StoryEditorOCM
S mora i krajaNAPAD KOD ŽIRJA

Barakuda - strašni morski predator jakih čeljusti ljude ne napada iz ‘čista mira‘, ali ovoga se morate posebno pripaziti

Piše Dalmacija SD
25. rujna 2024. - 20:47

Riba po kojoj je nadimak dobila hrvatska vaterpolska reprezentacija - Barakude - izbila je u prvi plan interesa javnosti zbog šokantnog i (ne)očekivanog događaja.

Jedna barakuda (škaram) je u utorak kod otočića Blitvenice u blizini otoka Žirja u šibenskom arhipelagu napala podvodnog ribolovca iz Slovenije i to nakon što ju je ovaj pogodio podvodnom puškom. Napadnuti Slovenac je hitno prevezen u šibensku bolnicu i nije u životnoj opasnosti. Podvodni ribolovac je nakon toga zbog zadobivenih ozljeda glave prevezen u bolnicu na splitskom području.

Ovaj događaj uznemirio je i začudio mnoge podvodne ribolovce.

- Ovo je jako bizarno da se dogodilo. Prvi put čujemo da je škaram napao nekog podvodnog ribolovca. Redovito idem u podvodni ribolov i nikad nisam nešto tako doživio, a niti čuo da je ta riba napala nekog - kazao je za Jutarnji list jedan podvodni ribolovac.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Napad ribe na čovjeka potvrdila je i Policijska uprava Šibensko-kninske županije, jer u ovom je slučaju reagirala pomorska policija koja je izašla na teren i pomogla pri transportu ribolovca do šibenske bolnice.

A što se uopće zna o barakudi, je li uistinu tako opasna?

Barakuda (lat. Sphyraenidae) porodica je velikih morskih riba grabljivica iz razreda zrakoperki, poznatih po strašnom izgledu i svirepom ponašanju. Prilikom napada na (riblji) plijen može postići brzinu od 50 kilometara na sat!

Barakuda je morska riba iz roda Sphyraena, jedinog roda iz monogenerične porodice Sphyraenidae kojoj je ime dao Constantine Samuel Rafinesque 1815. godine. Može se pronaći u tropskim i suptropskim oceanima diljem svijeta, od istočne granice Atlantskog oceana do Crvenog mora, na zapadnoj granici Karipskog mora i u tropskim područjima Tihog oceana.

Barakude obitavaju u blizini površine vode i u blizini koraljnih grebena i morske trave. Na meti su ljubitelja športskog ribolova.

Za znalce barakuda slovi kao gurmanska poslastica, ali nije uvijek bilo tako.

Nekada, prije 40-50 godina, ni naši ribari ovoj ribi nisu pridavali neki veći značaj. Ulovljeni primjerci su uglavnom bili mali (srednje lovne mase od 30 dkg prema F. Grubišić, Ribe, rakovi i školjke Jadrana iz 1982.).

image
Božidar Vukičević/Cropix

Količina ulovljene ove ribe bila je neznatna. Različiti autori ne slažu se ni o kakvoći mesa ove neobične ribe. Jednako tako ne slažu se ni na koji ju je način najprimjerenije pripremiti. Jedni će preporučiti pečenje na gradele, a drugi kuhanje, lešo, a neki će preskočiti njenu pripremu. A zapravo je teško i odijeliti radi li se o plavoj ili bijeloj ribi.

Ali, ako želite promjenu i u ribarnici naletite na barakudu, iznenadit ćete se koliko može biti ukusna. Može se pripremati na više načina, a znalci između ostalih ističu recept barakuda s krumpirima iz pećnice i pečenu barakudu s punjenim krumpirima.

Morski biolog Petar Kružić kaže da nije ništa čudno da je barakuda ili škaram u blizini Žirja napala podvodnog ribolovca koji ju je ustrijelio podvodnom puškom. Riba se pokušala obraniti.

- Nije neobično jer je ribolovac pucao puškom. Bilo koja riba pokušat će se obraniti i normalno je da je to napravio škaram ili barakuda. To je riba koja ima dosta jake zube i čeljust koja služi za lov drugog plijena.

Ona vas može ozlijediti ako je napadnete. No, ono što sigurno znamo je da vas neće napasti iz čista mira, možda samo ako čuvaju mlade. To se događalo u tropima. No, već se događalo da je ta riba ozlijedila ljude kada su ju lovili na udicu i skidali s nje. Ima široke zube i zna ugristi. To zna biti opasno ako se krivo tretira skidanje ribe s udice - objašnjava ovaj morski biolog.

image
Srđan Vrančić/Cropix

Morski biolog Kružić ističe nadalje da je osobno plivao među ovim ribama u Velikom jezeru na otoku Mljetu koje su bile u jatu i da su plivale uz njega te da ih je čak mogao izmjeriti. Nisu pokazivale nikakvu agresivnost.

Osim ovih hrvatskih iskustava, bilježe se i bliski susreti s barakudama s raznih strana svijeta.

Za zaključiti je kako barakuda ne napada iz čista mira, ali ovo svakako nije pravilo do kojeg treba držati. Nedavno je zabillježen slučaj napada ili udara na mladića koji je u more skočio s glisera, dakle nije je izravno ugrožavao ili napao kao ribolovac, ali je riba očito bila uznemirena njegovim iznenadnim činom.

Mladić je nakon bliskog susreta samo zadobio modricu, a svakako kako je ova posve neobična priča zabilježena kamerom pa se ima čime i "pohvaliti" - jer ostao je živ nakon napada opasnog predatora barakude!

Američki par napala je barakuda 2011. godine tijekom plovidbe kajakom, a 46-godišnju ženu teško je ozlijedila bacivši je u vodu. Zahvaljujući prisebnosti svog partnera, žena je preživjela.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 20:47