StoryEditorOCM
S mora i krajaRASPADA SE

Austrougarski kandelaber na Velikom mulu: skida se gornji dio da ne padne kome na glavu, a evo kako će se obnavljati

Piše Kristina Filičić
28. lipnja 2024. - 19:53

Rasvjetni stup na Velikom mulu u staroj gradskoj luci u lošem je stanju. Ukazao je na to sugrađanin Marc van Bloemen u svojoj objavi na facebook stranici Gradskog kotara Grad.

- Je li ovo županijsko, gradsko ili je proizvođač kriv? Neki dan je otpao komad od par kila, kažu ovi sa lokrumskog broda – piše u objavi uz fotografije na kojima su vidljiva oštećenja na spomenutom stupu.

Koje će korake poduzeti da se izbjegne mogući problem s oštećenim rasvjetnim tijelom, pitali smo u Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik pod čijom je nadležnošću Porat.

image

Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik

Vojko Basic/Cropix

- Gornju kupolu koja se donekle odvojila ćemo skinuti i staviti novo rasvjetno tijelo. Stupili smo u kontakt s tvrtkom Građevinar Quelin, koja ima dopuštenje za rad na zaštićenoj kulturnoj baštini te s dubrovačkim Konzervatorskim odjelom i restauratorima – kaže Željko Dadić, ravnatelj ŽLU Dubrovnik i dodaje:

- Treba ga obnoviti sukladno konzervatorskim smjernicama ali je sad najbitnije skinuti taj dio koji se odvojio i koji predstavlja opasnost za prolaznike da ne bi pao i da se nešto nedajbože ne bi dogodilo. Stavit će se drugo rasvjetno tijelo kako bi bilo svjetlosti na tom dijelu. To je kandelaber iz vremena austrijske vladavine, u Dubrovniku nemamo nikoga tko bi to mogao obnoviti, treba s konzervatorima vidjeti tko to može obnoviti u izvornom obliku. Mora se izraditi troškovnik na koji će konzervatori dati suglasnost odnosno odobrenje. Pretpostavljam na jesen, zimu, ne prije sigurno, moglo bi se krenuti u obnovu rasvjetnog tijela.

Zamjenu gornje kupole odradit će Građevinar u suradnji Lukšom Malohodžićem koji brine o javnoj rasvjeti povijesne jezgre.

image

Rasvjetni stup na Velikom mulu u Portu je u lošem stanju

Marc Van Bloemen/Facebook Gradski Kotar Grad

Stari rasvjetni stup kojeg je, u neka davna vremena, izradila talijanska tvrtka iz Milana, izložen je vremenskim (ne)prilikama, a zub vremena ali i utjecaj morske soli pridonijeli su oštećenjima. Sa njega se doslovno slijeva ruzina po kamenu Velikog mula.

- Mi smo to bili krpili prije otprilike pet, šest godina ali očito to zahtijeva malo veću rekonstrukciju. Sad ćemo vidjeti s konzervatorima što dalje, naći restauratora koji bi napravio rekonstrukciju tog rasvjetnog tijela. Ovo je jedini kandelaber iz tog vremena u starome Portu. Mi na neki način skrbimo o tome, ali uz mišljenje konzervatora i restauratora, ne možemo ništa sami – kaže Dadić. Zatražili su i mišljenje Društva prijatelja dubrovačke starine,koji im, kako ističe sugovornik, dosta pomažu, kao i Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 15:21