StoryEditorOCM
DalmacijaSvađa u Dicmu

Razotkrivaju se uzroci političkog sukoba: donačelnik, koji je štrajkao glađu, priznao da je htio plaću, a ne više volonterski ugovor, no načelnik mu je 'srezao' koeficijent

5. prosinca 2018. - 13:01

Samo zbog zdravlja moje supruge prekinuo sam započeti štrajk glađu, ali ostavku na donačelničku dužnost nisam dao niti ću je dati.

'Ostajem ovdje dok ne dobijem podatke, neću uzimati ništa osim što ću pušiti': zamjenik načelnika započeo štrajk glađu, a onda ga je nazvala teško bolesna supruga

Tim je riječima jučer u dicmanskoj vijećnici započeo svoju priču Ivan Burov (HSP), zamjenik prvog čovjeka općine Ivana Maretića (HDZ), za kojega je ustvrdio:

– Na posljednjim izborima nije imao dovoljno potpisa za našu kandidaturu dok nisam donio 250 potpisa. Toliko o njegovoj uspješnosti u vođenju te velike stranke HDZ-a u općini Dicmo. Važno je da to znaju župan i premijer jer su iz iste stranke. A da nije pomoći Županije, Dicmo ne bi moglo funkcionirati. Općina je stalno na granici dopuštenog financijskog minusa. U isto vrijeme načelnik Maretić lagodno živi, a na posao svakodnevno dolazi poslije devet sati – kazao je Burov i dodao:

– Načelnik je prodao 19 tisuća četvornih metara zemljišta, a unaprijed se znalo komu i po kojoj cijeni. Bio je to namješteni natječaj, isto kao i onaj za primanje grobara u radni odnos. Tim mjestom načelnik vraća dugove biračima koji su mu s rodbinom donosili i ubuduće će donositi glasove. Isto tako je vijećniku iz moje stranke obećao dodjelu grobnog mjesta kad se bude proširivalo groblje, kao i da će mu supruga biti vraćena na staro radno mjesto u jednoj državnoj tvrtki.

Donačelnik je otkrio potencijalno žarište sukoba s Maretićem nakon što je kazao da je Marku Vukasu, pročelniku općinskog Jedinstvenog upravnog odjela, podnio pisani zahtjev da će od 1. prosinca svoju dužnost obnašati profesionalno, a ne volonterski kao do sada.

– Na to sam se odlučio u prvom redu zbog bolesti moje supruge. Kada je za to saznao, načelnik je predložio Općinskom vijeću da se koeficijent za obračun plaće zamjenika načelnika smanji s 3,3 na jedan – naglasio je Burov.

Od pročelnika Vukasa naknadno smo saznali da je prije posljednje sjednice Vijeća, na kojoj se zbio otvoreni sukob, Burov povukao svoj zahtjev za "profesionalizacijom", što nam on nije kazao. Donačelnik je iznosio podatke o nizu navodno spornih poteza i "malverzacija" povezanih s lokalnim udrugama, ali bez iznošenja bilo kakvih dokaza. Kada smo ga upozorili da bi objava njegovih navoda bez stavljanja argumenata na stol bila utuživa, optužio nas je da ne želimo pisati što nam on kaže.

U istom kontekstu Burov je navodio imena pojedinih članova lokalnog HDZ-a i njihovo zauzimanje da ga se zaustavi u nakani profesionalizacije na donačelničkoj dužnosti.

Prozvani načelnik Maretić kazao je kako "najiskrenije žali što je supruga Ivana Burova teško oboljela, ali to zamjeniku Burovu ne daje pravo da u svojem rušilačkom pohodu izmišlja i iznosi neistine".

– On smatra da može sve što mu padne na pamet samo zato što je moj zamjenik, pri čemu se ne osvrće na zakonske propise koji reguliraju naš rad. Istina je da sam, kada sam vidio njegovo ponašanje i čuo što sve govori, predložio Općinskom vijeću smanjenje koeficijenta za obračun plaće i tako ga demotivirao od profesionaliziranja – dodao je Maretić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 16:02