StoryEditorOCM
S mora i krajaČUVARI GOSPE SINJSKE

‘Leteći fratar‘ stiže na čelo sinjskih franjevaca, doznajemo i sve ostale ključne promjene u župama i samostanima koje kadrovski ‘kroji‘ splitska Provincija

Piše Toni Paštar
23. lipnja 2022. - 11:10

Fra Marinko Vukman bit će novi gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, tijekom predstojeće tri godine bit će prvi među čuvarima najvećeg marijanskog svetišta na južnohrvatskim prostorima.

Odlučio je to Provincijski definitorij na Kapitulskom kongresu Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja koji je zasjedao u samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu. Fra Marinko će na toj dužnosti, koju bi trebao preuzeti 22. srpnja, naslijediti aktualnoga gvardijana fra Antu Čovu.

Fra Marinko Vukman rođen je u Hrvacama 1954. godine. Poslije mlade mise i dvogodišnje svećeničke službe u župi Runovići-Zmijavci, Uprava Provincije poslala ga je 1981. godine među hrvatske iseljenike u Njemačku, gdje je ostao sve do danas. O 40 godina fra Marinkova pastoralnog djelovanja prošle godine objavljena je monografija naslovljena "Tragovi vjere i ljubavi" s velikim brojem radova koju su urednički potpisali fra Ante Akrap i fra Šimun Markulin.

U toj knjizi autori tekstova su bliski fra Marinkovi suradnici iz Stuttgarta, Sindelfingena, Kelkheima i Münchena te dio njegovih prijatelja. Svi oni su posvjedočili neizmjernu energiju fra Marinka na "Njivi Gospodnjoj" na kojoj je poput kakvog magneta privlačio vjernike na euharistiju šireći istovremeno krug suradnika s njemačkom zajednicom i albanskom katoličkom misijom, časnim sestrama, obrazovnim, kulturnim, folklornim i sportskim institucijama.

image

Fra Marinko Vukman vraća se u rodni kraj nakon četiri desetljeća službe u Njemačkoj

Tom Dubravec/Cropix

Vješt komunikator, uvijek spreman zauzeti se za nemoćnoga i pomoći potrebitome fra Marinko je među hrvatskom pastvom u Njemačkoj stekao naročiti ugled i neizmjerno povjerenje kao humanitarac te kao neumorni promicatelj hrvatskih nacionalnih interesa, pri čemu je zaradio i nadimak "Leteći fratar".

Taj nadasve ponizni veseljak otvorenog srca svojim je djelovanjem postao primjer čovjeka koji okuplja ljude i kao takav sigurno mnogima može biti uzor na putu kroz život. Iako je kao hrvatski misionar u Njemačkoj tijekom protekle 41 godine ostavio trajni i neizbrisivi pečat, odluka Provincijskog definitorija na Kapitulskom kongresu da se kroz redovne personalne promjene fra Marinku povjeri dužnost gvardijana samostana Gospe Sinjske još je jedno veliko priznanje i "točka na i" njegove svećeničke karijere.

- Izbor sam doživio kao priznanje mojem dosadašnjem radu, ali i svim župama u kojima sam djelovao, a iz kojih je uvijek i u svakom trenutku zračila ljubav prema Bogu, ljudima i posebno prema Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Ponosan sam što sam dobio povjerenje, ali sam svjestan i odgovornosti. Nadam se da ću uz božju pomoć i zagovor Gospe Sinjske opravdati povjerenje i ispuniti očekivanja naroda božjeg Gospinog kraja.

Sve to, naravno, uz molitvu naših vjernika i pomoć moje subraće fratara i drugih svećenika u našem kraju – kazao nam je fra Marinko.

image
Biljana Gaurina/Cropix

Dosadašnji sinjski gvardijan fra Ante Čovo i župnik fra Perica Maslać službu bi trebali nastaviti kao župnici u Potravlju, Satriću, Maljkovu i Hrvacama, dok bi na dužnost novog župnika u Sinju trebao stupiti fra Antonio Mravak, dosadašnji vikar za Brnaze. Tako je predložio provincijal fra Marko Mrša, a pastoralni dekret će po istom prijedlogu za njih i druge svećenike donijeti nadbiskup.

Na istom zasjedanju Kapitulskog kongresa, prema našim izvorima, donijete su odluke kojima su još jedan trogodišnji mandat dobili dosadašnji ili su izabrani novi gvardijani samostana splitske Provincije:

Gospe od Zdravlja (Dobri-Split) – fra Josip Cvitković, Oca fra Ante Antića (Trstenik-Split) – fra Domagoj Volarević, sv. Franje Asiškog (Imotski) – fra Zoran Kutleša, sv. Marije Bezgrešne (Karin) – fra Petar Klarić, sv. Ante Padovanskog (Knin) – fra Josip Gotovac, Uznesenja BDM (Makarska) – fra Stanko Dotur, Gospe Karmelske (Omiš) – fra Frano Doljanin, sv. Martina (Sumartin) – fra Jakov Prcela, sv. Ante Padovanskog (Šibenik) – fra Mario Radman, Gospe od milosti (Visovac) – fra Marko Nimac, Majke božje Lurdske (Zagreb) – fra Bože Vuleta i Uznesenja BDM (Zaostrog) – fra Miroslav Bustruc.

Provincija Presvetog Otkupitelja uskoro bi samostan Svetoga Gabriela u Münchenu trebala vratiti Nadbiskupiji München-Freising što znači da splitski franjevci više neće imati samostan na području Bavarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 14:00