StoryEditorOCM
Dalmacijau makarskoj se okupile sindikalistice

Ravnopravnost spolova: zakon nije pisan za županice

Piše PSD.
6. prosinca 2008. - 00:09

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik otvorila je 4. nacionalni koordinacijski sastanak žena HUS-a, na kojem će se u trodnevnom radu kroz edukativne radionice raspravljati i izmijeniti iskustva na temu “Osnaživanja žene u sindikatima promoviranjem aktivnog sudjelovanja žena u radu sindikata”.

Skup od 20 sudionica, nezavisnih sindikata Brodomerkura, Brodosplita, Dalmacijavina, INAŠ-a, Novog sindikata Plive, Sindikata Istre i Kvarnera te nezavisnih sindikata radnika Luke i Hrvatskih autocesta pozdravio je Jozo Marić, voditelj Županijskog ureda HUS-a u Splitu, te je naglasio kako se žene same moraju izboriti za svoja prava.

Skup predvode glavna koordinatorica Žena HUS-a Katarina Perković i regionalna koordinatorica Ženske mreže Međunarodne konfederacije sindikata Jasna Petrović.

Pravobraniteljica Gordana Lukač-Koritnik govorila je o usklađivanju zakona i jezika diskriminacije žena kojim su pisani. Kao primjer je navela mjesto “župana”, koje i samom imenicom predviđa muškarce.

Valja promijeniti zakon o radu u kojem se odredba u ugovoru na određeno vrijeme s mogućnošću višekratnog obnavljanja ugovora kroz tri godine, masovno zloupotrebljava. Opći je zaključak da je u Hrvatskoj veća diskriminacija žena nego u europskim zeljama.

ana dragičević / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 18:16