StoryEditorOCM
S mora i krajaNIJEMCI U RAMI

Dalmatinka koja je prve poslovne korake napravila u kultnom ‘Bagatu‘ ulaže 20 milijuna eura u vrhunski biznis. Iz kraja odakle su se odseljavale generacije, radnici se - vraćaju

Piše Braco Ćosić
6. prosinca 2022. - 07:30
Na sjevernom rubu Hercegovine proizvodit će se i dijelovi za poznatu marku građevinskih strojevaBožidar Vukičević/Cropix

Stoljećima su stanovnici općine Prozor-Rama u BiH, udaljene oko 120 kilometara od Sinja i stotinjak od Imotskog, usko vezani za te dijelove Dalmacije, ponajprije duhovno.

Prije više od tri stoljeća osmanlijska vojska protjerala je Hrvate s ognjišta na sjevernom rubu Hercegovine, a budući da im je Cetinska krajina bila najbliža, naselili su njezin najveći dio. Dio dotadašnjih stanovnika Rame doselio se i u okolicu Klisa, u Solin, ali i šira područja Drniša i Šibenika.

Ipak, najveća vjerska poveznica je slika Ramske Gospe i Velike Gospe Sinjske. Stoga i ne čudi da su Ramljaci za blagdan Velike Gospe u Sinju, a za Male Gospu su Sinjani u Rami. Isto tako, nema godine da vjernički puk Imotskog i Imotske krajine ne posjeti Ramu u sklopu zavjeta Ramskoj Gospi.

Preko takvih susreta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:21