StoryEditorOCM
S mora i krajadubrovačka rugla

Bili su perjanice, u njima je ljetovao Tito, a sad su kulisa filmovima apokalipse. Donosimo priču o hotelskim ruševinama

Piše Anton Hauswitschka
27. rujna 2024. - 13:01

Dok porezom na nekretnine i novim poreznim opterećenjima privatnih iznajmljivača Vlada želi napraviti zaokret u hrvatskom turizmu te rastući trend masovnog preokrenuti na ‘održivi‘, Jadransko more već trideset godina zapljuskuje razvaline nekadašnjih hotelskih perjanica.

Tako je u samom Dubrovniku, nekoliko je hotela i odmarališta na najatraktivnijim lokacijama koji i dan danas nisu privedeni svrsi, poput hotela Vis 2 u lapadskoj uvali koji zbog problema sukcesije s BiH služi kao dom za beskućnike. No zasigurno najpoznatiji je Belvedere, hotelska ruševina smještena preko puta stoljetne dubrovačke luke i gradskih zidina.

Ništa manje atraktivan je i bivši vojni hotelski kompleks u Župi dubrovačkoj, Kupari koji čekaju dolazak prestižnog hotelskog brenda Four Seasons te kao i Belveder dijele sudbine hotela Ambasador u Platu te hotela Župa u Srebrenom. Svi ti hoteli osim ratnih, nose i ožiljke privatizacije i off shore džungle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 13:04