stdClass Object ( [id] => 1356687 [title] => Kupci iz BiH i Crne Gore opsjedaju hrvatske trgovine: Kupujemo sve, od teletine do bijele tehnike. Puno ste jeftiniji! [alias] => kupci-iz-bih-i-crne-gore-opsjedaju-hrvatske-trgovine-kupujemo-sve-od-teletine-do-bijele-tehnike-puno-ste-jeftiniji [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Nagledao sam se svakakvih čuda, ali da će susjedi Crnogorci i Trebinjci dolaziti k nama po hranu, tome se nisam nadao! I ne dolaze oni samo po spenzu, vrate se preko granice s bijelom tehnikom, kućanskim proizvodima, svašta nose. Može im se jer ih carinici neće kazniti kao nas ako doma kroz u zonu Schengena unesemo deset deka pršuta, priča nam župski umirovljenik kojega smo sreli ispred jednog od župskih trgovačkih centara gdje su dnevno vidljivi dokazi njegovih tvrdnji. 

Tu kupci iz susjedstva preslažu robu i čine sve kako bi što bolje iskoristili prtljažnike brojnih vozila s tablicama susjednih zemalja. Parkinzi pred prodajnim mjestima u Čibači i Srebrenom krcati su, svako peto vozilo je s BiH ili MNE tablicama, a za vikend ih je još više.

Ekonomist iz Trebinja koji često dolazi na jug Hrvatske kaže nam kako su najveće razlike cijena mesa i mlijeka, a uz povrat PDV-a izuzetno im se isplati kupovati i bijelu tehniku.

- Nama se od svih vrsta mesa najviše kod vas isplati kupiti teletinu, piletinu i svinjetinu. Evo vam primjer: Konzum u BiH i Hrvatskoj istovremeno ima akcije, ali je cijena teletine u Župi 5,29 € a u Trebinju 14,90 KM, skoro dvaput skuplje! Još su veće razlike cijena piletine i svinjetine, a u župskim centrima Lidlu i Kauflandu kupujemo deterdžente za posuđe i odjeću, dobre su im i robne marke za čišćenje kupaonica i kuhinja i održavanje namještaja! Isplati nam se kupiti kod vas i vina iz Čilea, Argentine, Australije ili Južne Afrike jer ih mi rijetko imamo u ponudi. Te zemlje kao poticaj izvoza daju subvencije pa su cijene vina povoljne. Sličan problem imamo i sa srpskom robom koja je u Trebinju jeftinija nego preko Drine!

U BiH su još uvijek niže trošarine na gorivo, alkohol, cigarete i svu robu na kojoj država drži monopol te se državljanima EU još isplati kupiti u BiH, ali se EU štiti visokim carinama i kaznama. Vi Hrvati zato ne smijete više uvesti ni šteku, nego samo dvije kutije cigareta.
Trebinjci koje smo zatekli u Župi ističu da im je zelena placa još uvijek povoljnija od Gruža, što se nedavno vidjelo kad su mnogi Trebinjci i Crnogorci zbog ribe uoči pravoslavnog Badnjaka došli u Dubrovnik.

---

image

Artikli su u automobilu, a osmijeh na licu

Božo Radić/Cropix
---

- S druge strane Dubrovčani i dalje dolaze k nama u restorane te zbog cigareta, goriva, odjeće i obuće, zubara, obrtnika koji popravljaju automobile. No, meso vam je jeftinije, ali su suhomesnati proizvodi od tog istog mesa znatno skuplji nego naši. Maslac je tri puta jeftiniji u EU nego kod nas! A mi i uz skuplje sirovine, imamo povoljnije cijene u restoranima. Naravno, zbog razlike u plaćama, cijene restorana su ovdje još upola niže nego u Hrvatskoj. Evo, burger je u Dubrovniku 6 €, a u Trebinju 6 KM dok su ćevapčići i pljeskavice u trebinjskim ćevabdžinicama 8 do 10 KM ili 12 do 14 KM u restoranima. Kod vas su astronomski skupi jer je plaća trebinjskog grill-meštra 500, a njegova dubrovačkog kolege 1.500, pa i 2.000 €!

Kupuje se i bijela tehnika

Ostavljamo Župljanina i Trebinjca u žustroj raspravi o cjenovnim razlikama. Dok šetamo parkingom Lidla, imamo dojam da smo u Sutorini, ispred trgovina Voli i HDL Laković. Pored Peugeota novljanskih tablica susrećemo Štefana, umirovljenika koji je do Župe došao u pratnji člana obitelji. Ozarenog lica, priča kako mu se svaki dolazak višestruko isplati.

- Ne dolazim samo ja, nego svaki treći stanovnik Novog, Igala, Nikšića, cijele Boke, pa i Budve! Svi najčešće kupuju hranu pa sam prije dva tjedna u Župi kupio teletinu po 6,20 € za kilo, dok je kod nas 17!. Ovih je dana poskupila s 15 €, to je stvarno previše. Jednako plaćamo i junetinu, 12 € i svinjski vrat 9 €, ali i hranu za kućne ljubimce. Tako je vreća hrane za psa ovdje 10, a u Novom je ne mogu kupiti ni za 25 €. Isplati nam se u Župi kupiti i bijelu tehniku i male kućanske uređaje, a najvažnije je što carinici ne prave probleme i možemo, bez teškoća, sve uvesti preko granice. To je jedna stvari gdje smo u povoljnijem položaju nego vi iz EU zemalja. Ipak, volio bih da smo u EU jer su vam cijene 250-300 posto jeftinije, posebno voće i povrće pa su krastavci kod nas 3,30 €, a đumbir 8 €! Istina, još vikendom pođemo na pijacu u Trebinje, ali u Župi izbjegnemo gradsku gužvu!
Smartom BiH-registracija iz Herceg Novog su došle profesorica engleskog Lejla Stojanović i hotelska domaćica Zarija. Lejla je u Novi i Boku došla iz Kanade, odande Kanađanima drži online nastavu engleskog jezika.

---

image

Automobili crnogorskih i BiH registracija na parkiralištu trgovačkog centra u Župi dubrovačkoj puno toga govore 

Božo Radić/Cropix
---

- Ovdje je sve jeftinije, a ponuda raznovrsnija pa nam se kupovina itekako isplati! Svi znamo cijene u trgovačkim centrima i prije polaska u Župu detaljno ih provjerimo na internetu te planiramo što i gdje kupiti. Najisplativije je povrće, ali mislim da je ovdje glavna prednost u većoj i kvalitetnijoj ponudi. Osobno me je strah jesti ribu i meso, zapravo, ne jedem mnogo, ali sam se uvjerila kako mu je ovdje kvaliteta osjetno bolja, a kupnja ispativija, veli Lejla.

 Od voćnog jogurta do maslinova ulja

Nedaleko Smarta parkirano je vozilo Ljube i Rade, Trebinjki koje već pet godina rade kao sobarice u Hotelima Maestral. S njima su još dvije radnice i sve imaju samo riječi pohvale za kolege s posla i poticajno ozračje na radu. Ističu da su dobro upoznate s cijenama s obje strane granice, ali da u kupovinu idu samo u slobodno vrijeme.

- Znatno su jeftinije higijenske potrepštine, kaže Ljuba, a Rada dodaje: "Ipak ne bih rekla da je ovdje bilo što jeftinije! Ipak, u Lidla sam nešto kupila iako znam da je kod nas jeftinije ili je razlika u cijeni nikakva! Ali, kad sam već ušla, kupila sam".

Na parkiralištu Lidla smo zatekli i umirovljenice iz Herceg Novog Evdokiju Piljurović i Bosu Košutić. Evdokija je bivša trgovkinja i reče nam kako su posebno povoljne i znatno pristupačnije nego u Novom cijene prehrane.

---

image

O cijenama u Hrvatskoj sve najbolje

Božo Radić/Cropix
---

- Isplati se kupiti meso, kao i voće i povrće, a nije beznačajno što nemamo problema na granici, otkrila nam je umirovljena trgovkinja, dok vozač kamiona Zoran Radan. kao netko tko je živio u Mostaru, a sad je žitelj Trebinja, govori:

- Ne otkrivam ništa posebno ako kažem da su razlike cijena glavni razlog dolaska brojnih Trebinjaca, Bilećana i ostalih kupaca iz jugoistočne Hercegovine u dubrovačke trgovine. Svi kupuju meso, mlijeko i uopće hranu. Već petu godinu ovdje kupujem i zimnicu jer je povoljnija! Poznajem mesare, u Pivca, Konzuma i ostalih naručim što i kad trebam te samo preuzmem, izvažu i spakiraju. Eto, piletina je na primjer jeftinija čak 50-60 posto! Trebinjski su mediji pisali kako se brojni Crnogorci od Trebinja okrenuli Dubrovniku i sad kupuju u Župi, a još jučer smo mi kupovali u Herceg Novom! Među kupcima iz Trebinja prednjače oni zaposleni u Dubrovniku. Osobno, uz mlijeko i meso najviše kupujem voćne jogurte djeci, maslinovo i suncokretovo ulje... Sve je jeftinije! Ludilo je razlika cijena! Možda će i BiH ući u EU pa će i nama konačno biti jeftinije, ali iz razgovora s brojnim prijateljima na jugu Hrvatske zaključujem da su kod nas još uvijek jeftiniji restorani, pivo, rakija i stolno vino. U Trebinju je puno toga bilo jeftinije do prije nekoliko godina, točnije prije nego su mnogi počeli raditi u Hrvatskoj i u Trebinje donositi svjež novac. No, više para donijelo je i veće cijene!

---

image

Prtljažnik je pun, a carinici tolerantni 

Božo Radić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Župa dubrovačka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Župa dubrovačka 2 0 7233 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-19 09:06:10 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-19 12:00:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-19 12:00:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kupci iz BiH i Crne Gore opsjedaju hrvatske trgovine: Kupujemo sve, od teletine do bijele tehnike. Puno ste jeftiniji! page_title=Kupci iz BiH i Crne Gore opsjedaju hrvatske trgovine: Kupujemo sve, od teletine do bijele tehnike. Puno ste jeftiniji! [metakey] => hrvatska, trgovački centri, cijene, kupci iz bih, kupci iz crne gore, cijene hrane i pića [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26390499.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26390497.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26390490.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26390501.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26390494.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26390489.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26390500.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Trgovine u \u017dupi dubrova\u010dkoj magnet su za kupce iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore<\/p>","

Zadovoljna lica kupaca sve govore<\/p>","

Njima dvjema isplatilo se trgovati u Hrvatskoj<\/p>","

Artikli su u automobilu, a osmijeh na licu<\/p>","

O cijenama u Hrvatskoj sve najbolje<\/p>","

Prtlja\u017enik je pun, a carinici tolerantni\u00a0<\/p>","

Automobili crnogorskih i BiH registracija na parkirali\u0161tu trgova\u010dkog centra u \u017dupi dubrova\u010dkoj puno toga govore\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_26390499_1920.jpg":"1920x1080","k_26390499_1280.jpg":"1280x1280","k_26390499_1024.jpg":"1024x1024","k_26390499_640.jpg":"640x640","k_26390499_480.jpg":"480x480","k_26390499_340.jpg":"340x340","k_26390499_220.jpg":"220x220","o_26390499_1280.jpg":"1280x854","o_26390499_1024.jpg":"1024x683","o_26390499_640.jpg":"640x427","o_26390499_480.jpg":"480x320","o_26390499_340.jpg":"340x227","o_26390499_220.jpg":"220x146","h_26390499_1280.jpg":"1280x854","h_26390499_1024.jpg":"1024x683","h_26390499_640.jpg":"640x427","h_26390499_480.jpg":"480x320","h_26390499_340.jpg":"340x227","h_26390499_220.jpg":"220x147","pp_26390499_1280.jpg":"1280x1628","pp_26390499_1024.jpg":"1024x1303","pp_26390499_640.jpg":"640x814","pp_26390499_480.jpg":"480x611","pp_26390499_340.jpg":"340x432","pp_26390499_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26390497_1920.jpg":"1920x1080","k_26390497_1280.jpg":"1280x1280","k_26390497_1024.jpg":"1024x1024","k_26390497_640.jpg":"640x640","k_26390497_480.jpg":"480x480","k_26390497_340.jpg":"340x340","k_26390497_220.jpg":"220x220","o_26390497_1280.jpg":"1280x854","o_26390497_1024.jpg":"1024x683","o_26390497_640.jpg":"640x427","o_26390497_480.jpg":"480x320","o_26390497_340.jpg":"340x227","o_26390497_220.jpg":"220x146","h_26390497_1280.jpg":"1280x854","h_26390497_1024.jpg":"1024x683","h_26390497_640.jpg":"640x427","h_26390497_480.jpg":"480x320","h_26390497_340.jpg":"340x227","h_26390497_220.jpg":"220x147","pp_26390497_1280.jpg":"1280x1628","pp_26390497_1024.jpg":"1024x1303","pp_26390497_640.jpg":"640x814","pp_26390497_480.jpg":"480x611","pp_26390497_340.jpg":"340x432","pp_26390497_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26390490_1920.jpg":"1920x1080","k_26390490_1280.jpg":"1280x1280","k_26390490_1024.jpg":"1024x1024","k_26390490_640.jpg":"640x640","k_26390490_480.jpg":"480x480","k_26390490_340.jpg":"340x340","k_26390490_220.jpg":"220x220","o_26390490_1280.jpg":"1280x854","o_26390490_1024.jpg":"1024x683","o_26390490_640.jpg":"640x427","o_26390490_480.jpg":"480x320","o_26390490_340.jpg":"340x227","o_26390490_220.jpg":"220x146","h_26390490_1280.jpg":"1280x854","h_26390490_1024.jpg":"1024x683","h_26390490_640.jpg":"640x427","h_26390490_480.jpg":"480x320","h_26390490_340.jpg":"340x227","h_26390490_220.jpg":"220x147","pp_26390490_1280.jpg":"1280x1628","pp_26390490_1024.jpg":"1024x1303","pp_26390490_640.jpg":"640x814","pp_26390490_480.jpg":"480x611","pp_26390490_340.jpg":"340x432","pp_26390490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26390501_1920.jpg":"1920x1080","k_26390501_1280.jpg":"1280x1280","k_26390501_1024.jpg":"1024x1024","k_26390501_640.jpg":"640x640","k_26390501_480.jpg":"480x480","k_26390501_340.jpg":"340x340","k_26390501_220.jpg":"220x220","o_26390501_1280.jpg":"1280x854","o_26390501_1024.jpg":"1024x683","o_26390501_640.jpg":"640x427","o_26390501_480.jpg":"480x320","o_26390501_340.jpg":"340x227","o_26390501_220.jpg":"220x146","h_26390501_1280.jpg":"1280x854","h_26390501_1024.jpg":"1024x683","h_26390501_640.jpg":"640x427","h_26390501_480.jpg":"480x320","h_26390501_340.jpg":"340x227","h_26390501_220.jpg":"220x147","pp_26390501_1280.jpg":"1280x1628","pp_26390501_1024.jpg":"1024x1303","pp_26390501_640.jpg":"640x814","pp_26390501_480.jpg":"480x611","pp_26390501_340.jpg":"340x432","pp_26390501_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26390494_1920.jpg":"1920x1080","k_26390494_1280.jpg":"1280x1280","k_26390494_1024.jpg":"1024x1024","k_26390494_640.jpg":"640x640","k_26390494_480.jpg":"480x480","k_26390494_340.jpg":"340x340","k_26390494_220.jpg":"220x220","o_26390494_1280.jpg":"1280x854","o_26390494_1024.jpg":"1024x683","o_26390494_640.jpg":"640x427","o_26390494_480.jpg":"480x320","o_26390494_340.jpg":"340x227","o_26390494_220.jpg":"220x146","h_26390494_1280.jpg":"1280x854","h_26390494_1024.jpg":"1024x683","h_26390494_640.jpg":"640x427","h_26390494_480.jpg":"480x320","h_26390494_340.jpg":"340x227","h_26390494_220.jpg":"220x147","pp_26390494_1280.jpg":"1280x1628","pp_26390494_1024.jpg":"1024x1303","pp_26390494_640.jpg":"640x814","pp_26390494_480.jpg":"480x611","pp_26390494_340.jpg":"340x432","pp_26390494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26390489_1920.jpg":"1920x1080","k_26390489_1280.jpg":"1280x1280","k_26390489_1024.jpg":"1024x1024","k_26390489_640.jpg":"640x640","k_26390489_480.jpg":"480x480","k_26390489_340.jpg":"340x340","k_26390489_220.jpg":"220x220","o_26390489_1280.jpg":"1280x854","o_26390489_1024.jpg":"1024x683","o_26390489_640.jpg":"640x427","o_26390489_480.jpg":"480x320","o_26390489_340.jpg":"340x227","o_26390489_220.jpg":"220x146","h_26390489_1280.jpg":"1280x854","h_26390489_1024.jpg":"1024x683","h_26390489_640.jpg":"640x427","h_26390489_480.jpg":"480x320","h_26390489_340.jpg":"340x227","h_26390489_220.jpg":"220x147","pp_26390489_1280.jpg":"1280x1628","pp_26390489_1024.jpg":"1024x1303","pp_26390489_640.jpg":"640x814","pp_26390489_480.jpg":"480x611","pp_26390489_340.jpg":"340x432","pp_26390489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26390500_1920.jpg":"1920x1080","k_26390500_1280.jpg":"1280x1280","k_26390500_1024.jpg":"1024x1024","k_26390500_640.jpg":"640x640","k_26390500_480.jpg":"480x480","k_26390500_340.jpg":"340x340","k_26390500_220.jpg":"220x220","o_26390500_1280.jpg":"1280x854","o_26390500_1024.jpg":"1024x683","o_26390500_640.jpg":"640x427","o_26390500_480.jpg":"480x320","o_26390500_340.jpg":"340x227","o_26390500_220.jpg":"220x146","h_26390500_1280.jpg":"1280x854","h_26390500_1024.jpg":"1024x683","h_26390500_640.jpg":"640x427","h_26390500_480.jpg":"480x320","h_26390500_340.jpg":"340x227","h_26390500_220.jpg":"220x147","pp_26390500_1280.jpg":"1280x1628","pp_26390500_1024.jpg":"1024x1303","pp_26390500_640.jpg":"640x814","pp_26390500_480.jpg":"480x611","pp_26390500_340.jpg":"340x432","pp_26390500_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38565450 Threads: 5 Questions: 7109430979 Slow queries: 3304054 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608651905 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/kupci-iz-bih-i-crne-gore-opsjedaju-hrvatske-trgovine-kupujemo-sve-od-teletine-do-bijele-tehnike-puno-ste-jeftiniji-1356687 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/kupci-iz-bih-i-crne-gore-opsjedaju-hrvatske-trgovine-kupujemo-sve-od-teletine-do-bijele-tehnike-puno-ste-jeftiniji-1356687?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283328 [name] => hrvatska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska [link] => /tag/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 370583 [name] => trgovački centri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trgovacki-centri [link] => /tag/trgovacki-centri ) [2] => stdClass Object ( [id] => 340010 [name] => cijene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene [link] => /tag/cijene ) [3] => stdClass Object ( [id] => 744691 [name] => kupci iz bih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-19 13:01:01 [main_article_id] => 0 [alias] => kupci-iz-bih [link] => /tag/kupci-iz-bih ) [4] => stdClass Object ( [id] => 744692 [name] => kupci iz crne gore [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-19 13:01:01 [main_article_id] => 0 [alias] => kupci-iz-crne-gore [link] => /tag/kupci-iz-crne-gore ) [5] => stdClass Object ( [id] => 698715 [name] => cijene hrane i pića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-30 19:51:24 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-hrane-i-pica [link] => /tag/cijene-hrane-i-pica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Župa dubrovačka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kupci iz BiH i Crne Gore opsjedaju hrvatske trgovine: Kupujemo sve, od teletine do bijele tehnike. Puno ste jeftiniji! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26390499.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Radić/Cropix [mainImageDesc] =>

Trgovine u Župi dubrovačkoj magnet su za kupce iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26390499.jpg [title] =>

Trgovine u Župi dubrovačkoj magnet su za kupce iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Božo Radić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26390497.jpg [title] =>

Zadovoljna lica kupaca sve govore

Božo Radić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26390490.jpg [title] =>

Njima dvjema isplatilo se trgovati u Hrvatskoj

Božo Radić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26390501.jpg [title] =>

Artikli su u automobilu, a osmijeh na licu

Božo Radić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26390494.jpg [title] =>

O cijenama u Hrvatskoj sve najbolje

Božo Radić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26390489.jpg [title] =>

Prtljažnik je pun, a carinici tolerantni 

Božo Radić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26390500.jpg [title] =>

Automobili crnogorskih i BiH registracija na parkiralištu trgovačkog centra u Župi dubrovačkoj puno toga govore 

Božo Radić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Nagledao sam se svakakvih čuda, ali da će susjedi Crnogorci i Trebinjci dolaziti k nama po hranu, tome se nisam nadao! I ne dolaze oni samo po spenzu, vrate se preko granice s bijelom tehnikom, kućanskim proizvodima, svašta nose. Može im se jer ih carinici neće kazniti kao nas ako doma kroz u zonu Schengena unesemo deset deka pršuta, priča nam župski umirovljenik kojega smo sreli ispred jednog od župskih trgovačkih centara gdje su dnevno vidljivi dokazi njegovih tvrdnji. 

Tu kupci iz susjedstva preslažu robu i čine sve kako bi što bolje iskoristili prtljažnike brojnih vozila s tablicama susjednih zemalja. Parkinzi pred prodajnim mjestima u Čibači i Srebrenom krcati su, svako peto vozilo je s BiH ili MNE tablicama, a za vikend ih je još više.

Ekonomist iz Trebinja koji često dolazi na jug Hrvatske kaže nam kako su najveće razlike cijena mesa i mlijeka, a uz povrat PDV-a izuzetno im se isplati kupovati i bijelu tehniku.

- Nama se od svih vrsta mesa najviše kod vas isplati kupiti teletinu, piletinu i svinjetinu. Evo vam primjer: Konzum u BiH i Hrvatskoj istovremeno ima akcije, ali je cijena teletine u Župi 5,29 € a u Trebinju 14,90 KM, skoro dvaput skuplje! Još su veće razlike cijena piletine i svinjetine, a u župskim centrima Lidlu i Kauflandu kupujemo deterdžente za posuđe i odjeću, dobre su im i robne marke za čišćenje kupaonica i kuhinja i održavanje namještaja! Isplati nam se kupiti kod vas i vina iz Čilea, Argentine, Australije ili Južne Afrike jer ih mi rijetko imamo u ponudi. Te zemlje kao poticaj izvoza daju subvencije pa su cijene vina povoljne. Sličan problem imamo i sa srpskom robom koja je u Trebinju jeftinija nego preko Drine!

U BiH su još uvijek niže trošarine na gorivo, alkohol, cigarete i svu robu na kojoj država drži monopol te se državljanima EU još isplati kupiti u BiH, ali se EU štiti visokim carinama i kaznama. Vi Hrvati zato ne smijete više uvesti ni šteku, nego samo dvije kutije cigareta.
Trebinjci koje smo zatekli u Župi ističu da im je zelena placa još uvijek povoljnija od Gruža, što se nedavno vidjelo kad su mnogi Trebinjci i Crnogorci zbog ribe uoči pravoslavnog Badnjaka došli u Dubrovnik.

---

image

Artikli su u automobilu, a osmijeh na licu

Božo Radić/Cropix
---

- S druge strane Dubrovčani i dalje dolaze k nama u restorane te zbog cigareta, goriva, odjeće i obuće, zubara, obrtnika koji popravljaju automobile. No, meso vam je jeftinije, ali su suhomesnati proizvodi od tog istog mesa znatno skuplji nego naši. Maslac je tri puta jeftiniji u EU nego kod nas! A mi i uz skuplje sirovine, imamo povoljnije cijene u restoranima. Naravno, zbog razlike u plaćama, cijene restorana su ovdje još upola niže nego u Hrvatskoj. Evo, burger je u Dubrovniku 6 €, a u Trebinju 6 KM dok su ćevapčići i pljeskavice u trebinjskim ćevabdžinicama 8 do 10 KM ili 12 do 14 KM u restoranima. Kod vas su astronomski skupi jer je plaća trebinjskog grill-meštra 500, a njegova dubrovačkog kolege 1.500, pa i 2.000 €!

Kupuje se i bijela tehnika

Ostavljamo Župljanina i Trebinjca u žustroj raspravi o cjenovnim razlikama. Dok šetamo parkingom Lidla, imamo dojam da smo u Sutorini, ispred trgovina Voli i HDL Laković. Pored Peugeota novljanskih tablica susrećemo Štefana, umirovljenika koji je do Župe došao u pratnji člana obitelji. Ozarenog lica, priča kako mu se svaki dolazak višestruko isplati.

- Ne dolazim samo ja, nego svaki treći stanovnik Novog, Igala, Nikšića, cijele Boke, pa i Budve! Svi najčešće kupuju hranu pa sam prije dva tjedna u Župi kupio teletinu po 6,20 € za kilo, dok je kod nas 17!. Ovih je dana poskupila s 15 €, to je stvarno previše. Jednako plaćamo i junetinu, 12 € i svinjski vrat 9 €, ali i hranu za kućne ljubimce. Tako je vreća hrane za psa ovdje 10, a u Novom je ne mogu kupiti ni za 25 €. Isplati nam se u Župi kupiti i bijelu tehniku i male kućanske uređaje, a najvažnije je što carinici ne prave probleme i možemo, bez teškoća, sve uvesti preko granice. To je jedna stvari gdje smo u povoljnijem položaju nego vi iz EU zemalja. Ipak, volio bih da smo u EU jer su vam cijene 250-300 posto jeftinije, posebno voće i povrće pa su krastavci kod nas 3,30 €, a đumbir 8 €! Istina, još vikendom pođemo na pijacu u Trebinje, ali u Župi izbjegnemo gradsku gužvu!
Smartom BiH-registracija iz Herceg Novog su došle profesorica engleskog Lejla Stojanović i hotelska domaćica Zarija. Lejla je u Novi i Boku došla iz Kanade, odande Kanađanima drži online nastavu engleskog jezika.

---

image

Automobili crnogorskih i BiH registracija na parkiralištu trgovačkog centra u Župi dubrovačkoj puno toga govore 

Božo Radić/Cropix
---

- Ovdje je sve jeftinije, a ponuda raznovrsnija pa nam se kupovina itekako isplati! Svi znamo cijene u trgovačkim centrima i prije polaska u Župu detaljno ih provjerimo na internetu te planiramo što i gdje kupiti. Najisplativije je povrće, ali mislim da je ovdje glavna prednost u većoj i kvalitetnijoj ponudi. Osobno me je strah jesti ribu i meso, zapravo, ne jedem mnogo, ali sam se uvjerila kako mu je ovdje kvaliteta osjetno bolja, a kupnja ispativija, veli Lejla.

 Od voćnog jogurta do maslinova ulja

Nedaleko Smarta parkirano je vozilo Ljube i Rade, Trebinjki koje već pet godina rade kao sobarice u Hotelima Maestral. S njima su još dvije radnice i sve imaju samo riječi pohvale za kolege s posla i poticajno ozračje na radu. Ističu da su dobro upoznate s cijenama s obje strane granice, ali da u kupovinu idu samo u slobodno vrijeme.

- Znatno su jeftinije higijenske potrepštine, kaže Ljuba, a Rada dodaje: "Ipak ne bih rekla da je ovdje bilo što jeftinije! Ipak, u Lidla sam nešto kupila iako znam da je kod nas jeftinije ili je razlika u cijeni nikakva! Ali, kad sam već ušla, kupila sam".

Na parkiralištu Lidla smo zatekli i umirovljenice iz Herceg Novog Evdokiju Piljurović i Bosu Košutić. Evdokija je bivša trgovkinja i reče nam kako su posebno povoljne i znatno pristupačnije nego u Novom cijene prehrane.

---

image

O cijenama u Hrvatskoj sve najbolje

Božo Radić/Cropix
---

- Isplati se kupiti meso, kao i voće i povrće, a nije beznačajno što nemamo problema na granici, otkrila nam je umirovljena trgovkinja, dok vozač kamiona Zoran Radan. kao netko tko je živio u Mostaru, a sad je žitelj Trebinja, govori:

- Ne otkrivam ništa posebno ako kažem da su razlike cijena glavni razlog dolaska brojnih Trebinjaca, Bilećana i ostalih kupaca iz jugoistočne Hercegovine u dubrovačke trgovine. Svi kupuju meso, mlijeko i uopće hranu. Već petu godinu ovdje kupujem i zimnicu jer je povoljnija! Poznajem mesare, u Pivca, Konzuma i ostalih naručim što i kad trebam te samo preuzmem, izvažu i spakiraju. Eto, piletina je na primjer jeftinija čak 50-60 posto! Trebinjski su mediji pisali kako se brojni Crnogorci od Trebinja okrenuli Dubrovniku i sad kupuju u Župi, a još jučer smo mi kupovali u Herceg Novom! Među kupcima iz Trebinja prednjače oni zaposleni u Dubrovniku. Osobno, uz mlijeko i meso najviše kupujem voćne jogurte djeci, maslinovo i suncokretovo ulje... Sve je jeftinije! Ludilo je razlika cijena! Možda će i BiH ući u EU pa će i nama konačno biti jeftinije, ali iz razgovora s brojnim prijateljima na jugu Hrvatske zaključujem da su kod nas još uvijek jeftiniji restorani, pivo, rakija i stolno vino. U Trebinju je puno toga bilo jeftinije do prije nekoliko godina, točnije prije nego su mnogi počeli raditi u Hrvatskoj i u Trebinje donositi svjež novac. No, više para donijelo je i veće cijene!

---

image

Prtljažnik je pun, a carinici tolerantni 

Božo Radić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix
Božo Radić/Cropix

Trgovine u Župi dubrovačkoj magnet su za kupce iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Božo Radić/Cropix

Zadovoljna lica kupaca sve govore

Božo Radić/Cropix

Njima dvjema isplatilo se trgovati u Hrvatskoj

Božo Radić/Cropix

Artikli su u automobilu, a osmijeh na licu

Božo Radić/Cropix

O cijenama u Hrvatskoj sve najbolje

Božo Radić/Cropix

Prtljažnik je pun, a carinici tolerantni 

Božo Radić/Cropix

Automobili crnogorskih i BiH registracija na parkiralištu trgovačkog centra u Župi dubrovačkoj puno toga govore 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/kupci-iz-bih-i-crne-gore-opsjedaju-hrvatske-trgovine-kupujemo-sve-od-teletine-do-bijele-tehnike-puno-ste-jeftiniji-1356687 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d504f82ace31bf05e31060c936bb85a25c9bb192 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kupci+iz+BiH+i+Crne+Gore+opsjedaju+hrvatske+trgovine%3A+Kupujemo+sve%2C+od+teletine+do+bijele+tehnike.+Puno+ste+jeftiniji%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fkupci-iz-bih-i-crne-gore-opsjedaju-hrvatske-trgovine-kupujemo-sve-od-teletine-do-bijele-tehnike-puno-ste-jeftiniji-1356687 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fkupci-iz-bih-i-crne-gore-opsjedaju-hrvatske-trgovine-kupujemo-sve-od-teletine-do-bijele-tehnike-puno-ste-jeftiniji-1356687 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Župa dubrovačka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaŽupa dubrovačka

Kupci iz BiH i Crne Gore opsjedaju hrvatske trgovine: Kupujemo sve, od teletine do bijele tehnike. Puno ste jeftiniji!

Piše Ahmet Kalajdžić
19. siječnja 2024. - 13:00

- Nagledao sam se svakakvih čuda, ali da će susjedi Crnogorci i Trebinjci dolaziti k nama po hranu, tome se nisam nadao! I ne dolaze oni samo po spenzu, vrate se preko granice s bijelom tehnikom, kućanskim proizvodima, svašta nose. Može im se jer ih carinici neće kazniti kao nas ako doma kroz u zonu Schengena unesemo deset deka pršuta, priča nam župski umirovljenik kojega smo sreli ispred jednog od župskih trgovačkih centara gdje su dnevno vidljivi dokazi njegovih tvrdnji. 

Tu kupci iz susjedstva preslažu robu i čine sve kako bi što bolje iskoristili prtljažnike brojnih vozila s tablicama susjednih zemalja. Parkinzi pred prodajnim mjestima u Čibači i Srebrenom krcati su, svako peto vozilo je s BiH ili MNE tablicama, a za vikend ih je još više.

Ekonomist iz Trebinja koj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 22:09