StoryEditorOCM
Dalmacijanadbiskup nikola eterović blagoslovio obnovljenu crkvu sv. roka

Pučišća: znak nade župi i mjestu

Piše PSD.
18. kolovoza 2010. - 14:58

Generalni tajnik Sinode biskupa u Rimu nadbiskup Nikola Eterović blagoslovio je na blagdan sv. Roka obnovljenu crkvu sv. Roka u Pučišćima na Braču. Dobrohotnošću Antuna Mladinea kapelica je podignuta 1607., a proširena je i pretvorena u crkvu 1636. godine.

Nekoliko puta crkva je uređivana, obnovljen je križ i saniran krov. Temeljita obnova poduzeta je ove godine kada su izmijenjeni kameni dijelovi u crkvi te je zaštićena od vlage i nanovo ožbukana.

Predvodeći misno slavlje pred obnovljenom crkvom, nadbiskup Eterović ustvrdio je kako je obnova crkve znak nade župi i mjestu, jer je pokazatelj sudjelovanja svih u djelu očuvanja crkvene i kulturne baštine Pučišća.

Život kršćana nadbiskup je usporedio s hodočasničkim putovanjem zemljom, pozvavši okupljene vjernike da poput sv. Roka obiluju dobrim djelima prema siromasima i bolesnima.

Mjesni župnik Tonči Kusanović s radošću je poručio da je obnova crkve potvrda i poruka kako se zajedničkim snagama mogu obnavljati mjesne crkve, zahvalivši svima na doprinosu te ujedno najavivši nove projekte u župi.

U obnovi crkve prilog je dalo 130 župljana, kamen je darovala tvrtka “Jadrankamen”, a Klesarska škola sudjelovala je u izradi trijumfalnoga luka. Izvođač radova bio je građevinski obrt na čelu s Joškom Kovačićem, dok je sredstva za osvjetljenje crkve i prilaznoga puta osigurao Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt crkvene obnove podržala je i pučiška općina na čelu s načelnikom Marinom Kaštelanom.

jadran bašić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:44