StoryEditor

Prvi otočni CT na Hvaru

Piše PSD.
22. travnja 2008. - 12:30
Aparat vrijedan 1,7 milijuna kuna predan je Domu zdravlja u ponedjeljak. Ministarstvo mora je pomoglo s 850 tisuća kuna

Župnik Mili Plenković, dr. Dino Carić i Branko Bačić
na svečanosti / Foto: Mirko Crnčević
Rotary club Hvar uspješno je okončao jedan od svojih najvećih i najvrjednijih projekata, kupnju medicinskog aparata komjutorizirane tomografije (CT-a Somatom Sensation 4), čije je službeno puštanje u rad priređeno u ponedjeljak u Ispostavi DZ SDŽ u Hvaru.

Svečanosti su uz rotarijance, medicinsko osoblje i brojne goste nazočili prvi ljudi lokalne samouprave otoka Hvara, Branko Bačić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Miran Propadalo i Leo Luetić, ravnatelji DZ-a i Ustanove Hitne pomoći SDŽ, te Kruno Peronja, bivši župan splitsko-dalmatinski.

- Budući da smo na vrijeme prepoznali potrebe Hvarana, njih i turista koji im dolaze, ali i stanovnika srednjodalmatinskih otoka, ponajprije Korčule, Lastova i Visa, kojima ova ustanova pruža usluge, Ministarstvo se uključilo i s 850.000 kuna pripomoglo nabavu ovoga CT aparata – kazao je državni tajnik Bačić prigodom otvaranja spomen-ploče donatorima, dodavši da su na sličan način u protekle četiri i pol godine na hrvatskim otocima sufinancirana čak 32 objekta zdravstvene i socijalne zaštite.

Idejni začetnik akcije, mr. sc. dr. Dino Carić, spec. radiolog, istaknuo je da Ispostavi u Hvaru gravitira 25 do 30 tisuća stanovnika, a da će s obzirom na velik broj dijagnostičkih postupaka i digitalnu sliku CT-a, ubuduće biti u direktnoj vezi s većim hrvatskim centrima, što će svakako omogućiti pravodobnije postavljanje dijagnoza.

Potom je župnik don Mili Plenković udijelio blagoslov, dok se tijekom svečanosti moglo čuti kako je projekt iniciran povodom proslave 100. obljetnice osnutka Rotary pokreta i da je trajao tri godine. Brojnim humanitarnim akcijama, ali i potporama donatora prikupljena su sredstva u iznosu od 1.700.000 kuna, koliko je bilo potrebno za kupnju prvog CT-a na jadranskim otocima.

Njegovom primjenom će se, dok Hvarani istini za volju još uvijek sanjaju o svom domu zdravlja i jednakoj dostupnosti laboratorijskih usluga na čitavom škoju, zasigurno podići razina zdravstvenog standarda na sva četiri spomenuta otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 18:50