StoryEditorOCM
S mora i krajarijeka nezakonitosti

Kazneno prijavljena osoba koja je izdala lokacijsku dozvolu za privatnu HE u Dalmaciji. Sumnja se na zloporabe

Piše vijesti SD
8. kolovoza 2024. - 17:55

Državni inspektorat podnio je kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu za gradnju privatne hidroelektrane u Donjoj Suvaji na izvoru rijeke Une i to zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti. 

Podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru najavili su i predstavnici MOST-a koji su na Vrelu Une održali konferenciju za novinare.

Priopćenje Državnoga inspektorata prenosimo u cijelosti, prenosi HRT:

Državni inspektorat zaprimio je nalaz upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije nad radom Upravnog odjela Zadarske županije vezano za zahvat izgradnje male hidroelektrane "Una –mlin" u kojem je utvrđeno da nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, da nije zatraženo mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš prije izmjene i dopune lokacijske dozvole, da su rješenja kojima se utvrđuju vodopravni uvjeti izdana na temelju nepotpune dokumentacije nositelja zahvata.

image

Inspekcija rada u području zaštite na radu je usmenim rješenjem u zapisniku zatečenom izvođaču radova zabranila uporabe radne opreme (rovokopača)

Željko Puhovski/Cropix

S obzirom na prethodno navedeno i utvrđeno u inspekcijskom nadzoru, Državni inspektorat je za izdanu lokacijsku dozvolu i njenu izmjenu i dopunu te za izdanu građevinsku dozvolu, zatražio upravni nadzor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i uz zahtjev priložio nalaz upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

 zabrana uporabe rovokopača

Također je zbog utvrđenih povreda propisa, Državni inspektorat podnio kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, temeljem odredbi čl. 291. stavka 1. Kaznenog zakona.

Jednako tako, inspekcija zaštite okoliša je utvrdila da prije ishođenja Izmjene i dopune lokacijske dozvole, nositelj zahvata nije od nadležnog Ministarstva zatražio mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš. 

Inspekcija zaštite okoliša je izdala prekršajni nalog zbog toga što nije proveden postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliša prije izmjene i dopune lokacijske dozvole, sukladno odredbama Zakona o zaštiti okoliša.

image

 Zvonimir Troskot: Most će podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja ŽDO u Zadru

Željko Puhovski/Cropix

Inspekcija rada u području zaštite na radu je usmenim rješenjem u zapisniku zatečenom izvođaču radova zabranila uporabe radne opreme (rovokopača), dok se ne utvrdi ispravnost radne opreme od strane ovlaštene osobe. 

U nastavku inspekcijskog nadzora poslodavac je inspektoru dostavio na uvid dokaz da je navedena radna oprema pregledana i ispitana od strane ovlaštenog trgovačkog društva iz čijeg nalaza proizlazi se da ista ispunjava sigurnosno zdravstvene zahtjeve. Nadzorom inspekcije rada u području radnih odnosa nisu utvrđene nepravilnosti.

Zaključno, od Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije zatraženo je da utvrdi je li zahvat izgradnje male hidroelektrane "Una –mlin" prouzročio štetnu posljedicu za prirodu s obzirom da se zahvat izvodi na području ekološke mreže Natura 20000 "HR 2001069 Kanjon Une". 

 Bager miruje, ali ne i građani

 Iako su bager i drugi radni strojevi danas mirovali, mještani Donjeg Srba ne prestaju s prosvjedima. Ondje im je potporu dao i saborski zastupnik MOST-a Zvonimir Troskot i njegov stranački kolega, županijski vijećnik u Skupštini Zadarske županije Ivan Matić.

- U pozadini takvih slučajeva uvijek se krije gospodarski, a u ovom slučaju ekološki kriminal, gdje se uništava priroda i okoliš radi privatne zarade. Učinjeno je niz propusta od općine Gračac, do županijske Skupštine Zadarske županije do Ministarstva zaštite okoliša koje bi trebalo izdati dozvolu za izgradnju hidrocentrale na izvoru rijeke Une, rekao je Troskot. Dodao je, kako, osim zakonskog prijedloga u kojem će se ići prema zaštiti Une kao parka prirode, da cijeli slučaj ima elemente za kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu, te da će "mostovci" podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja ŽDO u Zadru.

Ivan Matić, saborski zastupnik u statusu mirovanja, podsjetio je kako je još lani u ožujku na sjednici županijske Skupštine upozorio na opasnost ekološkog kriminala na izvoru rijeke Une. Matić se zapitao kako to da građevinska inspekcija još uvijek nije izašla na teren i zatvorila ovo gradilište, dok je inspekcija iz Unsko-sanskog kantona iz susjedne Bosne i Hercegovine već nekoliko puta izašla na teren i dala potporu lokalnom stanovništvu.

Alen Zulić, direktor Nacionalnog parka Una, potvrdio je činjenicu da su ovi radovi na izvoru rijeke Une uznemirili ljude koji žive u Unsko-sanskom kantonu, posebno građane Bihaća, i izrazio potporu lokalnom stanovništvu. Podsjetio je da u ovom slučaju rijeka ne poznaje granice, te da se devastacija prirode, biljnog i životinjskoga svijeta itekako može osjetiti i u susjednoj državi, kroz koju svojim najvećim dijelom protječe rijeka Una.

S prosvjednicima je i danas bila saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga, koja je izjavila kako se na Vrelu Une događa velika nepravda. Upitana je li kao potpredsjednica Vlade u prošlom mandatu znala za gradnju hidroelektrane, odgovorila je kako su ona i njezine kolege za sve doznali prije dva-tri tjedna te da su odmah reagirali kod mjerodavnih institucija, izvještava HRT.

image

Mještani Donjeg Srba ne prestaju s prosvjedima

Željko Puhovski/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 13:38