StoryEditorOCM
S mora i krajadramatična promjena

Iz toplinskog vala u duge rukave! Iskoristite još malo, a nakon toga izvadite dekice, temperature idu ispod 10 stupnjeva

Piše Ivan Šolić
11. rujna 2024. - 07:47

Vrijeme je u našoj domovini u ponedjeljak, nažalost, ponovno bilo udarna vijest u informativnim emisijama. Izraženo grmljavinsko nevrijeme tijekom jučerašnjeg dana posebno se obrušilo na Dubrovačko-neretvansku županiju, odakle su pristizale nevjerojatne snimke poplavljenog turističkog bisera Dubrovnika i automobila pod vodom, a s otoka Korčule i vijest o pijavici koja je počinila značajnu materijalnu štetu na pojedinim kućama i automobilima.

Kasno sinoć sam dobio poruku jedne mlade obitelji iz Lumbarde (otok Korčula) s dvoje male djece, od čega jedno dijete broji tek osam dana života, o pijavici koja im je odnijela veliki dio krova i uništila novi automobil, nakon dugo godina odricanja i žrtvovanja da sagrade kuću i budu sretni.

Srećom, citiram, snagom dobrih ljudi uspjeli su se izvući iz vode. Vrijeme, nažalost, ponekad baš nema milosti, a mladoj obitelji želimo svu sreću te da brzo obnove svoj dom!

Službeni podaci DHMZ-a o količini oborine svjedoče silini ciklone i težištu nevremena nad Dubrovačko-neretvanskom županijom. U Dubrovniku je palo nevjerojatnih 137,4 litre kiše po metru četvornome (od čega glavnina u nekoliko sati!!!). Na postaji Čara zabilježeno je čak 127,5 L/m2, u Pločama 81,1 L/m2, Makarskoj 65,9 L/m2, dok su s 17,5 i 17,2 L/m2 Split i Šibenik „prošli k‘o na piru“!

NEMA KRAJA METEOROLOŠKIM UZBUĐENJIMA

Srijeda - iskoristite ovaj dan

Ujutro ugodno, a u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će se minimalna temperatura zraka spustiti ispod 15 stupnjeva celzijusa, svježe. Maksimalne temperature zraka između 25 i 28 stupnjeva celzijusa. Budući da će prevladavati vedro i vrlo toplo vrijeme, prava bi šteta bila ne iskoristiti ovaj dan za plažu i aktivnosti na otvorenom. U suprotnome, moglo bi vam uskoro biti žao što niste...

Četvrtak - o ne, opet jugo i ciklona...

U četvrtak će ponovno biti posla za meteoalarm, budući da će zapuhati jako i vrlo jako jugo koje će zadavati glavobolju ljudima osjetljivima na vrijeme i kapetanima Jadrolinije. Već u noći na četvrtak ciklona iz Genovskog zaljeva donijet će pogoršanje vremena na sjevernom Jadranu, kišu praćenu pljuskovima i grmljavinom.

Iako će povremenih oborina biti i tijekom dana, glavnina se u Dalmaciji očekuje u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima kada će se pred sjevernim Jadranom formirati centar ciklone koja će se izmještati kroz Jadran prema jugoistoku.

image

U četvrtak stiže nova ciklona

/Meteociel.fr

Napomenimo kako je u večernjim satima te u noći na petak mjestimice moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme stoga na vas apeliramo da ozbiljno shvatite službena upozorenja nadležnih službi i meteoalarma!

Petak - iz toplinskog vala u duge rukave!

Ujutro vrlo nepovoljno vrijeme uz kišu, pljuskove i grmljavinu te lokalno i obilnije oborine (naročito u južnoj Dalmaciji). U drugom dijelu dana manje oborina, ali i dalje će se zadržati nestabilno vrijeme. Vrhunac meteorološkog iznenađenja nas očekuje u petak navečer kada će u Dalmaciju prodrijeti hladan zrak „po visini“ i živu u termometru spustiti na vrijednosti primjerenije dubokoj jeseni negoli, još uvijek, kalendarskom ljetu!?

image

Odstupanje temperature zraka od prosjeka u petak

/Meteociel.fr

Vjerovali ili ne, u petak navečer onima zimogroznijima će u Zagori trebati vatrica budući da će se temperatura zraka „iza Klisa“ spustiti ispod 10 stupnjeva celzijusa, a dekica će noći trebati i uz more.

image

Osjetno zahlađenje u Dalmaciji krajem petka

/Meteociel.fr

Dotok hladnog zraka će se nastaviti za vikend, američki GFS model u Splitu u subotu „crta“ dnevne temperature zraka od maksimalnih 17 stupnjeva celzijusa što je dovoljan znak da pripremite nešto topliju odjeću za vikend, naročito ukoliko se nalazite u unutrašnjosti Dalmacije.

Iz krajnosti u krajnost, iz toplinskog vala u duge rukave!

image

Obilan snijeg u Alpama za vikend

/Wxcharts.com
image

Temperature zraka u subotu

/Meteociel.fr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 07:47