StoryEditorOCM
Dalmacijaavantura duga sat i pol

Provozali smo se 'šezdeseticom' bez stajanja u Dugom Ratu, frustrirani putnici ogorčeni zbog novog režima: 'Mojoj majci su prodali pokaz, a nisu rekli da vrijedi samo osam dana!'

10. kolovoza 2019. - 00:48

Nakon sat vremena čekanja na najjačem suncu i dva "propuštena" autobusa koja ustvari nikada nisu stigla, ukrcali smo se na Prometovu "šezdeseticu" na kolodvoru u Sukoišanskoj koja od jučer ne staje na nijednoj stanici u općini Dugi Rat.

Bajnice, Krilo Jasenice, Gajine, Mali Pariz, Suhi Potok, Sumpetar, Mali Rat, Orij, Dugi Rat, Dugi Rat – ambulanta, Duće Luka, Rogač, Vavlje i Glavice od jučer bez zaustavljanja na autobusnim stajalištima – obavijest je koja je polijepljena na više mjesta, od stanice na kolodvoru u Sukoišanskoj, na ulazu u autobus, pa i na pojedinim stanicama u općini Dugi Rat.

Vozač, koji je od Omiša do Splita vozio od 10.30 do 13 sati, predaje smjenu, dodaje da je gužva na cesti nenormalna, a kolega ukrcava nove putnike. Jedan mladić nakon što je čuo da ne staju u Dugom Ratu u nevjerici povikuje:

– Pa kako ne staje, ja imam samo pokaz, nemam ništa gotovine sa sobom...??? Jedna od putnica daje mu 20 kuna kako bi mogao otići na "Dalmatinca" koji je uz međugradske i međužupanijske linije stanovnicima Dugog Rata postao jedina opcija za "prebacivanje" do i od Splita.

Naše putovanje do Omiša, avantura duga sat i pol, počinje. Već kod pazara vozač upozorava dvije gospođe – ne stajemo više na vašim stanicama. Brzinski se okreću, izlaze iz autobusa i u hodu smišljaju opciju "B" kojom će doći do kuće.

Prekoputa nas sjeda gospođa Katja koja nam je ispričala kako je njezina majka iz Dugog Rata kupila mjesečni pokaz za kolovoz, a nitko joj nije rekao da Promet više neće stajati na njezinoj stanici.

– Poludila je, naravno da je poludila, ko ne bi. Kada je na radiju čula da od 8. kolovoza prestaju stajati i ukrcavati odmah je otišla do Prometa i tražila povrat novca. Kazali su joj da nema povrata novca i da mora pisati žalbu – veli Katja koja nas brzo napušta.

U putovanju se suočavamo s uobičajenom gužvom u trajektnoj luci, ne previše prekrcan izlaz iz grada, a dionica kod "Lava" je iznenađujuće brzo prohodna.

U autobusu nailazimo na Vanesu, djevojku koja je inače iz Malog Rata. Jučer je s Prometovim autobusom došla do Mutograsa a onda je nekoga morala zamoliti da je "skupi" i prebaci do kuće.

– Ovo je katastrofa. Znala sam da je do četvrtka, čula sam da neće više stajati bus na stanice, ali sam mislila da ću se još danas moći voziti. Očigledno sam bila u krivu – veli Vanesa koja ubuduće planira ići s nekim drugim autoprijevoznikom.

I vozač "šezdesetice" kaže da se sve to moglo bolje izvesti. Kako kaže, sigurno će jedno vrijeme biti putnika koji neće znati za novi vozni red, koji ne uključuje zaustavljanje na 14 stanica u općini Dugi Rat, što će im stvoriti neugodu.

– Kad prepoznam nekoga tko je izlazio ili ulazio na tim stanicama upozorim ga da više ne stajemo na stanicama od Mutograsa do Omiša. Ali neću ja moći sve prepoznati. Moglo bi biti problema sa strancima i neupućenima. Možda se još prije trebalo obavijestiti putnike od dole na ove promjene ili čak prije sezone ovo poduzeti, pa da se svi stignu naviknuti – mišljenja je vozač, ni kriv ni dužan za novonastalu situaciju.

Dok naš autobus kroz Omiš nastavlja voziti do okretišta, s druge strane ceste na stanici u Dućama autobus za Split čekaju majka i kći. Upoznate su da više ne trebaju čekati Promet, a kažu nam da im nije nimalo žao zbog toga. Dapače, podržavaju svoju Općinu u ovom potezu jer ionako nisu bile zadovoljne Prometovom uslugom.

– Tko je htio imao je gdje čuti da Promet više ne staje na našim stanicama. Bilo je na radiju, na autobusu piše Split – Podstrana – Omiš. Ne piše više i Dugi Rat. Bilo je na Facebooku i na stranicama Općine – majka veli i dodaje da su Prometovi autobusi uvijek kasnili, za razliku od "Dalmatinca" koji vozi istu relaciju.

– Nama je draža tura "Dalmatinca" ili Prometa Makarska koji staje na sljedećoj stanici do koje smo se također znali prošetati. Općina je dobro postupila, Promet nam nije davao nikakvu uslugu, a još im kasne i busovi, i bez "klime" su. Neće nam faliti jer ionako nismo bili zadovoljni s njima – za kraj će.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:43