StoryEditorOCM
S mora i krajaHDZ PIŠE HDZ-u

Dalmatinci svaki dan riskiraju živote zbog nesposobnosti političara: znate li da od Splita do Dubrovnika nema ljekarne koja dežura 24 sata?! A koliko nam tek nedostaje liječnika

Piše Sandra Barčot
19. listopada 2022. - 13:31

Točno mjesec dana nakon održane tematske sjednice o zdravstvu, gdje su vijećnici Splitsko-dalmatinske županije sedam i pol sati slušali, komentirali i raspravljali o ovom svima važnog segmentu života, doneseni su i zaključci.

Članovi Odbora za zdravstvo, uz dožupana Stipu Čogelju, pročelnicu za zdravstvo Dianu Luetić i predsjednika Županijske Skupštine Matu Šimundića, stavili su "na papir" glavninu problema odnosno realno stanje zdravstva u srednjoj Dalmaciji. Oni će biti proslijeđeni ministru zdravstva Viliju Berošu, ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Lucianu Vukeliću i ravnateljici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maji Grbi-Bujević.

Budući da zdravstvenom sustavu u županiji, uz više od 450 tisuća stanovnika, gravitira gotovo 2 milijuna korisnika godišnje, nužno je raditi na unaprijeđenju dostupnosti i kvalitete zdravstvene skrbi. Posebno u području prevencije, dijagnostike i liječenja bolesti, pa se treba fokusirati i na zaštitu mentalnog zdravlja, uz što hitnije ostvarivanje stacionarnog liječenja djece i mladih s mentalnim poteškoćama. Podatak kako svako četvrto dijete treba psihološku pomoć, dovoljno govori sam za sebe.

Županijski vijećnici i čelnici pozivaju Ministarstvo zdravstva, HZZO, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i sve ostale relevantne institucije da u suradnji s regionalnim tijelima čim prije pristupe reviziji mreža javne zdravstvene službe i hitne medicinske pomoći, te da ih prilagode specifičnostima i potrebama prostorno najveće hrvatske županije, s različitim zahtjevima stanovnika udaljenih otoka ili Zagore.

image
Duško Marušić/Cropix

Navodi se kako treba financirati ambulantni rad timova hitne medicinske pomoći, uz predviđanje dodatnih radnih mjesta medicinskih sestara/tehničara koji ne bi izlazili na terenske intervencije, a s ciljem osiguravanja kontinuirane dostupnosti zdravstvene zaštite u udaljenim ispostavama te hitne službe.

Ističu županijski zdravstveni djelatnici i kako je nužna bolja organizacija stalne civilne hitne helikopterske službe i sustava brzih brodica za hitne intervencije. Stoji u zaključcima i ono što baš i nije na ponos u 21. stoljeću, a to je potreba za boljom dostupnošću laboratorijske, radiološke i ostale specijalističko-konzilijarne zaštite na otocima, priobalju i ruralnim područjima.

Zanemarena su nažalost i djeca s poteškoćama u razvoju, te treba prionuti ojačaju djelovanje Poliklinike za rehabilitaciju djece, uz širenje djelatnosti te ustanove i uspostavu lokalnih podružnica. Na teret HZZO-a treba povećati i kapacitet u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju "Biokovka" iz Makarske, jedinoj takvoj u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ponovilo se po tko zna koji put, potrebu za novim specijalističkim usavršavanjima i osiguranju većeg broja specijalizacija iz obiteljske medicine, pedijatrije te ginekologije i porodništva. Stanovnicima treba i povećanje usluge u djelatnosti hemodijalize ali i palijativne skrbi.

image
AFP

Od onih koji "kroje" zdravstvenu mrežu, očekuje se i dodatni punkt dežurstva u ljekarničkoj djelatnosti u Makarskoj, budući od Splita do Dubrovnika nema 24-satne dežurne ljekarne.

Ujedno se od Ministarstva turizma traži uspostava turističke ambulante u većim središtima tijekom sezone, a u suradnji s hotelskim kućama i lokalnim turističkim zajednicama. Naravno, uz financijsku podršku, budući da županija na tom polju bilježi rekordne rezultate, a time i prihode za državni proračun.

Poziva se i Ministarstvo obrazovanja da otvori dodatne školske kapacitete za smjer medicinska sestra/tehničar, podržavanje povećanje upisnih kvota za magistre medicinske biokemije, logopede i ostala deficitarna zanimanja, te povećanje broja i iznosa stipendiranja deficitarnih zdravstvenih zanimanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. veljača 2023 01:07