StoryEditor
S mora i krajabuna zbog odvoza smeća

Građani izašli na ulice jer im se sprema novi udar na kućni budžet, donosimo veliki izvještaj iz Omiša: prosvjed je bio neubičajen, nije bilo transparenata i parola, čak ni zastava. Svi su mirno slušali jednu osobu

21. veljače 2022. - 15:42

Zakon o gospodarenju otpadom je nakaradan i mi sigurno nećemo dopustiti da jednaku cijenu odvoza smeća, kako je njime predviđeno, plaćaju i veliki i mali proizvođači otpada, a odluka koju smo donijeli krajem siječnja bit će revidirana.

Tim se riječima nezavisni gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović obratio građanima okupljenima u ponedjeljak pred zgradom Gradske uprave na prosvjedu protiv najavljenog drastičnog poskupljenja cijene odvoza smeća svima koji se ne vode kao kućanstva, dakle svim malim iznajmljivačima, obrtnicima i ostalim sitnim poduzetnicima.

Tiho, kao moždana kap, sprema se novi udar na građane: Neki će mjesečno plaćati i par tisuća kuna više, a posljedice bi mogle biti katastrofalne. Shvaćate vi tu ludost!?

Prosvjed je bio neuobičajen. Nije bilo ni proglasa ni razglasa, nitko nije blokirao cestu, nije bilo transparenata i parola, čak ni hrvatskih zastava, a prosvjednici, njih stotinjak, ili možda nešto manje ako ne računamo lokalne HDZ-ovce koji su došli ušićariti koji politički poen, uglavnom su mirno slušali što im gradonačelnik ima za reći. A on im je, ne vičući, tako da ga mnogi nisu ni čuli, objašnjavao da je Grad kriva adresa za prosvjed.

image
Ante Čizmić/Cropix

- S pravom ste nezadovoljni, no problem je u novom zakonu koji ide na ruku velikim proizvođima smeća, dok je po vas male jako nepovoljan - kazivao je Tomasović.

image
Ivo Tomasović
Ante Čizmić/Cropix

Masu je zanimalo zašto neki drugi gradovi, konkretno Makarska, nisu odlučili ići na poskupljenje.

- Zakon je isti za sve, netko može staviti manji fiksni dio cijene odvoza smeća pa povećati varijabilni, a može i vlastito komunalno poduzeće uvaliti u dugove i poslati u stečaj što mi sa svojom "Peovicom" kao odgovorni upravitelji ne smijemo i nećemo napraviti - naglasio je gradonačelnik.

Dodao je i kako su on i Leonardo Ljubičić, direktor "Peovice", u kontaktu s drugim gradonačelnicima i načelnicima priobalnih jedinica lokalne samouprave te se nada da će svi zajedno istupiti i pokušati od resornog ministarstva ishoditi izmjene i dopune zakona koji je u ovakvom obliku, ponovio je, duboko nepravedan i nepromišljen.

- Naravno da ćemo pratiti što rade drugi gradovi, a već sada mogu reći da će naša odluka, donesena koncem siječnja kako bismo zadovoljili zakonsku proceduru za određivanje fiksnog dijela cjenika, ići na reviziju i da će biti povoljnija za građane. No, prije svega, hajdemo vidjeti kako će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja reagirati na naše zahtjeve - istaknuo je Tomasović.

image
Ivo Tomasović
Ante Čizmić/Cropix

Više je puta demantirao i glasine da su nove cijene već određene te da su povišeni računi odaslani korisnicima.

- Novi cjenik još uvijek nije na snazi. Ako ministarstvo i dalje bude inzistiralo na odredbama novog zakona, napravit ćemo potpuno drukčiji cjenik, ne brinite - smirivao je prosvjednike Tomasović, ali ih istovremeno upozoravajući i kako "Peovica", jedna od najfunkcionalnijih komunalnih tvrtki u zemlji, mora poslovati održivo i sukladno zakonu.

image
Ante Čizmić/Cropix

Jedan od prosvjednika, uglavnom neartikulirano usmjerenih protiv svake vlasti, bio je izravan, a pratilo ga je odobravanje okupljenih začinjeno pljeskom:

- Mi mali ljudi ćemo popušiti! Mi koji razvrstavamo 63 posto smeća, mi to radimo, a ne "Peovica". Svaki dan provodim dva sata na smeću i razvrstavam, a onda još to moram i masno platiti.

Najavljen je i odlazak pred vrata ministarstva kojim upravlja Tomislav Ćorić, no na izravan upit organizatorice prosvjeda Kate Mekinić, vlasnice kuće za odmor u Gatima, hoće li i se zaputiti s njima u Zagreb, Tomasović nije dao odgovor.

- Drago mi je da ste danas došli. Treba dignuti glas kada nešto ne valja - neodređeno je kazao.

Leonardo Ljubičić, direktor "Peovice", pojavio se pred prosvjednicima unatoč tome što je prije nekoliko dana u razgovoru za "Slobodnu" kazao kako ne vidi smisao u dolasku na prosvjed jer "Omišanima već danima neumorno objašnjava kako 'Peovica' i Grad Omiš s poskupljenjem nemaju ništa, kako je ta odluka donesena u Zagrebu i kako bi jedina adresa za proteste trebalo biti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.'

image
Kate Mekinić
Ante Čizmić/Cropix

Okružen novinarima i građanima bez maski i epidemiološkog razmaka strpljivo je objašnjavao kako je "Zakon o gospodarenju otpadom donio nekoliko odredbi koje su iznimno loše i destruktivne po sustav prikupljanja otpada."

- Konkretno se radi o dvije potpuno neprihvatljive odredbe. Prva je da svi poslovni subjekti moraju plaćati isti fiksni dio cijene, a to u praksi znači da će veliki objekti, hoteli, kampovi i hidroelektrane plaćati jednako kao i javni bilježnik. To je, naravno, financijski potpuno neizvedivo. Druga odredba je da svi iznajmljivači, uključujući i fizičke osobe s dva kreveta, prelaze u privredu čime nose teret poskupljenja za njih, a pojeftinjenja za hotele - rekao je Ljubičić.

Još gore je, ustvrdio je, što privreda nema pravo besplatno predavati odvojeno prikupljeni otpad, a s obzirom da novi zakon sve iznajmljivače svrstava u tu kategoriju, to u prijevodu znači da svako treće kućanstvo na obali više neće moći besplatno odvajati otpad.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Nisam dobio obrazloženje ministarstva, a ne znam ni za ovakva iskustva u Europi. Legalist sam i ne mogu predlagati kršenje zakona, a alternativa je financijsko uništenje ne samo poduzeća, nego i sustava prikupljanja otpada. Obavijestio sam stotinjak kolega na obali i priobalju da potpišu moj prijedlog izmjena zakona kako bismo spriječili ovaj požar - zaključio je Ljubičić.

Njegov je prijedlog da fiksni cijene odvoza smeća dio ne bude isti za sve, nego da oni koji više smeća proizvode, više i plaćaju te da iznajmljivači koji su fizičke osobe to ostanu i u smislu prikupljanja otpada.

- U suprotnom, porast će iznajmljivanje na crno, a smeće će završavati u okolišu - poručio je Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 09:31