StoryEditorOCM
S mora i krajavrućine ne popuštaju

Velika prognoza Ivana Šolića: Ni bura nas neće spasiti, u petak ćemo ‘disati na škrge‘, a za vikend će biti još teže...

Piše Ivan Šolić
28. kolovoza 2024. - 18:44

Nakon udarca koji je dobilo sredinom kolovoza, ljeto se poput vatrene ptice Feniksa diglo iz pepela i za vikend vratilo neugodnu vrućinu i vrijednosti temperatura koje su nas na trenutak vratile u atmosferu onog neugodnog srpanjskog toplinskog vala.

Na razočaranje mnogih, „Summerkiller“ nije uspio u ovom naumu, a titulu grada s najvišom zabilježenom temperaturom zraka ponijela su Kaštela, što je zaista čest slučaj ovog ljeta. Zanimljivo, u nedjelju poslijepodne, u jednom trenutku, na DHMZ-ovoj postaji na aerodromu u Kaštelima mjerila se gotovo osam stupnjeva celzijusa veća temperatura zraka negoli u (niti stotinjak kilometara udaljenoj!) Makarskoj.

Činjenica da su dani kraći, nije nas uspjela spasiti od neugodnih noćnih temperatura zraka, čemu je kumovala bura čiji efekt nikako nije bio osvježavajući, već isključivo fenski…

Ponedjeljak je osvanuo vruć, mnogi su već i zaboravili odlomak vikend prognoze „Slobodne“ u kojem smo vam skrenuli pažnju na potencijalnu mogućnost grmljavinskih pljuskova u večernjim satima, upozorenja nije bilo, aplikacije za prognozu vremena na pametnim telefonima prognozirale su lijepo vrijeme i malo tko da je slutio što nam atmosfera sprema za samo nekoliko sati.

Zanimljivo, prognostičkim modelima je ovaj poremećaj vremena, doslovce, prošao ispod radara i nekako se baš „muče“ s ovakvim visinskim ciklonama. A da su prognoze poprilično „kiksale“, službeno, bilo je jasno kad je DHMZ u utorak ujutro na svojim službenim stranicama objavio podatke o količini oborina u protekla 24 sata.

‘Light show‘ za pamćenje

Najviše kiše je palo na širem drniškom području, lokalno i više od 30 litara kiše po četvornom metru što je dovoljno za kategoriju- obilna kiša!? Grmljavinskih pljuskova nije bilo samo u Zagori, već  i na moru. U gradu pod Marjanom palo je i više nego li pristojnih 10-ak litara kiše po četvornom metru, a ono po čemu će ovo nevrijeme ostati upamćeno je definitivno „light show“ za pamćenje (podcijenjeni) kakvog u Dalmaciji ne pamte ni najzagriženiji lovci na oluje.

image
Sandro Puncet/Cropix

Moram priznati, ni ja se ne sjećam takvog atmosferskog „pražnjenja“, naime, u jednom trenutku sam napustio svoju poziciju (koju rijetko napuštam) na balkonu s kojeg dočekujem ljetne oluje, naprosto, više nije bilo sigurno. Bila je to noć stvorena za dobru fotografiju munje, a takvih se ubrzo na društvenim mrežama pojavilo na stotine.

Na području Žrnovnice, nažalost, neke sasvim druge fotografije i prizori, ondje su udari groma izazvali više požara koje je vjetar brzo širio i ubrzo se romantična ljetna oluja pretvorila u pakao i branjenje domova od stravičnog požara. Slavenski bog gromova i ognja Perun, „pucao“ je sebi u noge, izazvao požar na brdu koje se zove baš kao i on - Perun. Ne ponovilo se!

Vrućina i fenska bura

Iako će lokalnih nestabilnosti uz pokoji grmljavinski pljusak biti i dalje, ozbiljne ciklone, koja bi ravnomjerno napunila kišomjere i napojila žednu dalmatinsku grudu, nažalost, nema na vidiku i mala je vjerojatnost da bi se ona u idućih sedam do osam dana mogla i pojaviti, što nekako i odgovara dugoročnoj prognozi Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) koju smo, ne tako davno, objavili u „Slobodnoj“.

image

Vjetar u četvrtak

image

Neugodna fenska bura

U idućih pet dana, u svakom od njih očekuje nas pojava vrućeg dana uz maksimalne temperature zraka iznad 30 stupnjeva celzijusa, a iz današnje perspektive čini se kako će posebno „teško“ vrijeme biti pred vikend kada će nam fenska bura ponovno zadavati glavobolju.

Nažalost, sušno razdoblje, visoke ljetne temperature i povremeno pojačan vjetar, naročito tijekom petka i subote, „hranit“ će indeks opasnosti od šumskog požara stoga potrebno je pridržavati se obrasca odgovornog ponašanja u prirodi jer samo spriječen požar je požar koji je ugašen na vrijeme!

image

U petak navečer disat će se na škrge

Meteoadriatic.net
image

Nastavljaju se vrućine

Meteoadriatic.net
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 06:40