StoryEditorOCM
S mora i krajavremenska prognoza

Ivan Šolić Mali Vakula ‘zove‘ promjenu vremena: ‘U Zagori je jutros trebala bunda, ali ovo nas očekuje do kraja tjedna‘

Piše Ivan Šolić
2. listopada 2024. - 08:38

„O, kakvo jutro, k‘o kap vode na dlanu, k‘o Mara Kasumova dok je divojka bila…“, dok sam se jutros spuštao „brzom cestom“ prema Splitu i gledao prema obzoru, glavom su mi se motale posljednje riječi legendarnog Kikaša u (još legendarnijima) „Prosjacima i sinovima“ Ivana Raosa, jer baš takvo je jutro bilo, bez oblačka, ma „k‘o kap vode na dlanu“. Obala se probudila uz „tanke“ dvoznamenkaste temperature zraka, a u Zagori, uz tek pokoji stupanj iznad nule, zamalo minus stoga je na tom području jutros trebala debela bunda. Fascinira razlika u temperaturi zraka između Splita i područja „iza Klisa“, gdje na svega 20-ak km udaljenosti u ovom razdoblju imamo razliku u temperaturi zraka i od nevjerojatnih 10-ak stupnjeva celzijusa što je doista impresivno. Naime, na malom području miješaju se dvije klime, prava mediteranska klima i prijelazna mediteranska klima- submediteranska, koju od  (prave) mediteranske klime razlikuju niže zimske temperature zraka i veća količina oborina.

„Pune ruke posla“ za meteoalarm- na pomolu izražena promjena vremena

U visokom tlaku zraka, vedrini i stabilnom vremenu nećemo imati priliku dugo uživati, anticiklona nas napušta i na pomolu je izražena promjena vremena. U srijedu će se na području Genovskog zaljeva formirati polje niskog tlaka čime će započeti razdoblje vrlo nestabilnog i nepovoljnog vremena. Već u srijedu ujutro na sjevernom Jadranu valja očekivati prve oborine, dok bi u Dalmaciji veći dio srijede trebao ostati suh, a prve oborine su moguće uglavnom večernjim satima. Iako će se tijekom srijede u Dalmaciji u većem dijelu dana zadržati suho, porast naoblake će najaviti promjenu vremena, a zbog jakog i vrlo jakog juga, srijeda je pod povećalom meteoalarma koji će u drugoj poloviti tjedna u Dalmaciji imati „pune ruke posla“.

Četvrtak- lumbrele „na sunce“ (na oblake)!

Jugo će u četvrtak „dodati gasa“, uz +20 stupnjeva celzijusa temperature zraka i mnoštvo naoblake, četvrtak će biti još jedan s nepovoljnim biometeorološkim prilikama, a stiže nam i veća količina vlažnog zraka s područja srednje Italije. U sjevernoj Dalmaciji konkretnije oborine već ujutro, dok se u ostatku Dalmacije one očekuju u drugom dijelu dana. S ovom ciklonom očekujte lokalno i izraženije oborine, a vjerujemo kako će se i meteoalarm „oglasiti“ na nadolazeću ciklonu. Pripremite lumbrele! (i pripazite ih od juga...)

image

Četvrtak će biti u znaku ciklone i oborina

Ivan Šolić- Mali Vakula/Slobodna Dalmacija

Petak-  nestabilno, manje oborina

U noći na petak, prema prognozama Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena iz Readinga, u Dalmaciji (poglavito u južnoj) lokalno i obilnije oborine, dok bi ostatak dana, u odnosu na četvrtak, ipak trebao biti povoljniji po pitanju količine oborine. Ipak, zadržat će se vrlo nestabilno pa i dalje valja računati na povremena kišu i pljuskove, srećom sada više ne i obilnije. U noći i ujutro još jako jugo, prema sredini dana u slabljenju.

Vikend- nedjelja je naš izbor

U subotu će se u Jadranu, prema raspoloživom prognostičkom materijalu, zadržavati plića ciklona uz koju će biti povremenih nestabilnosti pa je, iz današnje perspektive, ipak ne bi preporučili za neke ozbiljne planove, za razliku od nedjelje koja bi trebala nagovijestiti stabilizaciju vremena i proljepšanje. Temperature ugodne, maksimalne pokoji stupanj iznad 20 celzijevih stupnjeva i njima se, definitivno, neće imati što „prigovoriti“.

image

Ukupne oborine do subote

Ivan Šolić- Mali Vakula/

Zaključak- u nedjelju stabilizacija, a do tada lumbrelu u ruke (obje)

Drugu polovicu tjedna, naročito četvrtak i noć na petak, obilježit će nepovoljne atmosferske prilike u vidu jakog juga i oborina, lokalno i obilnijih. Već od sutra boravak na moru otkažite, a ako od mora i na moru živite, bez meteoalarma DHMZ-a i radara ne planirajte aktivnosti. Lumbrela će u Dalmaciji u idućim danima biti neizostavan modni detalj, a zbog juga, preporučavamo vam da je držite s obje ruke...

image

U nedjelju bi se vrijeme trebalo stabilizirati

Ivan Šolić- Mali Vakula/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 11:20