StoryEditorOCM
Dalmacijagradsko društvo crvenog križa proslavilo dva desetljeća postojanja

PRVACI HUMANOSTI Kaštelanski rekorder Boris Božin darovao 60 litara krvi

Piše PSD.
9. studenog 2011. - 14:09
U nazočnosti brojnih uzvanika, svečanom je skupštinom obilježena 20. obljetnica utemeljenja i djelovanja kaštelanskog Crvenog križa, humanitarne organizacije koja je svoj veliki doprinos dala u vrijeme dok je Hrvatska bila zahvaćena ratom, a u Kaštelima istodobno smješteno na tisuće izbjeglica i prognanika.

Gradsko društvo Crvenog križa Kaštela danas pomaže socijalno ugroženima, okuplja darovatelje krvi, vodi brigu o prijevozu teško oboljelih osoba i djece s teškoćama u razvoju, surađuje s Centrom “Mir”, te organizira provođenje preventivnih zdravstvenih pregleda i edukativna predavanja.

Prigoda je to bila za dodjelu priznanja Hrvatskog crvenog križa članovima, volonterima i zaslužnim građanima za izvanredne zasluge i naročit doprinos razvoju Hrvatskog crvenog križa, za pruženu pomoć i potporu, te dugogodišnji dobrovoljni rad i zalaganje za ostvarivanje ciljeva Crvenoga križa.

Boris Božin
Božo Vukičević / CROPIX
Uz zahvalnice Gradskog društva i Hrvatskog crvenog križa, koje su dobili brojni pojedinci i ustanove, priznanja jubilarnim darovateljima krvi, plaketa Hrvatskog crvenog križa uručena je i županu Anti Sanaderu, dok je priznanje u ime Grada Kaštela preuzeo gradonačelnik Joško Berket.

Pohvale stizale za djelovanje u ratu i miru

Uz brončani i srebrni znak priznanja HCK-a, dodijeljene su nagrade najvišeg reda, Zlatni znak HCK-a, a uručio ih je predsjednik Hrvatskoga crvenog križa prim. dr. Josip Jelić, i to Ladislavu Breškoviću, Mati Bilušu Gagiću, Anti Krokaru, Mariju Raduniću i Borisu Božinu te posthumno Ernestu Stamaću.

Dobitnik ovog priznanja je i veliki prijatelj Kaštela Robert Wagner iz Lindlara u Njemačkoj, jedan od najvećih donatora Gradskog društva Crvenog križa Kaštela.

Svakako valja napomenuti kako su neki od dobitnika najvišeg priznanja ujedno i osnivači duštva, aktivni tijekom svih 20 godina postojanja, a među njima i kaštelanski rekorder u dobrovoljnom darivanju krvi.

Naime, nagrađeni Boris Božin u posljednjih 40 godina krv je darovao čak 131 put, davši iz svojih vena čak 60 litara dragocjene tekućine, kojom su sigurno spašeni brojni životi. U ime svih nagrađenih zahvalio je Mate Biluš Gagić.

- Sa zahvalnošću se prisjećam i veterana kaštelanskog Crvenog križa, pokojnog Jure Šege i drugih preminulih volontera koji su ostavili trag u djelovanju ovog društva. Ova organizacija odigrala je veliku i važnu ulogu u Domovinskom ratu, a za sve pohvale je i ovo što rade danas - kazao je župan Sanader.

Gradonačelnik Berket posebno se zahvalio darovateljima krvi, te je napomenuo kako Grad financijski pomaže rad Crvenog križa, iako su njihovi rezultati nemjerljivi s bilo kakvim novcem.

jakov žarkO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:33