StoryEditorOCM
S mora i krajaZAPEČEĆENA GARAŽA

Dvije godine usred grada ilegalno naplaćivao parking! "Radimo sve po zakonu. Minimalac je 1200 € plus manča od 300 €"

Piše Iva Ivanac
31. srpnja 2024. - 18:01

Državni inspektorat u srijedu ujutro zapečatio je garažu na Ravnicama u Zadru. 

U napuštenoj zgradi bivše tvornice madraca, koja je u državnom vlasništvu, tvrtka Parking garage Zadar j.d.o.o. otvorila je garažu još prošle godine. Tvrtka u vlasništvu Gorana Krnčevića naplaćivala je parking, kako inspekcija tvrdi, bez ugovora o zakupu površine ili nekretnine s državom, odnosno vlasnicom zgrade, zbog čega su inspektori u srijedu objekt zapečatili. Vlasnicima parkiranih vozila unutar garaže inspektorat je ostavio poruku da ih nazovu na telefon. 

image
Cropix/
image
Cropix/

- Obavljenim inspekcijskim nadzorom tržišne inspekcije Državnog inspektorata u srpnju 2024. godine utvrđeno je da trgovačko društvo sa sjedištem u Zadru obavlja djelatnost pružanja usluga parkiranja i čuvanja vozila na čestici koja je u cijelosti u vlasništvu Republike Hrvatske, a da prethodno nije ishodilo zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti pružanja usluga parkiranja i čuvanja vozila na navedenoj lokaciji. Zbog toga je tržišna inspekcija Državnog inspektorata donijela upravnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti pružanja usluga parkiranja i čuvanja vozila na navedenoj lokaciji. Mjera zabrane je izvršena pečaćenjem u dijelu prostorija te uređaja za rad, te na drugi pogodan u dijelu otvorenog prostora navedene lokacije odnosno prisilnim putem izricanjem novčanih kazni sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku, odgovorili su iz Državnog inspektorata dodajući kako će zbog utvrđene povrede poduzeti i zakonom propisane prekršajne mjere.

Da tvrtka Parking garage Zadar uistinu nije imala ugovor s državom o zakupu te nekretnine ukazuje i odgovor iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Ministarstvo nije potpisalo ugovor o korištenju predmetne nekretnine, kazali su iz resornog ministarstva dodajući kako je u skladu sa zakonskim propisima koji reguliraju područje upravljanja nekretninama u vlasništvu RH raspolaganje tom nekretninom moguće isključivo putem javnog natječaja.

image
Cropix/
image
Cropix/

- O nezakonitom obavljanju djelatnosti pružanja usluga parkiranja na predmetnoj čestici od strane trgovačkih društava u vlasništvu g. Krnčevića, Ministarstvo je obaviješteno od strane Državnog inspektorata na ljeto 2023. godine, naveli su iz resornog ministarstva dodajući kako su već prošle godine, kada su saznali što se događa na Ravnicama, od nadležnog državnog odvjetništva zatražilo pokretanje odgovarajućih radnji i postupaka za iseljenje kao i naplatu korištenja.

Državni inspektorat je još prošle godine postupao prema ovoj tvrtci zbog naplate parkinga u bivšoj tvornici madraca, kada su na Općinskom sudu u Zadru pokrenuli prekršajni postupak u kojem su predložili oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi u iznosu od gotovo 50 tisuća eura.

- Tržišna inspekcija Državnog inspektorata obavila je ispitni postupak tijekom 2023. godine gdje je utvrđeno kako je trgovačko društvo iz Zadra obavljalo djelatnost pružanja usluga parkiranja na čestici koja je u cijelosti u vlasništvu Republike Hrvatske, a da prethodno nije ishodilo zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti naplate parkiranja na navedenoj lokaciji. S obzirom na navedeno protiv pravne i odgovorne osobe predmetnog trgovačkog društva tržišna inspekcija Državnog inspektorata pokrenula je prekršajni postupak podnošenjem optužnog prijedloga nadležnom Općinskom sudu u Zadru sa prijedlogom za oduzimanjem utvrđene protupravno stečene imovinske koristi u iznosu od 48.987,65 eura, odgovorili su iz Državnog inspektorata.

Prekršajni postupak koji je pokrenuo Državni inspektorat protiv pravne i odgovorne osobe društva na Općinskom sudu u Zadru je i dalje u tijeku.

image
Cropix/
image
Cropix/

Krnčević bez konkretnog odgovora

Vlasnik tvrtke Parking garage Zadar Goran Krnčević nije htio razgovarati preko telefona "jer se kao novinar može predstaviti bilo tko". Kazao je kako su "u igri puno veće stvari koje se na tom prostoru događaju" te kako je "cijeli slučaj isceniran" jer su mu baš jutros (op.a. u srijedu ujutro) "došle četiri inspekcije i kako ga baš nakon toga zovemo".

- Radimo sve po zakonu! Ako ćete pisat onda napišite da je u Gorana Krnčevića minimalac 1200 eura, plus manča od 300 eura, a na kraju sezone se dobije i bonus te kako radnici imaju motorole da bi što manje hodali. Ako se strpite desetak dana imat ćete senzacionalnu vijest za naslovnicu Slobodne Dalmacije, kazao je Krnčević od kojeg smo pokušali saznati ima li neku vrstu dokumenta kojom dokazuje pravo korištenja napuštene zgrade, ali bez uspjeha.

image
Cropix/

Grad htio preuzeti upravljanje nad tom česticom

I Grad Zadar je znao za situaciju koja se događa na Ravnicama jer su komunalni redari više puta postupali vezano za naplatnu parkinga na području Ravnica.

- Evidentirano zatečeno stanje je opetovano prijavljeno nadležnim državnim institucijama, inspektoratu i carini, posljednji put 15. srpnja ove godine. Grad Zadar je od nadležnog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dopisom od 23. siječnja 2024. godine, s ciljem sprječavanja daljnjeg propadanja predmetnog objekta kao i ilegalnog obavljanja djelatnosti od strane treće osobe zatražio suglasnost za održavanje i upravljanje do konačnog privođenja svrsi istog, odgovorio je Robertino Dujela, pročelnik UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

image
Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 04:35