StoryEditorOCM
S mora i krajaOPASNA RABOTA

Inspekcija na području Dalmacije oduzela više od 4000 ampula opasnog ‘plina smijavca‘, može izazvati komu pa i smrt...

Piše Stanislav Soldo
30. srpnja 2024. - 16:05

U inspekcijskim nadzorima na području Dalmacije do sada je oduzeto više od 4000 ampula didušikovog monoksida, koji se još zove rajski plin ili plin smijavac, dila se u ampulicama, a udišu ga brojni sudionici ljetnih zabava, poglavito na partijima u dalmatinskim partijanerskim odredištima od Zadra do Dubrovnika. Riječ je o halucinogenoj supstanci čiji je udisanje jako opasno jer može izazvati komu, srčani ili moždani udar.

image
Državni inspektorat

U sklopu koordiniranih nadzora turističke sezone nadležne inspekcije Državnog inspektorata, sanitarna i turistička inspekcija obavljaju između ostalog i ciljane koordinirane inspekcijske nadzore vezane uz nelegalnu prodaju i uporabu didušikovog monoksida.

Uporaba ampula zabranjena je prema Naredbi o zabrani uporabe didušikovog monoksida, Ministarstva zdravstva ("Narodne novine“ broj 57/24), što je prekršaj iz članka 54. stavak 3. u svezi s člankom 54. stavak 1. točka 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

image
Državni inspektorat

Protiv počinitelja prekršaja pokrenut je prekršajni postupak s obzirom na to da su počinjeni prekršaji iz članka 54. stavak 3. (raspon propisane kazne za počinjenje prekršaja za fizičku osobu je od 663,61 eura do 2654,46 eura), a u svezi s člankom 54. stavak 1. točka 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Inspekcijski nadzori obavljat će se i u sljedećem razdoblju, izvijestili su iz Državnog inspektorata.

U cilju zaštite života i zdravlja ljudi zabranjuje se uporaba didušikovog monoksida (N2O) putem proizvoda koji se ne uporabljuju u skladu s namjenom predviđenom od strane proizvođača, stoji među ostalim u naredbi koju potpisuje ministar zdravstva Vili Beroš, a koja je na snazi do kraja rujna. 

image
Državni inspektorat
image
Državni inspektorat
image
Državni inspektorat
image
Državni inspektorat
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 19:34