StoryEditorOCM
S mora i krajaSVI SANADEROVI LJUDI

Kaštelani sve iznenadili glasovima za - agilnog pravoslavca, Trogirani okreću leđa vladajućem SDP-u? Evo velike analize

Piše Sandra Barčot
18. travnja 2024. - 16:26
Vukovarski branitelj Predrag Peđa Mišić poznat je i kao zagovornik odvajanja hrvatskih pravoslavaca od matične srpske crkveVojko Bašić/Cropix

Čvrsta HDZ-ova utvrda svakako ostaje i dalje 9. izborna jedinica, a mi ćemo "ćirnuti" kakva je brojčana situacija ovih izbora u dva susjedna grada – Kaštela u kojem vlada HDZ i odakle dolazi Ante Sanader, politički tajnik stranke i predsjednik organizacije u Splitsko-dalmatinskoj županiju, te Trogira gdje već u drugom uzastopnom mandatu caruje gradonačelnik Ante Bilić, SDP-ovac koji se nije našao na izbornoj listi Rijeka pravde.

Premda je upravo Bilić promijenio naviku Trogirana da iz mandata u mandat na lokalnim izborima biraju između dviju najjačih stranaka, pa je po sustavu "cik-cak" jedan mandat na čelu grada Kairosa, boga sretnog trenutka, bio HDZ-ovac, pa bi ga naslijedio SDP-ovac.

Bilić je prekinuo tu praksu i dobio uzastopni mandat, no ne i mjesto na listi SDP-ove koalicijske liste za ove parlamentarne izbore, navodno nije htio uopće biti u mogućim kombinacijama, želeći zadnju godinu poteštatskog mandata ostati fokusiran na rad u gradskoj upravi.

No, idemo najprije sa sedam Kaštela! Stanovnici grada podno Kozjaka, od njih 34.441 koliko ih je imalo pravo glasa, u srijedu je tek njih 19.857 došetalo do biračkih mjesta, te je većina, u iznosu od 37,53 posto, točno 7277 birača, glasala za HDZ i partnere.

Očekivano najviše preferencijskih glasova dobio je Sanader, dojučerašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora, čelnik nacionalne Vatrogasne zajednice, te županijski vijećnik. On je kao treći na stranačkoj listi u 9. jedinici "uknjižio" 2350 "ciljanih" glasova, dok je ministar Ivan Malenica, nositelj liste, imao 1050 glasova.

Stranka SDP, koja u sedam Kaštela danas ima samo jednog vijećnika u Gradskom vijeću, osvojio je drugo mjesto po broju glasova za parlament.

Rijekama pravde, naime, povjerenje je dalo 17,8 posto birača koji su podržali listu koju je predvodila Sabina Glasovac, a zaokružila su je 3452 Kaštelanina. Nositeljici su dali 733 preferencijska glasa, dok je Branko Grčić, inače na petom mjestu na listi, bio izbor za 347 glasača s područja Kaštela.

Slijedi Most sa parterima koji su uzeli 14,7 posto glasova, točnije njima je glas dalo 2889 birača. Ime nositelja liste Mira Bulja, dosadašnjeg saborskog zastupnika, a i budućeg, te aktualnog sinjskoga gradonačelnika, zaokružilo je 1250 Kaštelana, dok je drugi izbor Kaštelana na listi mostovaca bilo ime liječlnice Milije Baldić-Lukšić.

Dopredsjednica Županijske skupštine splitsko-dalmatinske i kaštelanska vijećnica dobila je 130 glasova svojih sugrađana.

Četvrta opcija za Kaštela na ovim izborima bili su DP-ovci i partneri sa 12,4 posto odnosno 2404 glasa, od kojih je 425 pripalo nositelju liste Damiru Biloglavu, zadarskom liječniku.

No preferencijski su Kaštelani više bili naklonjeni vukovarskom branitelju i čelniku udruge "Hrvatski pravoslavni centar" koja se zalaže za odvajanje hrvatskih pravoslavaca od matične srpske crkve - Predragu Peđi Mišiću sa 285 glasova koliko je njih zaokružilo brojku tri ispred njegova imena.

Što se Trogirana tiče, i oni su kao prvu opciju izabrali HDZ i partnere, no razlika u odnosu na drugoplasirani i lokalno vladajući SDP je 110 glasova.

Od broja birača koji su imaju pravo ubacivanja listića u biračke kutije, njih 11.774, od kojih je 6877 izašlo na birališta, HDZ je biralo 2189 odnosno 32,7 posto. I Trogirani su na HDZ-ovoj listi najviše povjerenja dali Anti Sanaderu, preciznije 440 glasova, dok je nositelj Malenica dobio 366 preferencijska glasa.

S druge strane SDP je dobio 2079 glasova tj. 31,06 posto. U brojčanom pregledu za koga su Trogirani glasali pojedinačno to izgleda ovako: nositeljici liste Sabini Glasovac, dojučerašnjoj saborskoj zastupnici, ali i ženi koja je izborila novi mandat, dali su 413 glasova.

Dok su svoju sugrađanku Ružicu Jakšić, inače županijsku vijećnicu i agilnu borkinju za prava žena, nagradili sa 373 prefrencijska glasa, premda se nalazila na osmom mjestu na koalicijskoj listi.

Treće mjesto na teritoriju grada Trogiru po volji birača drže Most i partneri s 12,19 posto tj. 816 glasova od kojih je nositelju Bulju pripalo 279 osobnih glasova, a drugi po broju glasova je Ivan Šuštić ukupno 204 glasa. Mladi gradski vijećnik ispred platforme Zajedno za Trogir imao je pretposljednju poziciju na listi, bio je 13.

Domovinski pokret i partneri u Trogiru su bili četvrta opcija glasačima, s 8,5 posto, preciznije 569 glasača, njima je dalo svoj glas. Nositelj Biloglav dobio je 108 glasova, dok je Ivan Šipić, kao drugi na listi, ujedno podsjetimo se bivši HDZ-ov gradonačelnik Trilja, dobio više od nositelja, točno 123 glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:30