StoryEditorOCM

PRVENSTVO DALMACIJE U BALOTAMA Sedam sati žestoke borbe u Trogiru

Piše PSD.
27. lipnja 2010. - 23:08
Iako je publika zdušno bodrila sve natjecatelje, čini nam se da su se živci najviše gubili i da je atmosfera ponajviše uzavrela kad su zaigrale ekipe Trogira i Bristivice. Iako je rezultat bio tijesan do samoga kraja, Trogirani su pobijedili s 12:10

Prvenstvo Dalmacije u balotama, u organizaciji Slobodne Dalmacije, u nedjelju je nastavljeno u Trogiru. Natjecanje između čak 19 prijavljenih ekipa održalo se ispred crkve svetog Dominika, na gradskoj rivi, mjestu koje je jučer vrvjelo od gužve i bilo najposjećenije u Trogiru. Oblake koji su se ujutro nadvili nad UNESCO-ovim gradom i kišicu koja je pomalo sipila tijekom dana, na radost natjecatelja te gledatelja među kojima su bili brojni turisti, zamijenilo je sunce, koje je tako omogućilo da se turnir održi.

Prvu balotu bacio je trogirski gradonačelnik Damir Rilje, proglasivši turnir otvorenim. Žamor i navijanje nisu ostavili ravnodušnim ni turiste na jahtama privezanim uz trogirsku rivu, koji su svojim fotoaparatima morali zabilježiti tu, kako su isticali, atrakciju i njima nepoznatu igru.

Šime, žvelto!

Natjecateljima to nimalo nije smetalo, dapače, neki su im ponosno pozirali. Čuli su se povici upućeni na račun, a koga bi drugog, nego balote:
− Aj, baci je, samo ne priko ograde! Evo je, dobra je! Gotova je, gotova! Udri je, šta se žališ mašit! Ol si ćorav, pa ne vidiš da je ona bolja! Igraj s prstiju! Šime, žvelto! Vidi je kako lipo klizi... Prve su na dvoboj izišle ekipe Rastovac i Čiovo Banj. Pobjedu je odnijela ekipa Rastovca, koja je na prošlogodišnjem turniru u Trogiru bila najbolja. Branko Ugrina nije krio oduševljenje što su pobijedili Čiovljane, no ipak drži da je na prvenstvu samo zbog dobre atmosfere i zabave.

Predstavio nam je 12-godišnjeg sina Marina, za kojega tvrdi da će za dvije godine biti najbolji balotaš u regiji. Iako je publika zdušno bodrila sve natjecatelje, nekako nam se čini da su se živci najviše gubili i da je atmosfera ponajviše uzavrela kad su zaigrale ekipe Trogira i Bristivice.

− Bravo, Bejo! Batore, oli nemaš snage jače malo! Željko, di ćeš u zrak? − dovikivalo se Trogiranima, a Bristivčanima, kojima je ovo prvo sudjelovanje: − Bravo, momci, najbolji ste! Iako je rezultat bio tijesan do samoga kraja, Trogirani su pobijedili s 12:10.

Žal zbog poraza

− Žao mi je što smo izgubili. Borba je bila tijesna, a oni su profesionalci i svakodnevno igraju. Možda je presudilo iskustvo, možda sreća, tko bi ga znao − kazao je Ivan Ćudina, ne krijući žal za izgubljenom utakmicom.

Posebnu pozornost sudionika i publike plijenila je 4,5-godišnja Mia Kačić, najmlađa natjecateljica na svih dosadašnjih šest turnira iz ekipe Kaštel Lukšić, koja je iznimno spretno baratala balotom.
− Bit će nešto od nje – pohvalio se rođak joj Mladen Zekić, na čiji se nagovor Mia uključila u ekipu. Ništa manje zanimljivi nisu bili ni šestogodišnji Oskar i Ela, dvoje prijatelja iz Njemačke koji s roditeljima ljetuju u Trogiru. Oni su s nevjerojatnim zanimanjem pratili natjecanje, za što ih je u ime organizatora prvenstva, Slobodne Dalmacije, Elda Sinovčić nagradila majicama, koje su spretno odjenuli i ponosno u njima šetali uokolo.

Prvi krug, u kojemu je odigrano devet utakmica, potrajao je sedam sati. Nakon Trogira, turnir se nastavlja u Metkoviću, Supetru i Dubrovniku, a veliki finale održat će se u Splitu 25. srpnja.



Rezultati:

Kaštel Kambelovac (odustali) – Kaštel Stari 12,
Kaštel Sućurac – Kaštel Novi 8:12,
Kaštel Lukšić 12 – Rudine (odustali),
Ljubitovica – Primorski Dolac 11:12,
Rastovac – Čiovo Banj 12:10,
Marina – Arbanija 12:8,
Prapatnica – Okrug Gornji 11:12,
Dograde – Gustirna 8:12,
Žedno – Kaštel Stari 12:8

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:57