StoryEditorOCM
S mora i krajaŽIVOTOPIS ZA ROMAN

Dalmatinci sa suzom u oku ispraćaju splitsku legendu Peru Ivulića Francuza, vlasnika prve diskoteke na Jadranu i vrsnog šarmera: ‘Geni su geni, moj dida je bija veliki ljubavnik‘

Piše Dalmacija SD
8. prosinca 2022. - 08:30

Splitom i Dalmacijom se brzinom munje proširila vijest da je preminuo Pero Ivulić, mnogima poznatiji po nadimku Francuz, čovjek osebujnog životopisa koji je ušao u povijest kao vlasnik prve suvremene diskoteke na Jadranu, otvorene prije 58 godina u Jelsi na otoku Hvaru.

Korijenima Bračanin, iz Bola u kojem je bio i općinski načelnik, rođenjem Slavonac (Slatina), a životom ponajprije vezan uz Split, bio je šarmer od formata.

- E sad, jabuka ne pada daleko od stabla, a geni su geni. Moj dida je bija veliki ljubavnik i kako ga je jedan nesritni rogati muž jednom zateka na svojoj ženi, dogodilo se to da je mora naglavačke pobić iz Zadra. Šta dalje. I ode on i skrasi se u Slavoniji. Pa je mater, kad je tribala rodit, tamo otišla i donila me na svit. A onda sam ja u Splitu rasta, i na svim onim mistima drugima, ali uvik u mislima s gradom pod Marjanom - izjavio je svojedobno našoj kolegici Tanji Šimundić Bendić.

- Top-lista najdražih mista, evo ga: Gusar, Jadran, Labud, Lučica, ples u Zoranićevoj i dvorana Partizana, poznati Sokol. Na svim su ti mistima bili plesnjaci, mista za druženje, tu sam, ka u Labuda di san vodija restoran, a Bože moj i kuva žene.

E, al nećemo se sad falit, nije bio bitan broj nego osvojeni skalp. E tako je, skalp. Nije bilo bitno jeli sto žena, nego da je to deset u gradu najboljih mačaka. Puno toga se događalo ono skrovito, ka da se ne zna – smijao se se Pero Francuz.

Bio je prvi rođak, po očevoj liniji, s dvojicom uglednih splitskih urara - Zlatkom, na široko poznatog neformalnog glasnogovornika Peškarije, te Vinkom, a i sam je učio taj zanat kod strica Pere.

Tijekom cijelog života družio se s poznatima i prije nego što su i sami postali "face", brojnim glazbenicima, manekenkama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 21:41