StoryEditorOCM
S mora i krajanova perspektiva

Hercegovački poduzetnici željno iščekuju realizaciju velikog projekta koji će ih spojiti s Imotskim: To nam otvara milijunske prilike

Piše Dalmacija SD
16. veljače 2022. - 13:05

Izgradnja brze ceste koja će s jedne strane povezati Mostar, a s druge Imotski, odnosno Zagvozd, iznimna je prilika za dvije lokalne zajednice na prostoru zapadne Hercegovine.

Široki Brijeg i Grude, koje će se prolaskom novog, moglo bi se reći i međunarodno značajnog prometnog koridora, naći u prilici dodatno unaprijediti svoje ionako nadaleko poznato poduzetničko okruženje.

Osim bržeg prijevoza ljudi, nova će cesta, zbog činjenice da će se spajati s jedne strane s koridorom Vc koji ide dolinom Neretve, a s druge s autocestom koja prolazi kroz Hrvatsku, značiti i otvaranje novih perspektiva domaćim gospodarstvenicima u Hercegovini, a napose onima iz Širokog Brijega i Gruda koji su uvelike izvozno orijentirani, piše Večernji list.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević ističe kako svaka prometnica koja se gradi ima svoj značaj, a u ovom konkretnom slučaju brza prometnica spajat će dvije autoceste te će navedeni projekt imati značaj za cijeli prostor zapadne Hercegovine, ali i šire. Ona će dijelom omogućiti obilaženje tranzita, a kako ističe Kraljević, buduća brza cesta od Mostara do granice s RH omogućit će brzi priključak na autoceste – i na jednu i na drugu.

Odnosno na koridor Vc s jedne, a autocestu koja prolazi Republikom Hrvatskom s druge strane. Sigurno će se raditi o prometnici velikoga značaja, naglasio je gradonačelnik Kraljević.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj potvrdio je za Večernji list kako se dio buduće brze ceste koja će prolaziti kroz prostor ove općine realizira u dužini oko 20 kilometara, a što je polovina dionice Polog – granica s RH. Na području općine Grude nalazi se i GP Gorica – Vinjani Donji koji je jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza južno od Gradiške kada je u pitanju broj putnika, osobnih automobila, kao i broj teretnih kamiona.

Grizelj je iznio podatke kako oko milijun putnika, a na temelju referentne 2019., prijeđe preko ovoga prijelaza u jednom smjeru, a tu je i oko 70.000 kamiona u oba smjera, odnosno 35.000 u jednom smjeru. Sve su to brojke koje dovoljno govore o važnosti navedenog graničnog prijelaza, ali i prilično ilustrativno govore o važnosti buduće brze ceste za promet ljudi i roba, piše Večernji list.

Grizelj ističe kako je Općina Grude životno zainteresirana da se realizira projekt brze ceste kako bi se najprije olakšao život mjesnog stanovništva, ali i kako bi se zadržala konkurentska pozicija grudskoga gospodarstva. Grizelj pritom podsjeća kako grudsko gospodarstvo sudjeluje u ukupnim rezultatima Federacije dvostruko iznad prosjeka.

A posebno su, zaključuje, zainteresirani da se precizno definira spojna točka na samom graničnom prijelazu kako bi cesta nastavila od granice prema Zagvozdu na bazi tako utvrđene spojne točke. Drugim riječima, interes je da brza cesta Zagvozd – Imotski završi na prijelazu Vinjani, piše Večernji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 14:35