StoryEditorOCM
S mora i krajaMIRIS DALMACIJE

Dođite u Benkovac na izložbu ‘Pečat od vrimena - Štorija o plisnacu‘, četiri dame pokazat će umijeće izrade, kušajte...

Piše Dalmacija SD
9. srpnja 2024. - 21:00
Benkovački sajam ugostit će jedinstvenu gastro prezentaciju Dalmacije i izložbu fotografija ”Pečat od vrimena”Rade Popadić

Nakon što su ovog proljeća izložbu fotografija "Pečat od vrimena - Štorija o plisnacu" u splitskom City Centeru one pogledale tisuće ljudi, ova hvalevrijedna izložba kreće na svoju turneju Dalmacijom.

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Branimir" iz Benkovca i uz podršku Grada Benkovca, ova izložba otvara se u srijedu, 10. srpnja 2024. s početkom u 11 sati na Benkovačkom sajmu. Izložba će se potom sljedećih deset dana moći vidjeti u foyeru Kulturnog doma Benkovac.

image
Rade Popadić

Izložba nosi naziv "Pečat od vrimena - Štorija o plisnacu“ i prikazuje način izrade tradicionalne hrane u Dalmaciji. Fotografije autorski potpisuje talentirani splitski fotografski dvojac Milan Šabić i Miroslav Lelas iz agencije "None Of The Above“. Posjetitelji će se kroz 20 odabranih uradaka koji kombiniraju visoko profesionalni dokumentaristički i umjetnički stil moći upoznati s tradicijom dalmatinskog sela.

Odjevene u tradicionalnu nošnju ili odjeću svoga zavičaja, četiri žene radile su tradicionalne specijalitete svoga kraja isto onako kako su ih njihove majke i bake naučile.

image
Rade Popadić

Pavenka Kovačić demonstrirala je izradu plisnaca na kominu u Žrnovnici, a njena kćerka Darija Bujas sada stiže u Benkovac. Marija Prelas radila je tituš u Srijanima u Gornjim Poljicima, Tatjana Sovulj umijeće izrade plisnaca pokazala je u svojim Kučićima, a Ksenija Čirjak izradila je plisnac u Pristegu kod Benkovca. Upravo će ove četiri žene, odjevene u tradicionalnu narodnu nošnju ili odjeću svog kraja, prezentirati spomenuta jela posjetiteljima otvaranja izložbe, a ove će se delicije moći i besplatno kušati. Nastupit će i lokalni KUD.

image
Rade Popadić

Dok više ili manje svi znaju što je soparnik, znatno je manje onih koji znaju što znači srodni mu plisnac i prisnac. Upravo je plisnac okosnica serijala Dalmacije Danas koji je objavljen u siječnju kroz četiri nastavka u sklopu novog sadržajnog projekta “Pečat od vrimena”. Iako se radi o tradiciji, temi koja se sve rjeđe pojavljuje u medijima, ova četiri nastavka prikupila su sjajnu brojku od 30-ak tisuća čitanja.

Radi se o projektu u kojem predstavljamo priče, običaje, legende, ljude i lokalitete Dalmacije za koje smatramo da su nepošteno zapostavljeni ili nedovoljno zastupljeni u medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. srpanj 2024 10:40