StoryEditorOCM
S mora i krajaBACILI GA NIZ RIJEKU

HDZ-ovci srušili projekt velikog dalmatinskog šoping-centra?! Jedan od najmoćnijih Hrvata odbio znatno napumpanu cijenu

Piše Stanislav Soldo
24. veljače 2024. - 07:56

Grad Opuzen, temeljem odluke lokalnog parlamenta, prodaje nešto više od 5000 četvornih metara zemljišta u poslovnoj zoni "dva", gdje je ne tako davno trgovački lanac "Pevex" želio graditi svoj prodajni centar.

No, ta je tvrtka nakon neuspjele kupoprodaje kompleksa parcela odustala od projekta u dolini Neretve. Riječ je, podsjetimo, o kompaniji čiji su suvlasnici Pavao Vujnovac, hrvatski "kralja plina" i većinski vlasnik "Luke Ploče", Mario Radić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, i Jurica Lovrinčević, bivši posebni savjetnik ministra gospodarstva koji je ekspresno smijenjen nakon izbijanja "afere Mreža", povezane s HDZ-om.

Dok je bilo interesa za kupnju, spomenuti opuzenski prostor nije se prodavao više od devet mjeseci, a otkad je odustao potencijalni veliki investitor, pokrenuta je prodaja i to po cijeni od 120 eura po kvadratu. Kupcima je ponuđeno šest manjih parcela, pojedinačne površine od 741 kvadrat do 1600 četvornih metara koje zbog svoje konfiguracije nisu pogodne za veliki trgovački centar.

Hoće li se na ovaj natječaj javiti "Pevex", teško je reći. Bolji poznavatelji prilika kažu da vjerojatno neće, jer se toj tvrtki nude jednako kvalitetne lokacije na području Metkovića i Ploča za upola manji iznos.

Gdje će se na kraju trgovački centar graditi, pokazat će tjedni i mjeseci pred nama, ali sigurno je da neće u Opuzenu. Radi informacije, Neretvanima najbliži "Pevexovi" prodajni objekti nalaze se u Makarskoj i kod Dubrovnika.

image
Denis Jerković/Cropix

Vrijednost zemljišta u Opuzenu procijenio je ovlašteni sudski vještak na iznos od 65,05 eura po kvadratu, odnosno ukupno 380 tisuća eura, s čim se suglasila i Županija dubrovačko-neretvanska u kojoj je na vlasti HDZ. Međutim, Gradsko vijeće s HDZ-ovom većinom donijelo je odluku da kvadrat u poslovnoj zoni vrijedi 120 eura.

- Nekretnina je smještena uz raskrižje važnih prometnih pravaca kao što su: istočno prema Dubrovniku, zapadno prema Splitu i sjeverno prema Mostaru (BiH). Dodatnu pogodnost zemljištu, s obzirom na planiranu namjenu, čini joj cestovni pristup koji ne dolazi izravno s Jadranske magistrale nego neizravno, preko servisne prometnice, što osigurava jednostavan i siguran pristup iz svih smjerova - navodi se, među ostalim, u elaboratu za procjenu vrijednosti.

Propala izgradnja velikog šoping-centra u Dalmaciji, jedan od najbogatijih Hrvata naglo odustao od milijunskog ulaganja

Gradonačelnik Ivan Mataga (nezavisni) tvrdi da su Opuzenke i Opuzenci, ali i Grad, puno izgubili što nije ranije usvojena odluka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju parcela u poduzetničkoj zoni "dva".

- Činjenice su jasne. Imali smo ozbiljnog investitora s ozbiljnim pismom namjere da je zainteresiran za taj teren i da na njemu ima namjeru graditi trgovački centar. Centar je bio planiran na oko 4000 kvadrata i samim time je bilo za očekivati da će se zaposliti minimalno 40-50 ljudi.

Tko zna tko se još mogao javiti na natječaj sa sličnom idejom. Da ne govorim da bi se s time otvorila nova slika prema poduzetničkoj zoni "dva", nova slika i grada, budući da je nakon otvaranja Pelješkog mosta i Magistrala kroz Opuzen postala dodatno frekventna.

Uređenjem prometne površine bili su s vremenom planirani i montažni objekti uz tu dionicu državne ceste radi iznajmljivanja OPG-ovcima. Otvaralo se puno stvari, a ovako stoji sve u "kupini i trstici" - rezolutno će Mataga i dodaje:

- Predsjednik Gradskog vijeća i opuzenskog HDZ-a očito idu s onom tezom "tri puta ponovljena laž postaje istina", pa uporno ponavljaju neke stvari koje nemaju veze s vezom. Po tko zna koji put ponavljam, na sjednicama Vijeća sam predlagao odluku o raspisivanju javnog natječaja za prodaju spominjanih parcela.

Nitko ne bi nikome prodao išta izravno, bez javnog natječaja, ali očito je nekima u interesu plasirati laži da sam nekome pogodovao. I da ponovimo gradivo, nekretnina procijenjene vrijednosti iznad 10 tisuća eura odlučuju gradski vijećnici, tako da su oni jedini koji mogu pogodovati nekome.

image

Ivan Mataga (nezavisni), opuzenski gradonačelnik

Ante Čizmić/Cropix

To potvrđuju riječi vijećnika Slavka Provića: "Pričekajmo još nekoliko godina dok se ne napravi komunalna infrastruktura sredstvima iz EU-a, sada mogu i ja kupiti po toj cijeni, pa prodati nekome kasnije po većoj". Čekaj ti, Slavko, čekaj, kao što smo čekali zadnjih 20 godina - prisjeća se Mataga.

Gradonačelnik ni u nastavku svojeg istupa nije štedio HDZ-ovce:

- Kupoprodajnim ugovorima iz 2009. godine, kada ste bili na vlasti, definirali ste da ćete u roku od tri godine napraviti svu infrastrukturu u drugoj fazi poduzetničke zone, pa ste je završili 2020. godine. A vrlo uspješna tvrtka "Poduzetnička zona" otišla je u stečaj, namjenskih šest milijuna kuna za izgradnju komunalne infrastrukture otišlo je nenamjenski u vjetar, pa Grad vodi spor s državom o nenadležnosti potraživanja ovrhe, jer je bio jamac za kredit 2007. godine.

Da se vratim na komunalnu infrastrukturu u poduzetničkoj zoni "dva", postojala je samo dobra volja od strane Grada da se uredi pristupna prometna površina do parcele za nesuđeni trgovački centar. Postojala su dva prijedloga, jedan procijenjene vrijednosti 289 tisuća eura, što bi se u potpunosti pokrilo potencijalnim prihodom od komunalnog doprinosa u iznosu od 300 tisuća eura, te drugi, procijenjene vrijednosti 451.855 eura.

Dio tog troška bi se pokrio od potencijalnog prihoda od komunalnog doprinosa u iznosu od 300 tisuća eura, a dijelom od Ministarstva regionalnog razvoja. Ostatak od 51.855 eura bismo pokrili iz vlastitih izvora, odnosno od prodaje parcele. Naše ulaganje od pedesetak tisuća eura nije ništa prema dobiti od milijun i pol eura od trgovačkog centra koji je mogao zaposliti minimalno četrdesetak osoba - zaključuje Mataga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:53