StoryEditorOCM
Dalmacijamilijunske investicije pokrenula zamjenica načelnika

Prostorni plan Lećevice usvojen uz 40 policajaca, prijetnje smrću, obračunima...

Piše PSD.
30. listopada 2008. - 19:27
Verbalni obračuni, prijetnje smrću, pokušaj fizičkog napada - u takvoj atmosferi donesen je glavni prostorni dokument koji omigućava razvoj ovom dijelu Zagore

Zasjedanje lokalnih političara osiguravali su interventni policajci
Duje Klarić / CROPIX
Okupljeni “vječni” prosvjednici protiv gradnje centra za gospodarenje otpadom s članovima ekoloških udruga, prijetnje smrću, verbalni obračuni ali i pokušaj fizičkih - epilog su, treće po redu u zadnjih mjesec dana, sjednice Općinskog vijeća Lećevice koju je osiguravalo više od 40 policajaca među kojima i pripadnici interventne jedinice policije.

Iako se očekivalo kako će se koalicijska vlast u Lećevici raspasti, i to zbog odlaska HDZ-ova vijećnika Milenka Čavke i predstavnika srpske nacionalne manjine Đorđa Prkuta, opstanak vladajuće garniture neočekivano je osigurala zamjenica načelnika Ivana Parčina koja je podnošenjem neopozive ostavke na svoje dužnosti u Poglavarstvu aktivirala svoj vijećnički mandat. Njezinim dolaskom u Gradsko vijeće stvorili su se uvjeti za usvajanje dugo godina očekivanog Prostornog plana, ali i s mrtve točke pokretanja milijunskih investicija koje se u mjesnim odborima općine Lećevica planira realizirati.

Zamjenica načelnika Ivana Parčina
Podsjetimo, zbog krize općinske vlasti uzrokovane teškim pritiscima i prijetnjama pojedinim općinskim vijećnicima na pomolu je bila odgoda realizacije strateških i razvojnih projekata poput gospodarske zone Radošić na površini 150 hektara zemljišta, projekt vjetroparka u zoni Opor-Malačka, brojnih vodoopskrbnih sustava na području Kaštelanske zagore te izgradnja stupnih trafostanica – objekata elektroopskrbnog sustava.

Lećevački načelnik Ante Baran poručio je kako će u idućih mjesec dana ipak početi pripreme za izgradnju centra - geodetskim mjerenjima i otkupima zemljišta - te je ponovio kako je za izdavanje potrebnih dozvola za realizaciju centra dovoljan usvojeni Županijski prostorni plan. Unatoč dvomjesečnim optužbama i bojkotiranju sjednica Općinskog vijeća, te mogućnosti raspada općinske vlasti na sjednici ipak je odlučeno kako će koalicijska garnitura između HDZ-a i HSS-a i dalje opstati.

Prkutu prijetili smrću

Iz grupe prosvjednika prštale su optužbe, vrijeđanja, ali i prijetnje smrću predstavniku srpske nacionalne manjine u Općinskom vijeću Đorđu Prkutu koji je službeno potvrdio kako se neće odazvati ni na jednu od idućih sjednica Općinskog vijeća.

- Bojim se za svoj život i dosta mi je prijetnja i ponižavanja. Zbog straha neću glasovati ni za prostorni plan ni za centar za gospodarenje otpadom, a niti ću dolaziti više na sjednice. Vidjeli ste danas što su mi izgovorili, a da nije bilo policije, vjerojatno bi se sa mnom i fizički obračunali – rekao nam je Prkut.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 12:08