StoryEditorOCM
S mora i krajaUNIŠTENA BERBA

Jaka tuča poharala jug Hrvatske, stradali vinogradi i voćnjaci: ‘Očekivao sam 70 tona jabuka, sada nemam ništa...‘

Piše Stanislav Soldo
23. srpnja 2024. - 13:39

 Krupa je stukla općinu Pojezerje nedaleko od Ploča. Stradali su uglavnom vinogradi i nasadi jabuka kojih je najviše na tom području, ali nije pošteđeno ni drugo voće i povrće.

Stolno grožđe-kardinal, koji je uskoro dospijevao za berbu je uništen. Grozdovi su izudarani i više nisu za tržište. Kasnije vinske sorte plavka, plavac, vranac, chardonnay, pošip, su također stradale, međutim poljoprivrednici su krenuli polijevati vinograde različitim pripravcima, aminokiselinama i biostimulatorima, kako bi se zaliječile rane na grozdovima i smanjila trulež te potaknuo rast.

image
Privatni album

Stučene su i plantaže jabuka Tonija Romića na području općine Pojezerje.

- To su veliki udarci, jabuke su isprobijane. Nema koristi ništa raditi niti zaštićivati - kazao nam je Toni, koji se upravo ovih dana spremao za berbu.

image

Načelnik Boro Dominiković. Sada se ne može govoriti o razmjerima štete

Cropix

Očekivao je urod od preko 70 tona jabuka, a sada nažalost od toga nema ništa. Razmjere štete će znati za nekoliko dana jer su oštećena i stabla jabuka. Kaže da ništa ne očekuje od proglašenja elementarne nepogode jer su to ionako minimalna novčana sredstva s kojima se ne može nadoknaditi izgubljena dobit od tuče.

Kad pukne, nema joj pomoći

Stradala područja obišao je i načelnik općine Pojezerje Boro Dominiković. Kaže da će općina učiniti što je u njezinoj moći da se proglasi elementarna nepogoda kako bi se poljoprivrednicima nadoknadila šteta.

- U ovom trenutku ne mogu govoriti o novčanim razmjerima štete. I sljedećih dana ćemo obilaziti teren. Već vidimo da ljudi zaštićuju vinograde zaštitnim sredstvima. Nadamo se da će se spriječiti propadanje grozdova - rekao je Dominiković.

U narodu prevladava mišljenje, a s time se slažu i agronomi, da zaštitu vinograda treba odmah provesti a najkasnije 48 sati nakon tuče.

- Trebalo bi primijeniti sredstva protiv botritisa i biostimulatore. Nakon toga idu bakreni pripravci. Za jabuke koje su pukle a takve su skoro sve nema pomoći, to je završena priča - kazao nam je agronom Milan Franić.

image

Štete od krupe u Pojezerju

Privatni album

Botritis (Botrytis cinerea) u zoni grozda tretira se jednim od pripravaka: Cantus WG (karenca 28 dana), Switch 62,5 (karenca 21 dan), Teldor SC 500 (karenca 21 dan), Pyrus 400 SC (karenca 28 dana), Geoxe (karenca 21 dan), Luna Privilege (karenca 21 dan), Scala (karenca 21 dan) ili nekim drugim pripravkom.

Fungicidi na osnovi bakra su Nordox 75 WG, Cuprablau Z 35 WG i drugi.

Poljoprivrednici s kojima smo razgovarali puno očekuju od novog ministra poljoprivrede Josipa Dabre, jer je upravo Domovinski pokret prošle godine podržavao nastojanja da se na teren vrate raketari i protugradna obrana.

Čini se da su konačno zapuhali novi vjetrovi po ovom za poljoprivrednike važnom pitanju jer u kumrovečkom kraju ponovno radi postaja za protugradnu obranu koja je godinama bila izvan funkcije. Riječ je o prizemnom generatoru koji za obranu od tuče koristi srebrni jodid.

Protugradni obrazac

Za protugradnu obranu na svom području se izborila općina Kumrovec, a kako doznajemo njezin put će slijediti još neke zagorske općine koje od Državnog hidrometeorološkog zavoda traže vraćanje protugradne obrane generatora i protugradnih raketa. To bi mogao biti obrazac ponašanja i za dalmatinske općine, koje čini se iz godine u godinu ne zaobilaze ljetne oluje praćene tučom koja im uništava usjeve.

Podsjetimo, sustav obrane od tuče dio je Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji na svojim mrežnim stranicama objašnjava kako je taj sustav neučinkovit, pa čak potencijalno štetan za okoliš. 

image

Štete od krupe u Pojezerju

Privatni album

Međutim, ovakve tvrdnje odbacuje Josip Salatko iz udruge hrvatskih raketara te naglašava da su prizemni generatori punjeni srebrnim jodidom i acetonom, koji se zapale te ih gradonosni oblaci usisavaju što u konačnici komade leda usitnjava u manje komadiće ili otapa u kišu.

Što bi dali pojezerski voćari i vinogradari da im je s neba umjesto leda veličine oraha padala sitna kiša. Danas ne bi zbrajali milijunske štete u svojim voćnjacima i vinogradima, koje je iznenadna ljetna tuča samljela. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:34