StoryEditorOCM
S mora i krajaSRAMOTA NA OBRAZU

Izvoru Jadra s kojeg vodu piju stotine tisuća građana Splita i okolice prijeti ogroman deponij, pogledajte fotografije

Piše Mia Sesartić
31. ožujka 2023. - 19:34

Predio u Klis-Kosi ispod brze ceste Solin-Klis, u blizini tunela "Mačkovac", kao i istoimeni tunel stare Sinjske rere, smješten nešto niže, postao je očito "idealno" mjesto za sve one sa šireg područja Solina i Splita koji se žele ilegalno riješiti velikih komada otpada što dalje od svoje kuće, a da za to ne plate.

Premda sve više lokalnih zajednica imaju barem jednom ili dvaput godišnje osiguran besplatan odvoz glomaznog otpada s kućnog praga, a otprije godinu i pol u Kaštel Sućurcu je otvoreno i prvo reciklažno dvorište za građevinski otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ali, ne, očito njima je ovako lakše, "uzbudljivije", tražiti skrovite šumarke i izbacivati kese pune svega i svačega u prirodu.

Stanovnici Klis-Kose požalili su nam se na neodrživo stanje u kojem se nalazi priroda na tom prostoru, a Bogom dana, kažu, s prekrasnim pogledom iz "ptičje perspektive" na izvor Jadra, i dalje prema Splitu, a na drugu stranu na crkvicu sv. Ivana u Kliškom polju, te Varoš i znamenitu Tvrđavu.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Put iz Majdana prema Kosi je šumovita netaknuta priroda, gdje nema baš svjetla, pa im i odgovara za takve noćne pohode, međutim otpada ima i bliže glavnoj cesti.

Kada je riječ o tunelu stare ferate, nekoć se njime moglo prolaziti, znali bismo se tuda prošetati put Mravinaca, a sada ne možete njime proć od smeća i smrada.

Ako čovik gradi kuću, slobodno može ovde doć, svašta se može nać. Bili smo već jednon reagirali pa se očistilo, ali brzo se to opet napunilo. Prestrašno to sve izgleda - kaže jedan mještanin koji se često tuda zna prošetati.

Tunel kojim je vozila uskotračna željeznica od Splita prema Sinju i natrag pokazao im se ipak kao "najplodonosnije polje" za ilegalno odlaganje svakojakih škovaca, jer je mračno i po danu, a kako smo se imali prilike i sami uvjeriti uskoro se njime neće moći proći. Sve skupa izgleda pomalo i jezivo.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Kako bismo došli s jedne na drugu stranu tunela, na onu pod kojom je i izvor Jadra, gazili smo preko hrpi smeća, a vjerujte nema čega nema. U biti možemo vam reći čega sve zapravo ima.

Dakle, građevinski šut, blokete, staklena vuna, vrata, prozori, zahodske školjke, stiropori, kante od piture, dijelovi namještaja, felge od automobilskih guma, katrige, kuferi, štramci, igračke, stara odjeća..., a kad iziđete na drugu stranu trase Rere, put Mravinaca, čeka vas i kauč. Grafiteri su na nosačima vijadukta oslikali nešto što kao da asocira na reakciju kad pogledaš na ovaj prostor.

Da apsurd bude veći, parcele koje većim dijelom prate trasu nekadašnje željezničke pruge, u državnom su vlasništvu, a upisani posjednik u Katastru su im - "Hrvatske željeznice". Kako na širem solinskom i kliškom području, tako i na splitskim Dujama i Dujmovači. Povratak 60 godina unatrag...

image
Božidar Vukičević/Cropix

Na cesti od Majdana do Kose mogu se vidjeti ploče o zabrani nepropisnog odlaganja otpada, a što se može, i što će se učiniti po ovom pitanju, mogu li se postaviti kakve betonske rampe ili videonadzor uputili smo pitanja i Jakovu Vetmi, načelniku Općine Klis.

- Spomenuto područje već je dugo vremena pod udarom onih koji ilegalno, nepropisno i bezobrazno zagađuju okoliš.

Općina Klis upravo provodi projekt postavljanja kamera koje će na toj lokaciji pratiti i snimati nedozvoljene radnje. Kamere na ukupno sedam sličnih lokacija trebale bi biti postavljene do ljeta - najavljuje načelnik i dodaje:

- Nakon postavljanja, dogovorena je akcija čišćenja ilegalnih deponija u suradnji s "Hrvatskim šumama" pod čijim je upravljanjem spomenuto područje. Pozvali smo, putem našeg Glasnika, i sve stanovnike da prijave svaki oblik ovakvog i sličnog ponašanja.

Ilegalni deponij na ovom području posebno se proširio od kada je zatvoren kamenolom u Klis Kosi. No, u skoroj budućnosti, video nadzor, a zatim i čišćenje, riješit će problem zauvijek.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 07:34