StoryEditor
Dalmacijavlasnici i sami ruše

Repriza Žnjana na popularnoj plaži nedaleko od Splita: bageri poravnali 'Copacabanu', od ilegalnih štekata ostao samo šut; 'Do ljeta će blistati!'

12. ožujka 2019. - 08:50

Za razliku od splitskog Žnjana, gdje su s ciljem uklanjanja bespravno izgrađenih objekata motore palili bageri Ministarstva graditeljstva, čini se, kako su vlasnici kafića na popularnoj okruškoj plaži zvanoj "Copacabana", itekako ozbiljno shvatili rokove za uklanjanje objekata, koje im je zadala Građevinska inspekcija.

Tako su vlasnici sami počeli uklanjati i rušiti preizgrađene restorane, kafiće, klubove...

Slikovito rečeno – ruši se sve, a plaža za par dana mora bit potpuno prazna. Jedino što na njoj smije ostati – jest šljunak.

Velik dio ugostiteljskih objekata ovih je dana nestao s popularne plaže u Okrugu Gornjem, nekima su preostale tek ogoljene konstrukcije, koje radnici užurbano demontiraju i odnose, a zasad nije poznato hoće li baš svi ukloniti ono što su bespravno širili, ili će se ipak pojaviti strojevi Ministarstva graditeljstva i ubrzati posao o trošku investitora.

Kako nam je potvrdila donačelnica Bruna Dadić, radi se objektima koji su premašili dopuštene gabarite. Rok za njihovo uklanjanje bio je početkom ožujka.

– Upravo je slučaj "Žnjan" u jesen 2017. godine, bio okidač da se uvede reda na sve plaže – veli načelnik općine Okrug Ivica Radić Bagi.

– Tendencija je to, nastavlja, i Splitsko-dalmatinske županije, i Ministarstva, i svih, da se plaže dovedu u nekakav red, da se korištenje pomorskog dobra dovede u nekakve regulative.

A da se onima koji su izišli iz gabarita i koji ne poštuju pravila, ili ne poštuju građevinske norme, naloži da to sve skupa razmontiraju i uklone, i da se počne raditi kako treba. Možemo reći da je ovo nastavak priče, i pretpostavljam da nije ni kraj. Mišljenja sam da i okolni gradovi i općine isto tako mogu očekivati ovakve reakcije.

Ovo što se događa u Okrugu nije nešto što se dogodilo preko noći. Mi smo imali prošle godine tematsku sjednicu Općinskog vijeća vezanu za to pitanje. Zaključak je da se plaža dovede u red, da se uskladi sa zakonom, o čemu su bili upoznati sami korisnici koncesijskih odobrenja, veliki i mali obrti, svi oni koji imaju nekakve usluge su znali da će se tako nešto dogoditi – kazuje nam općinski načelnik Radić Bagi.

A cijela priča, domeće donačelnica Dadić, krenula je od inspekcije Ministarstva mora, a nastavila se nadzorom Građevinske inspekcije krajem prošle godine, koja je izdala rješenja o uklanjanju.

– Tu se ne radi o nikakvim "bombama" i nečemu neočekivanom. Primjerice, neki obrti koji su betonirali neke površine, dobili su odluku o njihovu uklanjanju, a neki nisu. Jer, neki su bili uredni, poput ugostiteljskog obrta na samom ulazu u Okrug, uz Turistički ured. Cilj je da se krene od nule.

Nakon što općina Županiji dostavi Plan upravljanja pomorskim dobrom, da se raspiše novi natječaj za koncesijska odobrenja, te da Vijeće za dodjelu tih odobrenja odabere najbolje. Nitko ne garantira da će ovi koji su do sada imali objekte, opet dobiti na natječaju.

Nitko nema pravo prvenstva, a mišljenjem nadležnog ministarstva – čak ni branitelji. Sezona koja je pred nama bit će spremna, objekti će na ovoj plaži i dalje postojati, ali u skladu sa zakonom.

Mi moramo imati čist teren, kako bi dali koncesijsko odobrenje za ovu sezonu. Građevinska inspekcija je u kontaktu s ljudima koji su dolje i svima će ta inspekcija još jednom, prije novog natječaja, izići na teren i utvrditi jesu li uklonili bespravno izgrađeno.

Ako se netko ogluši, neće moći sudjelovati na novom natječaju. Bitno nam je da plaža, do novog natječaja za raspisivanje novih koncesijskih odobrenja, bude uredna i čista – dodala je donačelnica Dadić.

A na pitanje kad se može očekivati novi natječaj, donačelnica odgovara:

– Procedura je ista u čitavoj Splitsko-dalmatinskoj županiji. Znači, mi radimo plan upravljanja pomorskim dobrom koji mora odobriti Splitsko-dalmatinska županija.

Znači, ako Županija odobri naš plan, mi ga objavimo, i to traje trideset dana, dok se sastane Vijeće za koncesijska odobrenja, gdje opet imate vanjske članove, koji predstavljaju Splitsko-dalmatinsku županiju i Lučku kapetaniju.

Oni su vrlo često i u svim drugim mjestima i općinama, pa je termine dosta teško uskladiti. U najboljem slučaju, od objave do sastanka je najmanje 45 dana. Mi ćemo to ubrzo poslati Županiji na odobrenje.

Neke su općine već poslale, no vraćeno im je s obrazloženjem da nije dobro. Zato mi sve to želimo dobro prostudirati, da ne bude problema. Dosad nismo imali problema, vezano za plan, uvijek je bio uredno napravljen – objasnila je Dadić, otkrivajući nam još jedan, jako važan detalj.

Dosadašnji koncesionari više neće moći iznajmljivati ležaljke i suncobrane, kao što je primjerice u Makarskoj.

– To će ubuduće raditi općinsko poduzeće Rudej, a jednako tako, po novim pravilima, od iduće zime na ovoj plaži u Okrugu više se neće ispijati kava. Jer, više neće biti zatvorenih objekata – zaključuje Dadić.

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 14:03