StoryEditorOCM
S mora i krajaSufinanciranje

Grad Šibenik odgovorio revoltiranim roditeljima: ‘Samovoljno poskupljenje privatnih vrtića natjerala nas je na ovo‘

Piše Marija Lončar
28. kolovoza 2024. - 13:53
Sibenik, 211122. U Gradskoj upravi odrzala se press konferencija na kojoj je predstavljen model sufinanciranja programa predskolskog odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovnim ustanovama privatnih i vjerskih osnivaca. Na fotografiji:procelnica Upravnog odjela za drustvene djelatnosti Mirjana Zuric.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Petina djece upisane u privatne vrtiće, kako sada stoje stvari, ostala je bez sfinancijske pomoći iz šibenskog proračuna. Podaci su to gradske uprave prema kojima sufinancirani boravak neće imati 76 djece od ukupno 361 dijete upisano u privatne vrtiće. U DV Osmijeh, kažu iz gradske uprave, na sufinaciranje može računati 92 djece, a 36 ne. Nadalje, u DV Žižula 130 djece imat će gradsku subvenciju, a njih 29, kako je utvrdio Grad Šibenik, ne zadovoljava uvjete. U DV Sunce roditelji 63 djece mogu računati na pomoć grada, a 11 će sami morati plaćati punu cijenu vrtića. U gradskoj upavi napominju kako ovi brojevi nisu konačni te kažu kako se oni mijenjaju se u korist roditelja.

Ove podatke doznajemo iz Grada nakon prozivki revolitranih roditelja i vrtića kojima iz gradske uprave odgovaraju kako je sve što su radili u skladu sa zakonom i važećim propisima te napominju da Grad Šibenik sa svakim privatnim vrtićem ima potpisan Ugovor o uređenju međusobnih prava i obveza pri sufinanciranju redovitog programa predškolskog odgoja koji je na snazi. Pročelnica odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić ističe kako je povod za reviziju upisa djece u privatne vrtiće bilo drastično povećanje cijena vrtića što je, podsjeća, suprotno dogovoru.

Grad Šibenik napravio reviziju upisa u privatne vrtiće. Roditelji šokirani, vrtići u strahu od gašenja: ‘Nije zakonito. Žalit ćemo se!‘

- Grad Šibenik je za sljedeću pedagošku godinu odlučio izvršiti kontrolu broja djece koje sufinancira u privatnim vrtićima zbog najave drastičnog povećanja cijene za njihove roditelje na 250 eura iako je dogovorena i ugovorena cijena 90 eura na period od četiri godine. Ako do povećanja na 250 eura zbilja dođe, to će biti povećanje od 178 posto u odnosu na ugovorenu cijenu ili 92 posto u odnosu na cijenu za dodatni program koji je sada 130 eura, što se ne može pravdati ničim racionalnim, osim jednostranom poslovnom politikom - kaže Žurić napominjući kako je u šibenskom vjerskom vrtiću Brat sunce cijena za roditelje ostala 90 eura, sukladna Ugovoru i nema najavljenih povećanja.

- Zbog toga smo zatražili od privatnih dječjih vrtića podatke za svako dijete u smislu zadovoljavanja sljedećih kriterija: prebivalište za oba roditelja na području Grada Šibenika - osnovni uvjet, procijepljenost djeteta - zakonski uvjet i zaposlenost oba roditelja- prednost, a što je kao uvjeti prednosti propisan Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, članak 20, NN 57/92, a također predviđeni ugovorom u članku 3. Također naglašavamo da je u članku 9. Ugovora između privatnih vrtića i Grada predviđeno da Grad Šibenik može od vrtića, koji ima funkciju voditelja obrade podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka, u bilo koje vrijeme zatražiti dodatne podatke za korisnike te da ih je vrtić dužan dostaviti u roku od 8 dana. Dakle, ukoliko privatni vrtić zatraži da se djetetu koje je upisano u njegov vrtić sufinancira boravak, onda će od roditelja ishodovati privolu da dokumente koji dokazuju određeni status (prebivalište, procijepljenost, zaposlenost) može predati Gradu jer je to u interesu vrtića i roditelja. Zbog toga ne kršimo Zakon o zaštiti osobnih podataka i u velikoj većini kod roditelja nije bilo otpora, vjerojatno zato što je sva dokumentacija bila uredna, a uvjeti ispunjeni - smatra Žurić i ovako objašnjava zašto su roditelji odluku o ukidanju subvencije doznali tek ovih dana, gotovo dva mjeseca nakon što su upisi zvaršili.

- Iako je Grad zatražio podatke od vrtića do određenog roka, podaci su od pojedinih vrtića dolazili sa velikim zakašnjenjem, nepotpuni, nesortirani i zbrčkani, pa je trebalo puno više vremena za njihovu provjeru i analizu. No usprkos tome, još uvijek prihvaćamo nove podatke za sufinanciranje djece u sljedećoj pedagoškoj godini jer vrtići i dalje svakodnevno dostavljaju dokumentaciju. Obavijestili smo privatne osnivače da ćemo kroz cijelu godinu, ukoliko korisnik ispuni uvjete, takav zahtjev vrtića prihvatiti i dodati dijete na popis sufinanciranog boravka od trenutka kad se ispune uvjeti. Roditelji djece upisane u privatni vrtić nemaju pravni odnos s upravnim tijelima Grada Šibenika, već se ugovor o boravku djeteta u ustanovi potpisuje s ravnateljem/icom te ustanove. Stoga je, korespondencija između gradske uprave i predstavnika predškolskih ustanova privatnih osnivača je interni radni materijal, ne i službeni akt. Nije upućen roditeljima, već tijelu s kojim Grad sklapa ugovorni odnos. Svi korisnici koji u narednom razdoblju udovolje propisanim uvjetima za sufinanciranje bit će sufinancirani do maksimalnog broja predviđenog spomenutim Ugovorom - objasnila je Žurić dodajući kako je Grad Šibenik ekonomsku cijenu za svaki privatni vrtić izračunao, naznačena je u Ugovoru, i svake godine uvećava se za stopu inflacije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 05:49