StoryEditorOCM
S mora i krajaRIJETKI UZGAJIVAČI

Gdje ova višnja raste, tamo je i Dalmacija. A najslađa je u Škabrnji: ’Najviše maraške nam otkupljuju Splićani‘’

Piše Mišel Kalajžić
13. svibnja 2024. - 21:45
‘Kada počne berba, u srpnju, svi smo u maraškama, suprug, djeca, svekrva, ja...‘, kaže Tomislava JurićLuka Gerlanc/Cropix

Za višnju marasku – ili marašku kako je zovu na zadarskom području – kaže se da dokud uspijeva, do tamo su i granice Dalmacije.

A u Škabrnji, poznatom mjestu u Ravnim kotarima, reći će vam da nigdje maraška nije tako slatka, ukusna, izdašna i ljekovita kao u njihovu kraju. Pa ipak, već desetljećima ta voćka polako nestaje.

Pile se stabla i sade nove, navodno isplativije kulture, a razlog je slaba otkupna cijena. Za razliku od “rodice” trešnje, maraška se ne konzumira toliko kao svježe voće, već se najčešće prerađuje u liker, sirup, odnosno sok, ili se koristi kao sastojak kolača, slastica i sladoleda.

Njezina su ljekovita svojstva već odavno poznata, a nigdje na čitavom svijetu višnja maraska nije toliko kvalitetna kao u Dalmaciji i ne može je se sa svojstvima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 09:23