StoryEditorOCM
Dalmacijavlast organizirala siguran povratak svojih mladih sumještana s noćnih provoda subotom po makarskoj

PROVOD BEZ BRIGA Besplatni taksi za ‘veselu’ tučepsku mladost

Piše PSD.
22. siječnja 2010. - 18:12
Vraćam ih svakoga pred kuću i čekam da uđu, tako da se roditelji ne moraju misliti, kaže taksist Luka Šarić koji svake subote ‘zaradi’ samo 80 kuna

Taksist Luka Šarić uza svoj kombi: Krasna je to mladost, nemam
nikakvih problema / Ivo Ravlić / CROPIX
Otkako je općinska vlast angažirala domaćeg taksista Luku Šarića da subotom noću odvozi na izlazak u Makarsku i vrati kućama tučepsku mladost, roditelji mirno spavaju. Troškove prijevoza mladih na relaciji Makarska-Tučepi pokriva općina, a odvija se subotom od 22 do 3 sata.

- U tučepskoj lučici mladost se u grupama skuplja od 22 do 23 sata i odvozim ih u Makarsku, gdje ostaju po kafićima ili na nekim događanjima u gradu. Bude ih od 30 do 40 - govori nam taksist Šarić.

 - Povratak kući je od 2 do 3 sata. Netko dođe već u 2 sata, a ima i onih koji ostaju do zadnjeg časa u 3 sata. Okupljaju se i čekaju, nikada nije bilo problema. To je krasna mladost. Ova generacija je posebna, ekstra. Morate samo vidjet kako zajedno funkcioniraju, koja je to ekipa! Srce mi je puno kada ih vidim i ništa mi nije teško za njih učiniti.

Vraćam ih svakoga pred kuću i čekam da uđu, tako da se roditelji ne moraju buditi i misliti kada će im dijete doći kući, u čije će se vozilo ukrcati. Imali smo mi velike tragedije, a Tučepi su samo tri kilometra udaljene od Makarske. I na toj dionici više je mladih smrtno stradalo. Zato svaka čast Vjeki Šimiću, tučepskom vijećniku, na ideji da se za našu mladost angažira taksi, kao i načelniku općine Anti Čobrniću, što je akciju podržao – priča vozač Luka Šarić.

Do 1. svibnja

On ima registrirani obrt za taksi službu, koju obavlja kombijem. I sam je otac dvoje djece, starija kći mu je učenica 1. razreda u makarskoj srednjoj školi i vjeruje kako će i njena generacija dogodine početi izlaziti. Nije baš oduševljena što njezin tata vozi noću, ali...

Luku Šarića smo upitali je li mu teško svake subote dežurat za vrlo mali novac, najvjerojatnije će se raditi o 80 kuna za pokriće troškova.

- Nije u pitanju nikakav novac, nego treba sačuvati svaki mladi život. Činjenica je da oni vole izići barem jednom tjedno i ovo je najsigurniji način. Važno je da netko o njima brine. Ovako ću ih voziti do 1. svibnja, jer tada već počinje sezona i otvorit će se kafići po Tučepima – kaže Šarić.

- Stara je to ideja, i bivši načelnik je to namjeravao organizirati. Svašta se događa, a najgore je kada mladi malo popiju i onda sjednu za volan – rekao je Vjeko Šimić.

Složni Tučepljani u mnogočemu su posebni na ovom području, pa i u brizi za mladost mogu biti primjer jednostavnog rješenja za inače veliki problem mladosti u prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:40