StoryEditorOCM
S mora i krajaplaćanje smještaja

Dobra vijest za studente podstanare: na Vladinih 60 eura, Županija dodaje još 40 eura, novac je osiguran

Piše Mia Sesartić
26. listopada 2023. - 17:56
Ovom mjerom želimo pomoći mladim ljudima i u Split dovesti još više studenata – poručio je župan Blaženko BobanSdŽ/

Nakon što je Vlada RH preko Ministarstva znanosti i obrazovanja donijela odluku da će za studente koji ne uspiju osigurati smještaj u studentskim domovima diljem Hrvatske sufinancirati 60 eura mjesečno boravak u privatnom smještaju na području grada gdje studiraju, pa tako i našeg grada Splita, naša je Županija odlučila da će dodati još 40 eura na tu svotu kako bi im olakšala plaćanje smještaja.

Naime, mi smo na inicijativu Studentskog zbora u Splitu, odnosno njegova predsjednika Jerka Šarića, dodali još 40 eura i na taj način je osigurano ukupno 100 eura za 280 studenata po kriterijama koje je izradilo ministarstvo – kazao je župan Blaženko Boban, uz svoje suradnike i zamjenika Stipu Čogelju, prilikom predstavljanja ove mjere koju će dalje realizirati Studentski centar, a koju će studenti koji zadovolje kriterije dobivati tijekom akademske 2023./2024. godine.

Isplata redovito mjesečno

Župan je pojasnio kako će to u proračunu Splitsko-dalmatinske županije iznositi 117.600 eura, mi ćemo ta sredstva “spustiti” Studentskom centru, a sredstva će se isplaćivati u siječnju 2024. godine za razdoblje od četiri mjeseca (od listopada do siječnja) te će se dalje isplaćivati redovito mjesečno do kraja studentske godine.

- Ovom mjerom želimo pomoći mladim ljudima i u Split dovesti još više studenata – poručio je župan, zahvalivši na suradnji rektoru prof. dr. sc. Draganu Ljutiću i cijelom Splitskom sveučilištu u nizu zajedničkih aktivnosti od izrade studija i elaborata za županijske projekte do izložbe o svetom Jeronimu u Sveučilišnoj galeriji.

image

Rektor Dragan Ljutić prilikom nedavnog otvaranja studentskog restorana u Kopilici: Danas je krasan dan za Splitsko sveučilište
 

Josko Šupić /Cropix

- Danas je krasan dan za Splitsko sveučilište jer će ova hvalevrijedna pomoć itekako značiti našim studentima - kazao je rektor, zahvalivši na potpori Vlade i Splitsko-dalmatinske županije.

- Mi se borimo da osiguramo studentima maksimalnu podršku u svemu. Nadam se da ćemo kroz skoro vrijeme pružiti i mogućnost stanovanja u novom Studentskom domu. Vlada nas u tome potpomaže, financirali su izradu projektne dokumentacije, toplo se nadam da ćemo dobiti i maksimalno financiranje od Vlade, a sve u interesu naših studenata.

Ono što želimo jest to da Split bude studentski grad, ali ne samo Split, vi dobro znate da imamo naše studente i u Makarskoj i u Sinju - kazao je rektor, dodavši kako Sveučilište u Splitu ima više od 19 tisuća studenata i kako je možda jedino sveučilište gdje njihov broj ne pada.

Redovni upis je uvjet 

Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra u Splitu, koji je bio također nazočan ovom predstavljanju zajedno sa svojim zamjenikom Marjanom Bašićem, pojasnio je kako se ove godine na natječaju za ostvarivanje prava za subvencionirano stanovanje u studentskim domovima i kod privatnih stanodavaca prijavilo više od 2,5 tisuće studenata.

- To je rekordna brojka. Inače u studentske domove smjestilo se 1200 studenata. Natječaj je proveden u srpnju, dok u ovom trenutku za subvencionirano stanovanje prikupljamo dodatnu dokumentaciju gdje studenti trebaju potvrditi da su redovno upisali trenutnu akademsku godinu i trebaju donijeti potvrdu o boravištu kako bi ostvarili pravo na subvencionirano privatno stanovanje - naveo je Žižić.

image

Najam privatnoga stana ili sobe velik je izdatak (ilustracija)

Afp

Posebno zadovoljstvo ovim iznio je Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora u Splitu.

- Možemo zaista pohvaliti ovu mjeru prema studentima, jer ćemo njome postići da studenti koji žive u stanovima imaju održivo stanovanje, da njihov studentski budžet ne mora patiti, ali ne samo njihov, nego ni njihovih roditelja jer roditelji sigurno imaju i drugih studenata i školaraca.

Čeka se odgovor iz Grada

Ovo je nešto zaista konkretno, pozivam i sve druge aktere koji nam mogu pomoći, prije svega Grad Split, da se uključe u ovu inicijativu, budući da smo i njima, kao i Županiji, poslali zamolbu - rekao je Šarić.

Na novinarsko pitanje što je s potporom Grada Splita po ovom pitanju, Šarić je kazao kako su nakon dopisa, odnosno zamolbe pozvani na razgovor.

- Mi smo iznijeli ideje, međutim, do sada nismo imali povratnu reakciju - odgovorio je.

- Apsolutno mislim da je to nešto što je za dobrobit naše mladosti, naših studenata, pa uostalom i gradonačelnik je profesor, našeg Sveučilišta i ja uvijek kažem tko će najbolje razumjeti nego ljudi koji su iz sustava - kazao je o širenju početne inicijative rektor, dodavši kako predano rade i na realizaciji projekta novog studentskog doma koji bi imao 500-600 kreveta za koji su dobili i građevinsku dozvolu.

image

Studentima je svaki euro dobrodošao (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:34