StoryEditorOCM
Dalmacijazastalo pompozno najavljivano obnavljanje i otvaranje poznatog kaštelanskog hotela s pet zvjezdica nije se pomaklo

Ruina u Kaštelima: Hotel Palace i dalje na mrtvoj točki

Piše PSD.
22. studenog 2009. - 14:31

Izgradnji najvećega kaštelanskog hotela Palace, koji je nakon privatizacije Kaštelanske rivijere srušen, ne nazire se početak, a tome u prilog svakako ide i najava Tulipan grupe, koja je prije pet godina postala vlasnik hotela, o ulaganju u 175 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje City Splita, poznatijeg pod nazivom Nova vrata Splita na prostoru nekadašnjih pogona Končara.

Od četiri točke iz kupoprodajnog ugovora prilikom privatizacije, Tulipan grupa ostvarila je tri. Na godinu dana zadržani su radnici, napravljen je projekt hotelijersko-turističke škole i vraćena su dugovanja Kaštelanske rivijere, a nerealiziran je ostao projekt izgradnje hotela s pet zvjezdica sa svim pratećim luksuznim sadržajima.

Predsjednik Uprave Kaštelanske rivijere Kristijan Gelo sustavno je prozivao bivšu HDZ-ovu gradsku vlast koja je prigodom privatizacije potvrdila HFP-u da je projekt Tulipan grupe u skladu s tada važećim prostornim planom, da bi malo nakon privatizacije ista ta vlast naglo okrenula ploču.

A da bivša vlast Tulipan grupu nije doživljavala kao ozbiljnog investitora, svjedoči i potez preuzimanja Ville Nike i više od polovine Plavog Jadrana od Kaštelanske rivijere, i to dva dana prije potpisivanja ugovora s HFP-om kako bi se prebila dugovanja komunalne naknade prema gradu.

Tulipan grupa bila je spremna podmiriti sva ta dugovanja, a da spomenute nekretnine ostanu u njihovu vlasništvu. Za niz novih partnerskih odnosa, među kojima je Tulipan grupa Gradu nudila i izgradnju upravno-poslovne zgrade s podzemnim parkiralištem na Plavom Jadranu, realizaciju projekta škole za turizam na području GOŠK-a u Kaštel Gomilici gdje se trebao urediti cijeli sportski kompleks, gradske vlasti nisu imale sluha.

Bivši gradonačelnik Ivan Udovičić optužbe na račun Grada nikada nije smatrao utemeljenim jer je Tulipan grupa, kako je kazao, imala neozbiljne prijedloge i posve druge namjere. Nekoliko godina “natezanja” između investitora i Grada kulminiralo je ipak ovogodišnjim izmjenama i dopunama GUP-a, prema kojima je Grad Kaštela Tulipan grupi omogućio povećanu izgrađenost u turističkoj zoni gdje se Palace i nalazi.

Čini se prekasno jer je Tulipan grupa, umjesto 60 milijuna eura u razvoj kaštelanskog turizma, uložila u druge projekte među kojima i City Split, a Palace, koji je nekada činio 50 posto turističkog prometa Kaštela, danas zjapi prazan kao najveće ruglo grada. Nova gradska vlast s poduzetničkim duhom gradonačelnika Joška Berketa itekako je željna novih ulaganja u grad.

- S predstavnicima Tulipan grupe moramo sjesti i razgovarati jer su Kaštelima potrebni novi turistički sadržaji ako se turizmom namjeravamo baviti u budućnosti – kazao je gradonačelnik Berket, te je potvrdio kako će Grad od HFP-a službeno zatražiti kupoprodajni ugovor oko privatizacije Kaštelanske rivijere kako bi se točno vidjelo na što se sve Tulipan grupa obvezala prigodom tog postupka.

jakov žarko /epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:28