StoryEditorOCM
DalmacijaIZVORNI OSLIK

Restaurira se oltar u crkvi tvrđavi u Vrboskoj na otoku Hvaru

Piše PSD.
15. listopada 2014. - 10:10

Do kraja tekućega mjeseca potrajat će radovi na restauraciji oltara Gospe od Karmela u crkvi tvrđavi sv. Marije (XV. st.) u Vrboskoj na otoku Hvaru. Inače, u toj povijesnoj crkvi, koja je zapravo zaštitni znak mjesta, postoji pet oltara, a jedino je na ovom koji se restaurira (XVII. st.) sačuvan izvorni oslik, na ostalima je boja u drugoj polovini XIX. stoljeća skinuta, pa su onda u modi toga doba bojeni u bijelu i zlatnu boju.

– Restauratorski radovi na oltaru Gospe od Karmela traju od 2007. i izvode se parcijalno, godišnje po otprilike dva mjeseca, a financira ih Ministarstvo kulture. Oltari su inače u vrlo lošem stanju, drvo je propalo, a ni interijer još uvijek nije restauriran, tako da posla ima dosta. Restauraciju obavljamo ja, kolegica Katarina Tomaš, koja je suvoditeljica projekta zajedno sa mnom, te suradnica restauratorica Željka Lušić, dakle, sve tri licencirane restauratorice, a pod nadzorom glavne konzervatorice Ivane Svedružić Šeparović iz Konzervatorskog odjela u Splitu – kazala je Ivana Letilović, konzervatorica restauratorica drva i štafeliranih slika, voditeljica radova.

Sadašnja faza restauracije počela je još lani, postavlja se preparacija kao podloga za retuš, poliment i pozlatu, na čemu će se raditi i ubuduće. Uglavnom, radovi se obavljaju u rujnu i listopadu, a potrajat će još barem tri godine, dok se oltar ne dovede u izvorno stanje.

Vrbovački župnik don Emil Pavišić zadovoljan je što se crkva obnavlja, ali je dodao da su slike iz nje prenesene u crkvu sv. Lovre kako ne bi propale od vlage, jer osim zaštite vanjskih zidova, koja se već godinama provodi, svakako je potrebno urediti i interijer, tako da ova ljepotica, vrlo važan segment kulturne baštine na škoju, opet zasja punim sjajem.


Mirko Crnčević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:17