oak Vineyard.
 

Ovo je deset najljepših vinograda u Europi:

Vinarija Rizman, Hrvatska

Vinarija Poggio del Moro Boutique, Italija

Vinarija San Giorgio a Lapi, Italija

Vinarija i vinograd Abaia, Albanija

Château de la Crée, Francuska

Vinograd English Oak, Ujedinjeno Kraljevstvo

Kaštel Sikuli, Hrvatska

Quinta do Jalloto, Portugal

Momik WineCube, Armenija

Vinarija Vitis, Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 21:51