StoryEditorOCM
Dalmacijaajme, ne opet!

Putnici na mukama: do 1. lipnja HC zabranio promet tunelom 'Stupica'

Piše PSD.
8. veljače 2014. - 13:58
Državna cesta Vrgorac – Makarska zatvara se za sav promet od ovoga ponedjeljka do početka lipnja zbog radova na biokovskom tunelu “Stupica”. Vijest je to koja ponovno zadaje glavobolju brojnim putnicima, pogotovo onima koji svakodnevno koriste ovu cestu da bi došli na posao u Makarsku ili Vrgorac.

Podsjetimo, 25. listopada 2010. godine odronila se velika količina kamenja na ovu žilu kucavicu između Zabiokovlja i Makarskog primorja te je cesta bila zatvorena do 7. srpnja 2011., kad je probijen tunel “Stupica” u dužini od 230 metara.

Nekoliko mjeseci trajala su razna nadmudrivanja kako će se problem riješiti, i tek kada je stanovnicima Vrgoračke krajine prekipjelo, počelo je probijanje tunela. U međuvremenu su brojni putnici proživljavali pravu agoniju kako bi došli na posao, vozili su se alternativnim pravcima preko Šestanovca i Ploča, a putni troškovi enormno su im se povećali. Neki od njih imali su sreću da im se ti povećani putni troškovi priznaju, kao dio prosvjetnih djelatnika, no velika većina ostala je kratkih rukava.

Zbog velikog pritiska javnosti, tunel je tada na brzinu probijen i otvoren, prije nego što su dovršeni mnogi radovi na njemu. Nekoliko puta dosad sanacija se odgađala jer bi to ponovno stvorilo velike probleme za putnike, ali i gubitke za vrgoračke poduzetnike i poljoprivrednike. No, više se, izgleda, ne može odgađati.

“Od ponedjeljka 10. veljače 2014. godine, zbog potrebe izvođenja radova druge faze sanacije dijela ceste uzrokovane odronom na državnoj cesti D512 Makarska – Ravča, navedena dionica državne ceste bit će zatvorena za sav promet, osim za potrebe gradilišta.

U sklopu druge faze radova predviđeno je postavljanje sekundarne betonske obloge tunela ‘Stupica’, rješavanje odvodnje tunela, obavljanje preostalih asfalterskih radova i drugo. Navedeni režim prometa bit će na snazi do početka turističke sezone, odnosno do 1. lipnja 2014. godine”, stoji u dopisu koji potpisuje Tamara Pajić iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.

Nakon što smo dobili službenu potvrdu zatvaranja ceste, uputili smo Hrvatskim cestama upit hoće li sudjelovati u sufinanciranju putnih troškova ljudima koji svakodnevno koriste ovu cestu kako bi došli na posao, te hoće li urediti staru Rodićevu cestu preko Biokova kako bi se vozači i njome mogli koristiti. No, do slanja ovoga teksta, u petak popodne, iz Hrvatskih cesta nije stigao nikakav odgovor.

Vjerojatno u ovoj državnoj tvrtki misle da je cijeli problem riješen otvaranjem tunela “Sv. Ilija” pa će putnici sada lakše moći doći do posla. No, dobar dio putnika s jedne i druge biokovske strane ne misli tako.

– Svakodnevno putovanje kroz tunel “Sv. Ilija” do Vrgorca povećat će mi troškove tri puta, a put će biti dvostruko duži. Iskreno, ne očekujem da će Hrvatske ceste participirati u troškovima prijevoza. Kad je tunel zatvoren, javno su pozivali preko radija da im se dostavi popis putnika koji koriste ovu cestu za odlazak posao.

Međutim, koliko sam upoznat, do danas nitko nije dobio neku naknadu za to. Nisu sada trebali zatvoriti cestu za sav promet, nego, kao tijekom nedavne rekonstrukcije, naizmjenično propuštati promet. Vjerujem da bi to puno pomoglo putnicima i, što je najvažnije, smanjilo bi im troškove – istaknuo je Ivo Vodanović, koji svakodnevno putuje iz Makarske u Vrgorac na posao.

U sličnoj je situaciji nekoliko stotina ljudi s obiju strana Biokova.

Mate Primorac, foto: arhiv cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 10:06