StoryEditorOCM
S mora i krajašTO SU ODABRALI

Kakav je interes za upise u srednje škole na jugu Dalmacije? Dva smjera su pravi hit...

Piše Kristina Filičić
16. srpnja 2024. - 19:10

U dubrovačkoj Obrtničkoj i tehničkoj školi u prvom upisnom roku popunjena je gotovo cijela propisana upisna kvota, za jesenski rok su ostala tek četiri slobodna mjesta.

- U jednom trenutku smo imali čak 40 prvih izbora za arhitektonskog tehničara a primamo ih 23. Veliki interes je bio i za kozmetičarke na što smo već navikli. Dvadeset djece je kao prvi izbor odabralo smjer vodoinstalater, a primamo ih deset. Ostala su zanimanja bila na granici upisne kvote – kaže ravnatelj Dinko Mandić. U ovoj će školi 110 učenika stjecati stručno obrazovanje u smjerovima arhitektonski tehničar (svake dvije godine izmjenjuje se s programom geodetskog tehničara), automehaničar i autolimar, elektromehaničar i elektroinstalater, frizer i kozmetičar, pomoćni cvjećar i vodoinstalater.

image

Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole

Bozo Radic/Cropix

- Ove godine su vodoinstalateri iznenadili, upisujemo ih već dugi niz godina i uvijek to bude na granici upisne kvote. Ove godine je taj smjer bio baš hit među učenicima – kaže Mandić. U ovoj školi već nekoliko godina primjećuju povećan interes za upis ponuđenih smjerova, tako da problema s popunjavanjem upisnih kvota nemaju, a budući srednjoškolci uglavnom upisuju spomenuta zanimanja kao prvi izbor. Shvatili su da ih po završetku srednje škole čim dođu na tržište rada radno mjesto već čeka, jer je za spomenutim deficitarnim zanimanjima velika potražnja. Uostalom, pozitivno je što kroz praksu tijekom školovanja, mogu svoju stručnost pokazati moguće budućim poslodavcima.

- To je najbolji put da se srednjoškolac upozna s poslovanjem poslodavca, radnom etikom, a kasnije tu možda nastaviti profesionalnu karijeru. Dobro je i za jedne i za druge, idealna situacija – kaže Mandić.

U Turističkoj i ugostiteljskoj školi standardno, najveći interes je bio za četverogodišnja zanimanja hotelijersko-turistički tehničar, hotelijersko-turistički komercijalist i za novi smjer - kuharski tehničar. Popunjeni su i kuhari, konobari, slastičari, a za jesen je ostalo po nekoliko mjesta jer oni koji su ostvarili pravo upisa nisu na vrijeme donijeli svu potrebnu dokumentaciju.

image

Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole

Božo Radić/Cropix

- Smjer Kuharski tehničar je u eksperimentalnoj izvedbi uz mogućnost dorade kako bi u konačnici bio po mjeri učenika odnosno gospodarstva. Dio je kurikuluma nastalog kroz Projekt uspostave regionalnog centra kompetentnosti. I lani i ove godine u potpunosti smo upisali kvotu za taj četverogodišnji smjer - kaže ravnatelj TUŠ-a Antun Perušina.

Interes za turističke smjerove je u blagom porastu, no ovoj školi nedostaje prostornih mogućnosti kako bi mogla, primjerice, upisati još po jedan razred kuhara i konobara jer turistički sektor doslovno vapi za stručnom radnom snagom.

- Treba apelirati na Županiju i Grad da se što prije krene u realizaciju projekta nove škole. Centar kompetentnosti je tu, kroz dva akademisa ćemo podići razinu kvalitete praktične i modularne nastave, okrećemo se u potpunosti učenju temeljnom na radu u kontroliranim uvjetima, ali činjenica je da nam nedostaje prostora. A ako već imamo interes za deficitarna zanimanja šteta je da ih, zato što fali prostora, ne upisujemo – poručuje Perušina.

U Ekonomskoj i trgovačkoj školi i ove školske godine upisuje se razred web dizajnera, smjer koji je krenuo od prošle školske godine. Interes za trogodišnji program obrazovanja Prodavač, lani je ugodno iznenadio pa je ponuđen i za predstojeću školsku godinu. Riječ je o deficitarnom zanimanju kojeg su proteklih godina učenici redovito zaobilazili unatoč potrebi za tim zanimanjem na tržištu rada. Realno, taj kadar na zaposlenje ne treba dugo čekati jer je u deficitu. Predviđeni broj upisnih mjesta u ovoj školi je 114 učenika u smjerovima: ekonomist, upravni referent, komercijalist, web dizajner i prodavač.

image

Antonio Lučić, ravnatelj Pomorsko-tehničke škole

Privatni Arhiv/

- Najveće zanimanje je za smjer elektrotehničar, tamo imamo velik broj neupisanih koji su imali prvi prioritet i veliki broj bodova. Nažalost, zbog male kvote, upisali smo 24 najbolja. Ostale smjerove smo sve popunili, puna su dva razreda pomorskih nautičara i po jedan strojarski računalni tehničar i elektrotehničar. Ostala su nam četiri slobodna mjesta za jesenski rok u zanimanju tehničar za brodostrojarstvo, ali već ima dovoljno učenika za razred – kaže ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Antonio Lučić. U ovoj školi, očekivano, nemaju problema s interesom djece za četiri ponuđena smjera pa samim time ni s manjkom učenika.

Na tržištu rada među traženijim zanimanjima svakako je ono medicinskih sestara. U skladu s potrebama tržišta, ove školske godine Medicinska škola upisuje dva razreda petogodišnjeg programa medicinska sestra/tehničar opće njege, odnosno 44 učenika. Lani je, primjerice, nakon duljeg vremena upisan jedan razred Zdravstveno laboratorijski tehničar/tehničarka. Od šest odjela Gimnazije, koji se standardno vrlo brzo popune, četiri su opći smjer u svakom po 28 učenika što je za više mjesta po razredu nego je bilo prošlu školsku godinu.

Spomenimo još, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji upisuje se 1.459 učenika u 68 razreda. Učenici koji se nisu upisali u željenu školu u ljetnom roku, moći će pristupiti jesenskom za koji prijave počinju 19. kolovoza. No, mogu konkurirati samo za upis u programe u kojima je ostalo mjesta.

Turizam, trgovina...

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje u našoj Županiji trenutno je potreba za 62 radnika u turizmu. Iako smo u špici sezone, turističkog kadra očito konstantno nedostaje. ‘Rupe‘ popunjava uvezena radna snaga, no pitate li poslodavce svatko bi prije zaposlio domaću radnu snagu, školovanu za rad u turizmu. Stoga, ne treba sumnjati kako će učenici koji pohađaju TUŠ po završetku srednje škole odmah moći raditi. Traži se i 25 trgovaca, 29 ekonomista, primjerice pet informatičkih, računalnih i stručnjaka za internet, a u zdravstvu potražnja je za 22 radna mjesta. Zaposlenje se nudi i za 27 vozača, poštara, skladištara...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 03:07