StoryEditorOCM
S mora i krajaopet su u školi !

Dalmatinski poljoprivrednici moraju na online tečaj: ‘Bez eUčenja i položenog ispita nema novčanih poticaja‘

Piše Stanislav Soldo
29. kolovoza 2024. - 11:15

Dalmatinski voćari, vinogradari, maslinari i svi oni koji se bave poljoprivredom bilo iz hobija ili profesionalno opet kreću u školu. Ovaj put je riječ o online edukaciji, „eUčenje“, koju je razvilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva  – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u sklopu projekta „Pametna poljoprivreda“ financiranog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026..

Sustav eUčenje razvijen je za potrebe educiranja poljoprivrednika koji su korisnici potpora iz intervencija Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023.-2027. te za potrebe edukacije poljoprivrednika iz ostalih stručnih područja. „eUčenje“ omogućava pohađanje tečajeva i edukacija onim poljoprivrednicima koji ne mogu pohađati stručne tečajeve i edukacije u točno određeno vrijeme. Trenutno su kreirana dva edukacijska modula/tečaja: IAKS mjere i Eko Sheme + PVP biljna proizvodnja.

image
Robert Fajt/Cropix

Tečaj se organizira za grupu polaznika te se polaznicima omogućava prolazak lekcija u tečaju i dostupnost materijala, bilo kad i koliko god vremenski polazniku to odgovara. Tečajevi su dostupni tijekom cijele godine za svaku pojedinu grupu u intervalima od po 3 tjedna, od 0-24 h. Poljoprivrednici koji se odluče za pohađanje tečaja putem eUčenja prijavljuju se u tečaj na WEB stranicama AKIS platforme. Trenutno objavljene tečajeve pronađite na poveznici, a  po završenoj provjeri znanja poljoprivrednicima se automatski šalje Potvrda o provedenoj izobrazbi na njihovu email adresu.

Svrha stručnog osposobljavanja i prijenosa znanja o održivim praksama, agro-okolišna pitanja i inovacije od vitalne su važnosti za promicanje gospodarskog rasta i razvoja ruralnih područja u Hrvatskoj. Viša razina obrazovanja pridonijet će podizanju produktivnosti i konkurentnosti te ekološkoj učinkovitosti poljoprivrednih gospodarstava.

image
Tom Dubravec/Cropix

Intervencija je namijenjena prvenstveno poljoprivrednicima koji žele unaprijediti svoja znanja, koji žele usvajanjem novih znanja i inovacija modernizirati i tehnološki unaprijediti proizvodni proces na poljoprivrednom gospodarstvu s ciljem veće ekonomske učinkovitosti i ekološke održivosti samog gospodarstva. Intervencija će s dodatnom pažnjom biti usmjerena ka mladim poljoprivrednicima, pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 11:02