StoryEditorOCM
S mora i krajaOVRHA NAD VRATOM

Hitna pomoć u Dalmaciji u problemima: medicinari kreću u naplatu više od 100 tisuća eura, doznajemo tko ih je zakinuo

Piše Tekst i foto: Ante Šunjić
24. svibnja 2023. - 16:46
Hitni medicinski timovi iz doline Neretve dobili su spor protiv županijskog Zavoda za hitnu medicinuAnte Šunjić

Članovi timova Hitne pomoći iz Ploča i Metkovića su poput njihovih kolega iz ostatka Dubrovačko-neretvanske županije, tužili županijski Zavod za hitnu medicinu i dobili spor, jer su više godina dobivali umanjene plaće zbog greške u sustavu Centralnog obračuna plaća (COP).

Vlada i sindikati dogovorili su 2016. povećanje plaća od šest posto, ali to nije bilo uneseno u COP zbog čega su medicinske sestre i tehničari regionalne ustanove prije dvije godine podigli tužbe za zadnjih 14 mjeseci budući da je za prethodno razdoblje nastupila zastara.

Tužili su poslodavca, odnosno Zavod, jer im je to jedina mogućnost sukladno Zakonu o radu, zbog pogrešnog obračuna plaća i za prekovremene sate koji su također bili loše obračunati. Dio djelatnika nije podigao tužbe nego se nagodio s poslodavcem i dobio višestruko umanjene iznose za koje nije rađeno vještvo.

Prije godinu i pol presude su postale pravomoćne i ovršne, a radi se o oko 100 tisuća eura glavnice i kamata, ali isplatu treba uvećati za sudske troškove. Ako im to uskoro ne bude isplaćeno, postoji mogućnost ovrhe, što bi ugrozilo zdravstvenu zaštitu na jugu Dalmacije.

U Pločama i u Metkoviću djeluje 30 zaposlenika hitne medicine, a njih 13, sedam u Metkoviću i šest u Pločama, dobili su sporove. Taj broj je vjerojatno veći, jer smo dobili podatke samo o djelatnicima koje zastupa odvjetnički ured Kovač iz Zagreba koji je angažiran od strane sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:21