StoryEditorOCM
Dalmacija303. sinjska alka

Pročitajte pozdravni govor alkarskog vojvode Boška Ramljaka: Što se budućnosti tiče, možemo biti optimisti!

6. kolovoza 2018. - 00:19

Pročitajte govor alkarskog vojvode Boška Ramljaka.

Dragi Sinjani i Cetinjani, dragi gosti!

Fra Andrija Kačić Miošić opjevao je slavnu i čudotvornu pobjedu pod Sinjem u kolovozu godine 1715. Junaštvom i viteštvom, domoljubljem i bogoljubljem naši su pređi, pod ovom surom tvrđavom krvlju i znojem, branili i obranili "krst časni i slobodu zlatnu".

Njima u spomen, a nama i budućim generacijam na čast i trajno sjećanje, okupili su se i danas, u prvu kolovošku nedjelju, po 303. put vitezovi alkari na vilovitim konjima te gordi momci zlatom okovani, starim oružjem opasani, da pokažu sjaj i bogatstvo naše slavne povijesti i kulturnog nasljeđa.

Ove godine na prvu nedjelju kolovoza, kada se tradicionalno održava Sinjska alka, pada i godišnjica oslobađanja Knina. Zato je red da odmah na početku u ime svih pozdravim i zahvalim svim obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, svim hrvatskim ratnim vojnim invalidima, svim hrvatskim  braniteljima i osloboditeljima – sudionicima veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. 

S obzirom da je veliki broj članova VAD-a sudjelovao u Oluji, dozvolite mi da i njih sve posebno pozdravim, na čelu s mojim časnim prethodnicima - alkarskim vojvodama: brigadirom Antom Vučićem, brigadirom Ivanom Čikarom, stožernim brigadirom Antom Kotromanovićem i general bojnikom Mirkom Norcem - koji su svi odreda bili hrvatski dragovoljci i sudionici Oluje.

Poštovani prethodnici na ovoj časnoj dužnosti, zahvaljujem Vam na Vašem doprinosu u obrani i oslobađanju Hrvatske, ali isto tako i na nemjerljivom doprinosu u očuvanju i napretku naše Alke. Činjenica da su od devedesetih godina do danas, svi alkarski vojvode bili dragovoljci i sudionici Oluje, koja se dogodila upravo na današnji dan prije 23 godine, mene čini osobito ponosnim!

Dragi gosti, danas Vam u ime postrojenih alkara i alkarskih momaka, građana grada Sinja i Cetinskog kraja i u svoje osobno ime, čestitam Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Želim Vam iskrenu dobrodošlicu i ugodan boravak u našem Sinju.

Pozdravljam poštovanu Predsjednicu RH, vrhovnu zapovjednicu OSRH i pokroviteljicu Sinjske alke, gospođu Kolindu Grabar Kitarović.

Pozdravljam poštovanog hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine,  gospodina Dragana Čovića.

Pozdravljam poštovanog predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gorana Jandrokovića.

Pozdravljam poštovanog predsjednika Vlade RH, gospodina Andreja Plenkovića.

Pozdravljam sve nazočne preuzvišene biskupe na čelu s nadbiskupom i metropolitom Splitsko-makarskim monsinjorom Marinom Barišićem.

Pozdravljam sve ministre u Vladi RH, a poseban pozdrav upućujem: 

- potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane, ratnom zapovjedniku, general-bojniku Damiru Krstičeviću,
- ministru hrvatskih branitelja, ratnom zapovjedniku, brigadnom generalu Tomislavu Medvedu,
- ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

Posebno pozdravljam i gradonačelnika hrvatske metropole, glavnog grada svih Hrvata, osvjedočenog prijatelja Sinja i Cetinske krajine i velikog podupiratelja Alke - gospodina Milana Bandića.

Pozdrav ratnom zapovjedniku, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH, generalu zbora Mirku Šundovu.

Pozdrav svim generalima i admiralima i svim pripadnicima Hrvatske vojske  i Policije.

Pozdravljam:

- mnogopoštovanog provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana,
- gvardijana svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petra Klapeža,
- dekana Cetinskog dekanata don Stipu Ljubasa,
- župnika Župe Gospe Sinjske fra Pericu Maslaća.

Poseban pozdrav svim franjevcima i časnim sestrama. Veliko Vam hvala za stoljetno očuvanje žive vjere i ustrajno čuvanje neraskidive veze naše zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske i Sinjske alke.

Poseban pozdrav našem ponosu, uzoru i svjetioniku, hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na čelu s izbornikom gospodinom Zlatkom Dalićem.

Pozdravljam sve veleposlanike akreditirane u Republici Hrvatskoj (Dear ambassadors, welcome!).

Pozdravljam sve saborske zastupnike, na čelu sa zastupnikom iz Sinja gospodinom Mirom Buljem i iz Trilja, gospodinom Ivanom Šipićem.

Pozdravljam sve prisutne župane, na čelu sa Splitsko-dalmatinskim županom gospodinom Blaženkom Bobanom.

Pozdravljam sve gradonačelnike i načelnike općina, na čelu s gradonačelnicom grada Sinja gospođom Kristinom Križanac.

Posebno pozdravljam gradonačelnika grada heroja Vukovara, gospodina Ivana Penavu. Ovogodišnju alku održavamo na dunavskom pijesku kojeg smo dovezli iz Vukovara, čime želimo trajno povezati naša dva grada i odati počast vukovarskom herojstvu i sinjskom viteštvu.

Pozdravljam sve predsjednike i predstavnike političkih stranaka, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini.

Pozdravljam sve povijesne postrojbe na čelu s Kliškim Uskocima,

- Šibenskom gradskom stražom,
- Trkom na prstenac iz Barbana u Istri,
- te našim prijateljima iz Italije, trkom „Sartilja” sa Sardinije.

Pozdravljam predsjednika VAD-a dr. Stipu Jukića, sve članove Upravnog odbora, Časnog suda, Nadzornog odbora te sve članove i djelatnike VAD-a, kao i sve Vas u organizaciji Alke. Pozdravljam sve bivše alkare, alkarske momke, alajčauše, arambaše, barjaktare i sve bivše predsjednike i dužnosnike VAD-a.

Na kraju pozdravljam sve predstavnike medija, kao i sve Vas koji nas gledate i slušate preko Hrvatske televizije i slušate preko radio valova u domovini i inozemstvu. 

"Dear ladies and gentlemen welcome and enjoy, thank you for coming!".

Iako danas slavimo, sjećamo se i svih naših poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i svih žrtava Domovinskog rata, koji su svoje živote ugradili u temelje moderne Hrvatske. Želio bih da se posebno sjetimo preko 3000 branitelja koji su počinili suicid nakon Domovinskog rata. Osobno me jako žalostila činjenica što su dostojanstvo i vrijednosti Domovinskog rata u nedavnoj prošlosti bili poljuljani. Kao hrvatski branitelj, vidim pozitivne promjene i osjećam da se dostojanstvo vraća. Zbog toga zahvaljujem i ministru hrvatskih branitelja Tomislavu Medvedu, a posebno potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću.

Uz njih u ovoj su Vladi angažirani i brojni drugi istaknuti ratni zapovjednici. Milijan Brkić je potpredsjednik Sabora, a na mjestima savjetnika u ministarstvima svoj doprinos daje veliki broj istaknutih ratnih zapovjednika, na čelu s dvojicom najistaknutijih, počasnim članovima VAD-a - ratnim zapovjednikom Specijalne policije generalom Mladenom Markačem i ratnim zapovjednikom Splitskog zbornog područja generalom Antom Gotovinom. 

Smatram i to otvoreno govorim, da se takvim kadrovskim rješenjima iskazalo poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima. Ali što je znatno važnije, u kratkom vremenu ostvareni su pozitivni pomaci na strateškoj razini - kakvi se ne pamte od devedesetih godina.

Poglavito se to odnosi na afirmaciju Oluje kao legitimne i legalne vojno-redarstvene operacije – jer svi znaju, a pogotovo mi hrvatski branitelji, što znači afirmativna i pozitivna izjava o Oluji ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država generala Mattisa.
Duboko smo svjesni što za Oluju znači jutrošnji prelet dva  izraelska zrakoplova F16-BARAK preko kninske tvrđave.

Isto tako znamo i što znači uvođenje novih sposobnosti u Hrvatsku vojsku, učenje od najboljih na svijetu i ogroman tehnološki iskorak – koji s druge strane otvara do sada neviđene mogućnosti izvoza i industrijske suradnje. Svi su ti ključni strateški uspjesi ostvareni zato jer je u kadrovskoj križaljci ove Vlade, napokon – hvala Bogu i Gospi Sinjskoj -  bilo mjesta za istaknute ratne zapovjednike na čelu s legendarnim zapovjednikom 4. gardijske brigade, našim generalom Damirom Krstičevićem – i za to Vam poštovani Predsjedniče Vlade RH iskreno zahvaljujem!

Zahvaljujem i Vama, poštovana Predsjednice Republike Hrvatske, što Vi i današnji državni vrh, niti jednom svojom gestom, činom ili propustom niste doveli u pitanje opravdanost, legalnost i legitimnost  naših oslobodilačkih operacija, što nikada niste zatajili istinu o Domovinskom ratu i brutalnoj agresiji na našu Domovinu – od koje smo se imali pravo i obvezu braniti!

Nama, hrvatskim braniteljima je to posebno važno  jer je hrvatska sloboda skupo plaćena - desecima tisuća poginulih branitelja i civila, velikim brojem ranjenih i raseljenih, kao i nesagledivom materijalnom štetom koju će osjećati generacije. Zbog tih žrtava moramo biti jedinstveni, a posebno kad su u pitanju nacionalni interesi naše Domovine i budućnost novih naraštaja.

Što se budućnosti tiče, možemo biti optimisti!

U to sam se uvjerio gledajući nadljudsku borbu naših nogometaša dok su pobjeđivali najveće reprezentacije svijeta. Njihova neviđena upornost i hrabrost, bez obzira o kojem se protivniku radilo, vraćali su me u prošlost, u rovove i bitke, dok smo se borili protiv nadmoćnog neprijatelja. Naši nogometaši pokazali su svima nama, a posebno djeci i mladima, kako se čuva i voli ono za što se žrtvovao naš narod i za što su prije dvadesetak godina u Domovinskom ratu ginuli njihovi vršnjaci. 

Dragi nogometni reprezentativci i gospodine Zlatko Dalić – od srca Vam hvala, jer ste nam pokazali kako se danas trebamo boriti za svoj narod i svoju Domovinu.

Zadnjih smo dana pokazali cijelom svijetu kakav smo narod - najprije velebnim dočekom naših nogometaša u Zagrebu, a nakon toga dostojanstvenim ispraćajem našeg legendarnog Olivera. Pokazali smo kako se znamo iskreno radovati svojim uspjesima, ali  i dostojanstveno i ponosno tugovati zbog odlaska svojih najboljih. Cijeli svijet nam se divi! Kao da smo se oslobodili svih kompleksa, kao da smo zbacili sve okove i pokazali tko smo i što smo!

Ova 2018. godina do sada je obilježena veličanstvenim i dostojanstvenim događajima i važnim uspjesima za Republiku Hrvatsku. Po zagovoru Gospe Sinjske – neka tako bude i dalje! Hrvatski narod i svi stanovnici Lijepe naše to zaslužuju!  

Alkarski momci! Zapovijedam Vam gordo i ponosno držanje dostojno pradjedova.

Alkari! Zapovijedam Vam gađajte u sridu, za našu Domovinu Hrvatsku, za naše mlade, za naše zajedništvo, slogu i prosperitet našeg hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske!

 "Zahvaljujte, od Sinja junaci,
brez pristanka Isusovoj Majci,
kojano vas od Turak’ obrani!
I da ste mi zdravi, Cetinjani!"
 
Proglašavam 303. Sinjsku alku otvorenom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:03