StoryEditorOCM

PROSVJED U SINJU ZBOG RODILIŠTA "Borit ćemo se protiv ličkog medvjeda"

Piše PSD.
13. svibnja 2010. - 12:45

NAJNOVIJE

- Sinjani su se kroz povijest borili protiv mletačkog lava, njemačkog orla, srpskog dvoglavog orla, a sada se moramo pobuniti protiv ličkog medvjeda – kazao je šef sinjskih izviđača Slaven Kardoš, jasno ciljejući na ministra Darka Milinovića, na skupu što ga je povodom zatvaranja sinjskog rodilišta organiziralo 16 gradskih udruga pod motom „Pogodimo zajedno u sridu“.

NA skupu se okupilo oko 150 građana.

Na skupu nije bilo predstavnika gradske vlasti, ali je pročitano pismo gradonačelnika Ivice Glavana, koji je upozorio kako je Sinj, uz rodilište, prije dva mjeseca ostao i bez svog Ureda za obranu, pa oko 5 tisuća branitelja za najobičniju potvrdu mora ići do Splita.

Prosvjednici su uputili proglas u kojem su zaprijetili da će, ako se odmah ne odustane od zatvaranja radolišta, organizirati radikalne akcije., i to zbog „svojih žena, djece i Alke“.

Pljeskom su pozdravili odluku dr. Ante Prolića, koji je podnio ostavku ne želeći sudjelovati u zatvarnju rodilišta i davanju otkaza.

T. PAŠTAR
FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX



JUČERAŠNJA ZBIVANJA


Sinj, Makarska i Imotski glasno su ustali u obranu svojih rodilišta, koja su zatvorena nalogom Ministarstva zdravstva, a pobune nema jedino u supetarskoj zdravstvenoj ustanovi.



Zatvaranje rodilišta potaknulo je prvu spontanu pobunu građana u Makarskoj. Na Facebooku ih se u jedan dan okupilo više od 2000, dogovoren je javni prosvjed za subotu u 17 sati pod motom jedne predlagateljice “Ključ za život, a ne ključ u bravu”. Najveći je broj mladih žena i mladih majki, koje u glas kliču da će se boriti za opstanak rodilišta koje su im roditelji s Makarskog primorja gradili samodoprinosom.

U Sinju će se, na poziv nezavisnog vijećnika Mira Bulja, prosvjedni skup održati u četvrtak, s početkom u 10 sati, ispred rodilišta. Svoj dolazak najavile su sve sinjske udruge civilnog društva, braniteljske udruge, navijačke skupine – Torcida, Maligani, Bad Blue Boysi – i drugi.

Ostavka dr. Mendeša

Najdramatičnije stanje je u Makarskoj, gdje je voditelj ispostave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Damir Mendeš, ujedno i predsjednik makarskog Gradskog vijeća iz redova HDZ-a, odbio provesti odluku Ministarstva i u Splitu, na sastanku s v.d. ravnatelja dr. Dragomirom Petricem, podnio neopozivu ostavku.

Ključ u bravu makarskog rodilišta stavio je, stoga, ali teškom mukom, ginekolog dr. Ivo Visković kojemu je dr. Petric dostavio odluku o zatvaranju.

– Odbio sam postupiti po uputama ravnatelja, koji je tražio da ispoštujem rješenje o zabrani rada rodilišta. Korektno je s moje strane da se povučem i da ravnatelj Petric može realizirati zahtjev – rekao je dr. Mendeš.

Makarski političari su vjerovali da se ministru Darku Milinoviću može objasniti koliki je značaj da zdravstvena zaštita u drugom gradu po veličini u županiji bude na razini dostojnoj turističkog središta.

Međutim, do ministra se ni s desne, ni lijeve političke strane makarska delegacija nije uspjela probiti. HDZ, koji je u Makarskoj na vlasti, zaključio je da se neće odustati od sastanka s ministrom i zatražiti da Makarska dobije manju opću bolnicu. U njoj bi se onda stvorili uvjeti i za rodilište po zakonom određenim standardima.

U makarskom rodilištu bez posla ostaje pet primalja, a glavna sestra Biljana Šarić kroz suze kazuje kako su u šoku jer ne znaju što će biti s njima.

– Zamislite o kakvoj se ozbiljnoj životnoj stvari radi, a da nama nitko od ljudi na položaju nije dao ni dana da se snađemo, da prihvatimo da smo na ulici. Nitko nam nije rekao hoćemo li danas raditi, hoćemo li obući uniformu, što ćemo sutra – kaže ona.

V.d. ravnatelja tvrdi, međutim, kako se radi na zbrinjavanju ukupno 15 primalja, koliko ih je radilo u četiri zatvorena rodilišta. Načelno je dogovoreno, kaže dr. Petric, da će njih pet otići u mirovinu, pet će ih se zadržati u Domu zdravlja preraspodjelom i doškolovanjem, budući da neke od njih nemaju ni položen stručni ispit, a za zbrinjavanje preostalih pet primalja će se tražiti pomoć države.

– Za njih nemamo odgovarajućeg radnog mjesta u Domu zdravlja, a kako je riječ o primaljama s velikim iskustvom, koje do mirovine imaju 15 do 20 godina, pokušat ćemo riješiti s Ministarstvom da ih se prebaci u splitsku bolnicu – navodi dr. Petric.

Tužba Upravnom sudu

U Sinju su se o zatvaranju rodilišta očitovali čelnici sinjske predstavničke i izvršne vlasti. U pismu, koje potpisuju Milan Smoljo, predsjednik Gradskog vijeća, gradonačelnik Ivica Glavan i njegovi zamjenici Elena Perković-Paloš i Zoran Vujanović, izražava se nevjerica, zabrinutost i nezadovoljstvo.

Sinjski čelnici ističu da su do sada iz županijskog Doma zdravlja kao zapreku za rad sinjskog rodilišta stalno isticali gubitke.

Zbog toga je Gradsko vijeće Sinja početkom godine u proračunu osiguralo 200 tisuća kuna za sufinanciranje rada rodilišta, a na participiranje bili su spremni i ostali gradovi i općine u dolini Cetine.

Sinjski čelnici pozivaju ravnatelja županijskog Doma zdravlja da protiv rješenja o zatvaranju rodilišta u gradu alkara ustane tužbom Upravnom sudu RH.

Čelnici sinjske gradske vlasti dijele i zabrinutost s upravom VAD-a jer se rješenjem o zatvaranju rodilišta u Sinju ugrožava bit, autentičnost i opstojnost Sinjske alke.

RODA: Loše rješenje

Najlakše je zatvoriti rodilište, ali što je s rodiljama? Ženi u trudovima potreban je mir, a ne putovanje u rodilište koje je udaljeno i stotinjak kilometara – kažu u Udruzi RODA.

– Smatramo da u udaljenijim središtima koja imaju domove zdravlja treba, gdje god je to moguće, osigurati potrebno medicinsko osoblje za brigu o nekompliciranim trudnoćama, a domovima zdravlja s rodilištima koja su bliže bolnicama, potrebno je omogućiti brz prijevoz do bolnice u slučaju hitnosti. Trenutačna kriza nikako ne može biti izgovor za zatvaranje rodilišta – kazala nam je Zrinka Radunić, voditeljica splitske podružnice RODA.

Pokreće se i peticija

Jedinstven je stav i političkih stranaka u Imotskom i udruge Žena Imotske krajine da je odluka Ministarstva ishitrena, posebno s obzirom na činjenicu da je Imotski stotinjak kilometara udaljen od splitskog rodilišta. Slažu se, kako je rečeno na konferenciji za novinare, i da je riječ o političkom potezu, kako bi se riješilo viška uposlenih u zdravstvu, ne gledajući stvarne potrebe pacijenata.

– Samo je Grad Imotski ponudio milijun kuna za poboljšanje rada rodilišta, no nitko ga drugi nije pratio – istaknuo je Martin Meter, čelni čovjek imotskih liberala, uz zaključak da se krene s potpisivanjem peticija za opstanak rodilišta u Imotskom.

Ana DRAGIČEVIĆ, Divna ZENIĆ, Toni PAŠTAR, Braco ĆOSIĆ, Ivica MARKOVIĆ, Milena BUDIMIR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:57