StoryEditorOCM

Ima nade za Salonu, ali i za sve koji prolaze kroz nju: Više ne morate strahovati da će vam dijete slomiti nogu!

26. svibnja 2023. - 15:36

Iako neke oznake i natpise na informacijskoj ploči postavljenoj kraj ulaza u arheološki lokalitet Salone na Manastirinama nažalost još uvijek ne možemo uzimati doslovno – evo recimo one o videonadzoru koji bi trebao obeshrabriti vandale svih vrsta ili recimo upozorenje da je "svako otuđivanje artefakata stogo kažnjivo"! - ipak je lijepo vidjeti da se u Saloni neke stvari pomiču nabolje!

Ne mislimo sad na redovno košenje trave i niskog raslinja koje je doslovno buknulo nakon nedavnih kiša ili na aktualno saniranje podlokanog puta koji od Manastirina vodi prema Kapljuču i amfiteatru, nego "ciljamo" na nedavnu intervenciju ispod nekadašnjih tribina samog amfiteatra.

Naime, ondje je znatiželjnim prolaznicima, zaigranoj djeci i turistima dugo prijetila slabo sanirana rupetina, najvjerojatnije ulaz u nekadašnji labirint podzemnih hodnika ispod antičke građevine, što smo i dokumentirali u jednoj od naših prethodnih "razglednica" iz Salone, koja nikako da dobije tretman i status kakvog tako važno nalazište i zaslužuje.

image

Amfiteatar donedavno...

Hrvoje Prnjak/

Možda i zbog teksta na portalu "Slobodne", a možda i jednostavno zato što je netko odlučio raditi svoj posao kako treba, ta je "crna točka" Salone napokon adekvatno sanirana, pa više nitko ne može upasti u rupu duboku više od metra i eventualno se ozlijediti. A kod takvog pada može se lako zadobiti teške ozljede, slomiti nogu... 

U očekivanju novih sličnih iskoraka, radujemo se boljim danima za Salonu. Kao što je poznato, o lokalitetu stručno brine i istražuje ga Arheološki muzej u Splitu, i lokalna solinska vlast tvrdi da joj je stalo, dok Ministarstvo kulture stalno ima neke prioritetnije izdatke... U struku i dobre namjere nemamo razloga sumnjati (kulturni menadžment je neka druga tema), ali financije su i u ovom slučaju kronična boljka.  

image

... nakon intervencije više nije moguće upasti u otvor dublji od metra

Dobra je vijest da Salona može čekati. Pa ionako čeka na bolje dane već desetljećima, trpeći i nemar i sve vrste devastacija. Turisti željni atraktivnijih formi prezentacije i multimedijalnih prikaza bogate prošlosti in situ možda baš i neće biti toliko strpljivi, nadamo se samo da će se u međuvremenu "suzdržati" i oni koji svako malo, kao usput, oskrnavljuju ostatke prijestolnice antičke metropole rimske provincije Dalmacije, valjda iz čiste obijesti ili dosade...

A valjda će jednog lijepog dana na sve salonitanske lokalitete stići i "čudo tehnike" 21. stoljeća zvano video-nadzor.

image

Ploča na ulazu - Manastirine

image

Na devastacije svih vrsta smo odavno navikli

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:49