StoryEditorOCM
S mora i krajaŠESTI POKUŠAJ

Kraj višemjesečne političke drame: Grad Zadar napokon ima proračun; gradonačelnik Dukić: ‘Mogao sam i ne ponuditi izlaz‘

Piše HINA
6. rujna 2024. - 19:53

Grad Zadar napokon je dobio proračun za ovu godinu, izglasovan je u petak, na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća, iz šestog puta, a ‘težak‘ je 125,070.989 eura.

Od 27 vijećnika, za njega su glasovali vijećnici HDZ-a, Akcije mladih i svi nezavisni vijećnici, a protiv proračuna bilo je četvero vijećnika SDP-a.

Izglasavanjem proračuna vijećnici su ispoštovali odluku Visokog upravnog suda od 15. srpnja, koji je naložio da u roku od 45 dana (do 7. rujna) moraju izglasovati proračun, jer im u protivnom prijeti razrješnje, odnosno izvanredni izbori.

Gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik za financije Ivan Mijolović predstavili su prijedlog proračuna s izmjenama koje je od njih tražio nezavisni vijećnik Enio Meštrović, ali prije glasovanja vijećnici su tražili jamstva da će se on realizirati.

image

Nezavisni vijećnik Enio Meštrović

Zvonko Pavić/Cropix

- Želim da kao čovjek kažete da ćete kupiti dva stana za smještaj roditelja bolesne djece u Zagrebu i isplatiti pomoć umirovljenicima. I do sada ste u proračun stavljali uređenje dvaju parkova, garaže na Bilom brigu, pa ništa nije napravljeno.

Mi smo proglašavani prevarantima i smećem i nemam povjerenja u vas. Želim zato da kažete ovdje da ćete isplatiti taj novac, a ako to ne napravite, spasili ste svoju glavu na račun bolesne djece i siromašnih umirovljenika - poručio je Meštrović, a isto je zatražio i nezavisni Ante Rubeša.

Na pitanje je umjesto Dukića, odgovorio zamjenik gradonačelnika Ante Babić, čime Meštrović nije bio zadovoljan pa se vijećnicima, ipak, obratio Branko Dukić.

 - Da sam se vodio taštinom, danas ne bismo bili na ovoj sjednici, ali sam se vodio isključivo interesom svih građana. Mogao sam vam i ne ponuditi izlaz iz ove mučne situacije koju ste sami režirali. Ne trebam ja takve pobjede. Sve sam svoje proračunske zadaće odradio odgovorno i neću se obazirati na vaša politička tumačenja. U vašim je rukama rješenje proračunske krize koja predugo traje - poručio je Dukić.

Istaknuo je da će proračun biti izvršen sa svim proračunskim prijedlozima, a "SDP je odlučio ugraditi ama baš ništa“.

image
Zvonko Pavić/Cropix

 - Za mene ovo nije politička borba. Ako vam je lakše, nastavite političke rasprave, ali to ćete činiti bez mene. Danas imate zadnju priliku za donošenje jedne odluke, a ako ne, moja je savjest čista jer nikada nisam stavio svoje ili stranačke interese ispred interesa građana grada Zadra - izjavio je Dukić.

Grad Zadar bio je jedini grad u Hrvatskoj bez usvojenog proračuna. Dosad je propalo pet pokušaja da se on usvoji, na snazi je od početka godine bio tehnički proračun kojim su se financirali samo nužni rashodi. Svi kapitalni projekti bili su na čekanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 05:30