StoryEditorOCM
S mora i krajaGore nebo i zemlja

Biljke su u temperaturnom šoku, pazite kako zalijevate pome, krastavce, paprike... Ako pogriješite, sve ćete uništiti

Piše Stanislav Soldo
12. srpnja 2024. - 15:07

Suša, visoke temperature i nedostatak vlage ugrožavaju proizvodnju povrća u dalmatinskim vrtovima.

Plus 40 stupnjeva, koliko se mjeri po Dalmaciji, negativno utječe na povrće zasađeno u povrtnjacima za osobne potrebe, ali i na intenzivnu proizvodnju povrća kakvu imamo u dolini Neretve. Bez obzira koliko zalijevali, a vlaga je nužna za opstanak biljke po ovako visokim temperaturama, biljke su doživjele takozvani temperaturni šok, pojašnjavaju nam stručnjaci agronomi.

image


Inovativno navodnjavanje stabala za racionalno korištenje vode i ravnomjerno ispuštanje izravno na korijen biljke
 

Goran Šebelić/Cropix

Vidljive posljedice suše su zakržljale pomidore, paprike, krastavci, blitva... Jako je slaba kondicija biljke, zelena boja prelazi u žućkastu, opadaju cvjetovi i tek zametnuti plodovi. Plodovi prisilno zrijaju, što se posebno može vidjeti kod poma. Nisu to više onako crvene i jedre pome, već po sebi imaju smeđe mrlje takozvane ožegotine, općenito je slabija kvaliteta plodova dok je biljka podložna različitim bolestima pa u konačnici i sušenju.

Svako povrće ima svoj faktor 

Stoga je nužno zalijevanje povrća, ali treba znati kako jer rajčice vole jedan način zalijevanja, paprike drugi, a krastavci treći.

Ipak, svima je zajedničko da se zalijevanje provodi jako kasno navečer ili rano ujutro kada se i zemlja i biljka malo ohlade od dnevne žege. Poljoprivredni znalci kažu da postoji više metoda navodnjavanja. To su, primjerice, navodnjavanje kroz brazde, brazdom, sustavom kap po kap, rasprskivačiam ili u malim vrtovima kod hobista jednostavno s kantom takozvanom poljevačom s posebnim nastavkom.

image

Uzgoj povrća na parceli s osiguranom vodom

Ante Čizmić/Cropix

Brazde su najviše u primjeni, ali one zahtijevaju malo više fizičkog rada. Naime, biljke se moraju zaogrnuti motikom ili posebnim motokultivatorom takozvanom jaračicom, Tako korijen biljke dolazi u dublje slojeve zemlje, a i stvara se kanal kroz koji se pušta voda između biljaka. Ova metoda se primjenjuje kod pomidora, krastavaca, paprika, fažola, krumpira i drugog povrća zasađenog u redove. Jednostavno se uzme crijevo i nisko se pusti na zemlju, a kada voda ispuni brazdu prebacuje se dalje. Ako je potrebno, može se i ponoviti od početka.

Drugi način je sustav kap na kap. Riječ je o nešto skupljoj varijanti jer treba kupiti posebna crijeva za vodu i manžetne kojima se sustav zakači. Premda je ovaj način u startu nešto skuplji, u konačnici je najisplativiji jer štedi vodu, koja ili je skupa ili je u područjima dalmatinske Zagore nema.

image
Nikola Vilić/Cropix

Rasprskivači se primjenjuju u posebnim slučajevima, primjerice kod zalijevanja travnjaka, blitve, kupusnjača svih vrsta, rotkvice, peršina, celera ili povrća koje se sije u ravan. Rasprskivači nisu pogodni za zalijevanje pomidora, paprika, krastavaca, tikvica jer na plodovima i listovima ostavljaju ožegotine. Od kapi na površini listova nastaju ožegotine kao i različite virusne i bakterijske biljne bolesti.

Ni vrela, ni prehladna voda

Stručnjaci agronomi s kojima smo razgovarali naglašavaju da kod zalijevanja biljaka treba izbjegavati najtoplije dijelove dana i biljke zalijevati kasno navečer, ne prije 22 sata ili ako je ikako moguće rano ujutro. obavljati zalijevanje rano ujutro ili uvečer kad Sunce zalazi.

Voda za zalijevanje ne smije biti vrela, pregrijana, a ne bi smjela biti ni prehladna jer će korijen biljke i biljka doživjeti temperaturni šok.

image
Nikola Vilić/Cropix

Idealno bi bilo kad bi se voda za zalijevanje mogla ostaviti u nekom spremniku u hladovini i takvom odstajalom vodom zalijevati vrtove. Ali to je rijetkost u slučaju hobista i malih proizvođača, je spremnike za vodu imaju uglavnom oni koji se bave plasteničkom proizvodnjom povrća.

Pomidorama treba velika količina vode, u vrijeme ekstremnih vrućina, baš kako je to ovih dana u Dalmaciji, mogla bi se zalijevati i ujutro i kasno navečer.

Oni koji imaju plastenike prije zalijevanja trebali bi ih dobro prozračiti. Najvažnije za pomidore je da voda ne smije biti hladna. Tu se misli prvenstveno na vodu iz bunara i bušotina. Isto vrijedi i za paprike i krastavce koji imaju plitak korijen, pa bi ih trebalo zalijevati sustavom kap na kap. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 21:34