StoryEditorOCM
Dalmacijaužežin dana općine

Projekti za tisuće radnih mjesta u Nerežišćima

Piše PSD.
12. srpnja 2011. - 21:33
Užežin blagdana sv. Margarite, nebeske zaštitnice Nerežišća i Dana općine, na prigodnoj svečanosti označen je početak izgradnje druge dionice prometnice Nerežišća-Vela Farska i komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni Balun-Vrpovje. Radi se o investicijama koje će doprinijeti bržim razvojnim iskoracima te bračke općine.

Simboličnim pokretanjem bagera radove na prometnici Nerežišća-Vela Farska otvorio je župan Ante Sanader.

Ta će prometnica dati novi zamah gospodarstvu na tom dijelu otoka, povezat će, kada bude u cijelosti završena, dva općinska središta, Nerežišća i Bol, omogućiti realizaciju projekta zdravstvenog turizma i podizanje marine u uvali Smrka. Njezinom izgradnjom skratit će se put do pustinje Blaca te će potaknuti razvoj vinogradarstva i stočarstva.

Druga dionica prometnice bit će duga sedam kilometara i stajat će sedam milijuna kuna. Taj projekt nerežiška općina realizira u suradnji sa Županijskom upravom za ceste.

Poslovna zona Balun-Vrpovje ponos je nerežiške općine, jer je njezinom izgradnjom i legalizacijom objekata uposleno oko 150 radnika, a izgradnjom infrastrukture posao će dobiti još stotinu radnika.

Ukupan projekt vrijedi, kazao je nerežiški općinski načelnik Lovre Kuščević, označavajući početak infrastrukturnih radova, više od 12 milijuna kuna, a financira se iz sredstava Vlade RH, Županije i nerežiške općine. Osim što je inicirala izradu prostornih planova i projektne dokumentacije, Općina je otkupila 35.000 metara četvornih zemljišta.

Riječ je o jednoj od najvećih investicija na Braču. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, kojoj su nazočili brojni predstavnici političkoga, gospodarskog i javnog života Brača i Županije, načelnik Kuščević je kazao kako se, usprkos financijskoj krizi, u Nerežišćima radi i gradi.

Dugoročno je najavio tri projekta koja će izmijeniti gospodarsku i demografsku sliku općine, ali i otoka.

To je projekt ulaganja u zdravstveni turizam “težak” oko 300 milijuna eura sa 800 zaposlenih, projekt marine i turističke zone u uvali Smrka vrijedi 60 milijuna eura i otvorit će 150 novih radnih mjesta, dok će u Poslovnoj zoni posao dobiti stotinu radnika.

Poteštat Kuščević uručio je zahvalnicu županu Sanaderu za njegov svekoliki doprinos razvoju te bračke općine, dok je župan uzvratio kako nerežiška općina postignutim rezultatima i razvojnim uspjesima može mnogima služiti kao primjer i putokaz. Po 7000 kuna Kuščević je uručio roditeljima s novorođenim djetetom.

IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 05:15