StoryEditorOCM
S mora i krajabrisanje iz ARKOD-a

Dalmatinski poljoprivrednici u strahu: Ako se to dogodi ostat ćemo bez poticaja, nećemo moći prodavati svoje proizvode

Piše Stanislav Soldo
27. travnja 2023. - 12:04

Zbog brisanja poljoprivrednih površina iz ARKOD sustava brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi) ostati će bez poticaja i subvencija, neće moći legalno prodavati svoje proizvode a neki će morati i vratiti dobiveni novac od poticaja. Već godinu dana brojni poljoprivrednici i stočari nadležnih državnih institucija poglavito Ministarstva poljoprivrede čekaju rješenje odnosno pravorijek vezano uz brisanje pojedinih poljoprivrednih parcela iz ARKOD-a.

Neki su se čak obratili i Ustavnom sudu od kojega očekuju poništenje sporne odredbe Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta koja kaže: "Poljoprivrednik koji ima upisano zemljište u ARKOD bez dokaza o vlasništvu ili posjedu dužan je do 31. prosinca 2022. godine dostaviti dokaze iz stavka 2. ovoga članka ili dokaz da je pokrenuo postupak za rješavanje imovinsko pravnih odnosa, u protivnom će isto biti brisano iz ARKOD sustava“.

A u Dalmaciji samo rijetke poljoprivredne površine imaju riješen imovinsko-pravni status. Problem je nesređeno zemljišno knjižno stanje sa privatnim vlasnicima (sporovi oko nasljedstva traju desetljećima) ali i državom čije parcele čekaju natječaje o legalnom višegodišnjem zakupu. 

Konkretno, poljoprivrednici iz doline Neretve kojima su ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta istekli ili iz bilo kojeg drugog razloga zemlju obrađuju bez odgovarajućeg dokaza o vlasništvu suočeni su sa brisanjem poljoprivrednog zemljišta iz evidencija ARKOD-a što ima itekako negativne posljedice na poljoprivrednu proizvodnju. Riječ je o poljoprivrednim površinama u vlasništvu RH koje su ovdašnji poljoprivrednici godinama koristili i na temelju kojih su ostvarivali pravo na poticaje. Takve se parcele po nekim pravnim tumačenjima ne mogu prijaviti za poticaje iz EU fondova niti se na njima mogu osigurati usjevi i nasadi budući da osiguravajuće kuće bez čistog vlasništva ne žele sklapati police osiguranja.

Poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali ističu da je ARKOD sustav evidencije korištenja poljoprivrednog zemljišta te da nema nikakve veze sa vlasništvom i imovinsko pravnim odnosima.

Traže da se izmijeni Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta i njegova sporna odredba koja kaže: "Poljoprivrednik koji ima upisano zemljište u ARKOD bez dokaza o vlasništvu ili posjedu dužan je dostaviti dokaze iz stavka 2. ovoga članka ili dokaz da je pokrenuo postupak za rješavanje imovinsko pravnih odnosa, u protivnom će isto biti brisano iz ARKOD sustava".

- ARKOD je EU stečevina. Europskoj uniji je važno samo da se zemlja obrađuje i oni daju parcele za obrađene parcele. Preko satelita su vidljive sve poljoprivredne površine i može se znat je li u pitanju trajni nasad ili oranica bez obzira na vlasništvo-kaže nam Neven Mataga poljoprivrednik iz Opuzena i dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice, koji naglašava da za EU nije bitno vlasništvo već da se zemlja obrađuje.

Proizvođači u ekološkoj proizvodnji moraju imati parcele upisane u ARKOD sustav da bi uopće mogli biti u ekološkoj proizvodnji. Takvi će preko noći prestati biti ekološki proizvođači, mada i dalje rade sve isto.

Problem nastaje i za vinogradare. Naime, vinogradari koji prodaju grožđe, moraju imati prateći list na kojem je navedena ARKOD parcela na kojoj imaju proizvodnju. Proizvođači mandarina moraju imati podatke o proizvodnji sa naznačenim ARKOD parcelama, kako bi mogli prodavati i izvoziti mandarine. Brisanjem praktički prestaju biti proizvođači, premda i dalje rade.

U dolini Neretve većini poljoprivrednika ističu ugovori o privremenom zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta koje su sklopili sa gradom Opuzenom. Više od 600 hektara uskoro će se naći na natječaju za zakup u trajanju od 25 godina čime bi se trebali riješiti imovinsko-pravni problemi sa kojima se trenutačno suočavaju neretvanski poljoprivrednici.

Sa brisanjem iz ARKOD-a suočeni su i ostali hrvatski poljoprivednici i stočari koji će ako se to dogodi ostati bez poticaja.

U više navrata smo upoznali ministricu poljoprivrede da uvjetovanje vlasništva ili posjedništva prilikom upìsa u Arkod nije zakonito niti je to praksa u EU-ističe stočar Ivan Tešija iz udruge Hrvatski krški pašnjaci.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Arkod sustav je sustav evidencije uporabe poljoprivrednog zemljišta a ne sustav evidencije vlasništva ili posjeda. U svim ostalim zemljama EU uopće ne treba nikakva dokumentacija za upis u Arkod, potrebna je samo izjava korisnika zemljišta da određenu česticu ili čestice koristi u poljoprivredne svrhe-pojašnjava Tešija.

Brisanje iz Arkoda ako do njega dođe, je rezultat nedovoljnog broja površina koje smo ispregovarali sa Europskom komisijom za plaćanje. Naime, Hrvatska je ispregovarala oko 800 000 hektara od ukupno 3 milijuna hektara. Istina, nisu se sva 3 milijuna tada koristila, naime, imali smo mogućnost ispregovarati dodatne površine sa EK ali nismo ni pokušali-rezolutan je Tešija.

Sada u Arkodu imamo milijun hektara, dakle 200 000 hektara više nego što smo ispregovarali. Za tih 200 000 hektara Hrvatska plaća potpore iz nacionalne rezerve pa ih kroz odredbe pravilnika želi izbrisati jer ih ne želi više plaćati iz proračuna. Zbog toga se i blokira davanje većeg dijela državno zemljišta u zakup, jer ako se poljoprivrednicima da u zakup znatniji broj državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup onda će ga poljoprivrednici prijaviti u Arkod sustav i tražiti potporu a te površine nisu ispregovarane za EK za plaćanje pa bi ih Hrvatska trebala platiti kao što sam rekao iz nacionalne rezerve a to ne želi. Mi nemamo sređene zemljišne knjige još od Austougarske. Uvjet za ulazak Hrvatske u EU je bio da sredimo zemljište ali do dan danas to nije napravljeno, naglašava Tešija te dodaje.

- Krajnje je neprimjereno iživljavati se na poljoprivrednicima i oduzimati im sredstva zbog nesređenog katastra i zemljišnika. Mi smo zbog te odredbe Pravilnika o traženju vlasništva ili posjedništva prilikom upisa u Arkod, predali Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti takvog podzakonskog akta.

Mišljenja smo da do brisanja ipak neće doći i da je ovo samo strašenje poljoprivrednika i poruka da "budu dobri i poslušni" inače će biti brisani iz Arkoda.

Bitno je napomenuti da EK od 2022 godine u potpunosti isplaćuje potpore poljoprivrednicima, to znači da Hrvatska iz državnog proračuna ne izdvaja više ni jednog centa za poljoprivredu, zaključio je Tešija.    

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:53