StoryEditorOCM
Dalmacija'pečat' kod makarske

Punih 12 godina pomorsko dobro nezakonito se koristilo, a ilegalna marina godišnje je ubirala desetke milijuna kuna: Ministarstvo prometa konačno je odlučilo tome stati na kraj, zašto se toliko čekalo?

6. svibnja 2019. - 20:30

Djelatnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, u ponedjeljak popodne zapečatili su uredske prostore i prostorije restorana u ilegalnoj marini Krvavica na makarskom primorju. Time se, naime, nakon punih 12 godina stalo na kraj korištenju pomorskog dobra bez pravne osnove.

Kako neslužbeno doznajemo, slijedi izdavanje pisanog rješenja, te suglasnost DORH-a kako bi se upravljanje i to privremeno, prenijelo na odgovorne u Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije.

Ujedno se treba osigurati i zaštitarska služba za čuvanje marine koja raspolaže sa 255 vezova, od čega njih 60 na kopnu te 195 u moru.

U sklopu Krvavica posluje i restoran-konoba kapaciteta 150 mjesta, koji ima čuvani parking sa 100 mjesta za vozila. No, kako se od 2007. godine prostor pomorskog dobra na području Općine Baška Voda, koristi bez koncesije, bez ikakve pravne osnove i zakonskog uporišta, nakon više od desetljeća napokon se krenulo i u razriješenje ove situacije.

Inače, kako doznajemo ova marina godišnje, prema procjeni, uprihodi 20 milijuna kuna...

- Kako smo i obećali - uvodimo red na pomorskom dobru! Splitsko-dalmatinska županija zalaže se za pravno i legalno poslovanje, pa smo stoga i pokrenuli projekt "Pomorsko dobro". I mogu najaviti nove akcije - konkretan je Stipe Čogelja, pročelnik SDŽ za pomorstvo i turizam, nakon službene reakcije ministarstva i pečačenja prostora ilegalne marine, budući inspekcijski poslovi nisu u njegovoj domeni, pa se sada zajedničkim djelovanjem pokreću stvari...

Doznajemo kako je bila zakazana i ovrha nad poslovnim subjektima marine Krvavica, no sud je otkazao tu provedbu, no evo vidimo ne i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, koje je svoj dio posla - obavilo.

Samo da podsjetimo, lučica u Krvavici osam godina, do te sporne 2007. godine, imala je koncesiju kao sportska lučica, no kako se krenulo sa nasipavanje pera, pa povećavanjem broja vezova, koncesija za upravljanje tog dijela obale nije se mogla dobiti od Splitsko-dalmatinske županije, prije nego što se u Prostornom planu Općine Baška Voda ne izmijeni njezina službena namjena iz sportske u nautičku lučicu.

Kako je prije svega trebalo riješiti i vlasničke odnose, pa se i tu dosta toga zakompliciralo, prošlo je punih 12 godina u "prepucavanju" čija je ingerencija nad pomorskim dobrom u Baškoj Vodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:12